Hamilelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik

21.01.2018
203
Hamilelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik

Gebelikte Gaz Sancısı ve Şişkinlik Problemi

Bu makalemizde Gebelikte gaz sancısı çözümü nedir? , hamilelikte şişkinlik neden olur?  Gaz sancısı bebeğe zarar verir mi ? sorularına yanıt bulacaksınız.
Hamilelikte mide bulantısı, kusma, bağırsak sıkıntıları, şişkinlik ve gaz şikayetleri sıkça görülmektedir.  Gebelik yaşayanların neredeyse tamamında bu sorunlar görülmektedir. Çünkü bebeğin varlığı bağırsakların konumunu etkilemektedir. O halde bu tür sorunları hamileliğin bir parçası olarak görmekte fayda vardır. Ancak hamilelikte gaz sancıları çözümsüz değildir.

Gebelikte Gaz Sancısı Neden Olur?

  • Progesteron Hormonunun Etkisi: progesteron hormonu gebelik esnasında daha çok salgılanır. Bu hormon vücutta bulunan düz kasların gevşemesine neden olur.  Düz kas hücreleri sindirim sistemimizde önemli rol oynarlar. Çünkü besinlerin ileriye götürülmesi onların görevidir. Yani besin ağızdan alındıktan sonra bir yolculuk başlar. Bu yolculukta besinleri taşıyan, hareket etmelerini sağlayanlar kaslarımızdır. Bu kaslar gevşediğinde ise besinlerin hareketi yavaşlar böylece sindirim de yavaşlamış olur. Bu yüzden iyi sindirilemeyen besinler şişkinlik gaz ve sancıya neden olurlar.
  • Rahim etkisi: Bağırsakların konumu gebelikte değişmeye başlar hamilelikte rahim büyür ve hemen üstte bulunan bağırsaklara baskı uygulamaya başlar. Baskı ile alanı daralan bağırsaklar besinleri hızlı şekilde sindiremez bu da hazımsızlığa ve şişkinliğe neden olur.
  • Yeme alışkanlıkları: gaz sancısı ve şişkinlik gebelik dışında da  ciddi bir sorundur. Çünkü tükettiğimiz besinler ve yeme alışkanlıklarımız da gaz sancısına neden olabilir. Su tüketiminden çiğneme sayısına, besinini türünden ne zaman yediğimize kadar bir çok faktör sindirim sistemimiz üzerinde doğrudan etkilidir.  O yüzden çok çiğnemeli, yemeği ya da içecekleri tüketirken hava yutmamalıyız. Başka bir sorun da hızlı yemek yeme alışkanlığıdır. Bu alışkanlık ciddi gaz ve hazımsızlık sorunlarına yol açabilir.
  • Besinler: Ne yediğimiz önemlidir. Sindirmesi zor besinlerin ağırlıkta olduğu bir beslenme şekli bağırsaklarımızı zorlayacaktır. Sürekli dışarıda yemek yiyenler, fast food ve dürüm tarzı yiyecekler mideyi ve bağırsakları yorar. Bu nedenle yoğurdundan meyve sebzesine kadar dengeli bir şekilde beslenmemiz gerekir. Yağlı yiyeceklerden, ağır soslardan, kızartmalardan  şekerli ve gazlı içecek ve yiyeceklerden uzak durun. soğan fasulye nohut ve lahana gibi gaz yapan gıdaları fazla tüketmeyin.
  • Yaşam tarzı: Besin bir enerji deposudur. Eğer siz hareketli bir yaşama sahipseniz besinleri de hızlı bir biçimde eritebilirsiniz. Ancak masa başı bir işe sahipseniz ve çok yürümüyorsanız. Sindirim sisteminiz de yavaşlayacaktır.  Vücudumuz beynimiz biyokimyamız hepsi olağanüstü bir makine gibidir. Siz hareket ettikçe enerji ihtiyacınız da artacak bu nedenle besinlerin sindirilmesi için vücudumuz daha başarılı sonuçlar almaya çalışacaktır. Bu nedenle bol hareketli bir yaşam tarzını benimsemeli ve kaliteli uyku ile bu yaşam tarzını desteklemeliyiz.
  • Kıyafet Seçimi:  maalesef bazı kadınlar şık olmak uğruna sağlıksız kıyafetler seçmektedir. Bu durum gaz şikayetlerine ve başka sorunlara yol açabilir. Özellikle karnınızı sıkan sizi sıkıştıran kıyafetlerden kaçınmalısınız. Rahat edeceğiniz kıyafetler  seçmelisiniz

Şişkinlik ve Gaz Sancısı Bebeği Nasıl Etkiler?

Şişkinlik, gaz sancısı ve buna benzer binlerce sorun bebeğinizi hiç etkilemez. Bu konuda endişe duymanıza gerek yok. Hatta çok ciddi sorunlarda bile bebeğin asla zarar görmediği tespit edilmiştir. Çünkü bebeğin içinde bulunduğu konum ve şartlar onun en iyi şekilde korunması için tasarlanmıştır.  Ek olarak sindirimin yavaş olması bebeğin daha iyi beslenmesini sağlar. Çünkü besinler daha uzun sürede sindirildiği için kana karışan faydalı besinler daha uzun süre bebeğe gidecektir. Bu da bebek için ekstra besin anlamına gelmektedir.

Hamilelikte Gaz Sancısı Nasıl Giderilir?

Gebelikte gaz problemi çözümü için çeşitli yöntemler kullanılmaktadır. Bunlara bir göz atacak olursak;

  • Kabız olmaktan kaçının: hamilelikte kabızlık şişkinlik ve gaz ağrısı sorunlarınızı artırır. Bu nedenle sebze meyveye ağırlık vermelisiniz. Aşırı bitki çayı içmek sindirimi yavaşlatır. Bu nedenle bitki çaylarını kararında içmelisiniz.  Bol su içmeli az ve sık yemelisiniz. Kabızlıkla ilgili şu makalemizde detaylı bilgi bulabilirsiniz. Kabızlık
  • Yavaş ve az yiyin:  her lokmayı kırk kere çiğneyin diye hep söylenen bir söz vardır. Bir lokma kırk kere çiğnenir mi bilinmez ama mümkün olduğu kadar yavaş yemeniz sindirimin büyük kısmını ağız ve dişlerle halletmeniz demektir.  Azar azar yemek  midenize ve bağırsaklarınıza zaman tanımanıza olanak sağlar böylece daha az yorulurlar ve sonraki sindirim için hazır hale gelirler.
  • Papatya Çayı veya rezene çayı: Papatya ve rezene çayı gaz ve şişkinlik sorunlarına birebirdir. Özellikle hamilelikte rezene kullanımı oldukça yaygındır.  Ama bu çayları da tüketirken aşırıya kaçmamalısınız günde 2 fincanı geçmemelisiniz.
  • Spor: Sporu yaşam tarzı olarak yapmanız gerektiğini yukarıda belirtmiştik. Ancak şimdi söyleyeceğimiz durum biraz farklı. Eğer ciddi bir sancınız varsa oturup geçmesini beklemeyin. Hemen ayağa kalkın ve seri adımlarla yürümeye başlayın. Bacaklarınızın hareketi gerekli yererle mesaj yollar. Bağırsaklarınızı hızlıca çalışmaya başlar.  Ve 30 dakika sonra rahatlamaya başladığınızı göreceksiniz. Bu yüzden sabaha kadar gaz sancısı çekmektense dışarı çıkıp hızlı adımlarla yürüyüş yapın.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.