Hamilelikte Kansızlık Belirtileri

15.07.2018
166
Hamilelikte Kansızlık Belirtileri

Hamilelik bir kadın için önemli bir dönemdir. Ancak bu dönem içinde kadının sorumlulukları da artar. Hem kendi için, hem de bebeği için bazı konulara dikkat etmesi gerekir. Özellikle hamilelikte kansızlık belirtileri ciddiye alınmalıdır. Hamileliğin başlangıcından itibaren doğum zamanına kadar anne adayları özenli olmalıdır. Dengesiz ve yetersiz beslenmenin çeşitli sorunlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Hamilelik süresince anne adayının vücudunun ihtiyacı olan demir, vitamin, protein, kalsiyum ve enerjiyi almalıdır. Kadının bu süreçte vitamin ve mineral ihtiyacı artmaktadır. Bunların yeterince karşılanmaması halinde başta kansızlık olmak üzere kemik sorunları, diş çürümeleri gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Anne karnındaki bebekte yeterli beslenemediğinden sağlıksız doğabilir.

Hamileliğin başlamasıyla birlikte anne adayları birkaç ay sürecek halsizlik, sersemlik, uyuklama gibi sorunlara hazırlıklı olmalıdır. Bu süreçte kolay günlük işleri bile yapmakta zorlanabilirler.  Hamileliğin ilk başlarında kansızlık belirtileri kendini daha fazla hissettirebilir. Hamilelikte kansızlık teşhisi yapılan kadınların en büyük ihtiyacı dinlenmektir. Kanda hemoglobin eksikliği olması rahimdeki bebeğe daha az oksijen gitmesine neden olabilir. Bu durumda fetus zararda görebilir.

Hamilelikte kansızlık neden olur?

Kansızlık kandaki kırmızı kan hücresi ve hemoglobin sayısının düşüklüğünden kaynaklanan bir sorundur. Hemoglobin kana kırmızı rengi veren demir bakımından zengin bir proteindir. Kırmızı kan hücreleri ise akciğerlerden bütün vücuda demir açısından zengin olan hemoglobini taşır. Hamilelik döneminde ise fetusun sağlıklı gelişmesi ve büyümesi için daha fazla kan üretilmesi gerekir. Gebe kadının sadece sağlıklı beslenmeye dikkat etmesi, kandaki kırmızı kan hücrelerinin sayısının artmasına yardımcı olmayabilir. Bu nedenle hamilelik döneminde B12 vitamini, demir, folik asit ve vitaminlerin bolca olduğu besinlerin tüketimine ağırlık verilmelidir.

Kadınlarda normalde hafif oranda kansızlığa sık rastlanır. Ancak hamilelikte kansızlık olursa düşük yapma, düşük doğum ağırlığına sahip bebek doğurma, doğum depresyonu ya da erken doğum gibi olumsuz riskler ortaya çıkabilir. Bebeklerde gelişim bozukluğu oluşabilir. Hamilelik döneminde yapılan kan nakli de bazen kansızlığa ve ciddi kan kaybına neden olabilir.

Hamilelikte kansızlık nedenlerinin başında hemoglobin değerlerinin düşük olmasıdır. Başka bir neden ise demir eksikliği olmasıdır. Bebeğin gelişimini sağlamak için vücudun daha fazla besine ihtiyacı olduğu bu dönemde, tüm gereksinimlerin karşılanması önemlidir. Bu yüzden gebe kadınların hamilelikte kansızlığı önleyici bir beslenme listesi oluşturması gerekir. Aşağıdaki nedenler hamilelikte kansızlık oluşmasına yol açabilir. Bu yüzden gebe kadının iyi değerlendirilmesi gerekir.

  • Mide ülseri, basur, hemofili gibi rahatsızlıklar kan kaybına ve hemoglobin değerlerinin düşmesine yol açabilir.
  • Hamilelikten önce ağır menstrüel akışı olana kadınları hamileliklerinde kansızlık sorunu yaşayabilir. Rahimde gelişen bebeğin fizyolojisi de kadında kansızlığa yol açabilir.
  • Kadının iki hamileliği arasında fazla süre olmaması, kadındaki kansızlık riskinin ikinci gebelikte ortaya çıkmasına neden olabilir.
  • Bunların dışında kadının çoğul gebelik geçirmesi de kansızlık riskini arttırır.

Anne adayının rahminde gelişmekte olan bebeğin ihtiyaçlarına kadının bedeni karşılık vermede yeterince uyum sağlayabilir. Bu gebe kadında kansızlığa neden olabilir. Kadınların hamilelik süresince iyi ve doğru beslenmesi bu yüzden önemlidir.

Hamilelikte kansızlık belirtileri nelerdir?

Hamilelikte kansızlık belirtileri başka rahatsızlıklarla da karıştırılabilir. Bu nedenle anne adayları sıkıntılarını doğru bir şekilde doktoruna aktarmalıdır. Bu belirtiler arasında;

  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Ciltte solgunluk
  • Çarpıntı ve göğüs ağrısı
  • Konsantrasyon sorunu
  • Baş ağrısı
  • Kalp atışlarının hızlanması
  • Nefes darlığı çekilmesi
  • Ellerin soğuk olması ve uyuşması
  • Vücut ısısının düşmesi
  • Stresli olma ve sinirlilik hali

Hamileliğin ilk trimesterinde kansızlık belirlenmese de, diğer dönemlerde de kansızlık kontrolü yapılmalıdır. Çünkü hamilelikte kansızlık anne ve bebek açısından oldukça önemli bir sorundur.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.