Jinekolojik Onkoloji

10.06.2016
147
Jinekolojik Onkoloji

Jinekolojik Onkoloji Nedir?

Jinekoloji, kadın genital organlarındaki hastalıkların teşhis edilmesinde, önlenmesinde ve tedavi edilmesinde rol oynayan ana bilim dalıdır. Jinekolojik onkoloji ise kadın genital organlarında meydana gelen kanser durumlarında ve kanserden önceki evrede teşhis ve tedavi amaçlı rol oynayan ana bilim dalıdır.

Jinekolojik onkoloji bölümü (cerrahisi, kliniği ya da ana bilim dalı), üniversite hastanelerinde bulunan bir bölümdür. Eğitim – araştırma hastanelerinde, tıp fakültelerinde, birkaç özel üniversite hastanesinde jinekolojik onkoloji cerrahisi yer almaktadır. Ancak her tıp fakültesinde ve eğitim – araştırma hastanesinde jinekolojik onkoloji bölümü bulunmayabilir. Bu ana bilim dalı, patoloji, nükleer tıp, radyasyon onkolojisi, radyoloji gibi birkaç farklı ana bilim dalıyla etkileşim halinde çalışır.

Jinekolojik onkoloji ana bilim dalında uzmanlık yapmış ve cerrah olma yetkisini kazanmış doktorlara ise jinekolog onkolog adı verilmektedir. Jinekolog onkologlar kadın genital organlarında ortaya çıkan kanser hücrelerinin teşhis ve tedavisi amacıyla operasyon yapabilen kişilerdir. Üniversitelerin tıp fakültesinden mezun olan doktorların jinekolojik onkoloji ana bilim dalında 3 yıl eğitim görmeleriyle birlikte jinekolog onkolog olmaya hak kazandıkları bilinmektedir. Bu süreden sonra bu kişilere jinekolog onkolog, jinekolojik onkolojisi cerrahı, jinekolojik onkoloji uzmanı gibi unvanlar verilir.

Jinekolog onkologlar kürtaj, vulva vajen biyopsisi, serviks biyopsisi, dilatasyon, , histeroskopi ameliyatları yapabilmektedirler. Bu operasyonlar kapalı ameliyat (endoskopik, robotik ya da laparoskopik) veya açık ameliyat yöntemi olarak farklı şekillerde uygulanabilmektedir.

Jinekolojik Onkoloji Adı Altında Teşhisi ve Tedavisi Yapılan Hastalıklar Hangileridir?

Jinekolojik onkoloji ana bilim dalında çeşitli kadın hastalıkları teşhis ve tedavi edilebilmektedir. Bu hastalıklar; vajinektomi, pelvik paraaortik lenfadenektomi, LEEP, sentinel lenf nodu biyopsi işlemi, konizasyon, eksenterasyon, kolposkopi, omentektomi, radikal ooforektomi, wertheim, radikal histerektomi, appendektomi, inguinofemoral lenfadenektomi, sinir koruyucu radikal histerektomi, radikal vulvektomi, sitoredüksiyon, rahim ağzı (serviks) kanserinin önlenmesi amacıyla yapılan taramalar (HPV testi, smear testi, HPV aşısı), taramalardan sonra fark edilen lezyonların takip ve tedavi edilmesi (LSIL, AIS, HSIL…), endometrium kanseri (uterin kanser, rahim kanseri), over kanseri (yumurtalık kanseri), kondilom (genital siğil), gestasyonel trofoblastik hastalıklar, prekanseröz (kanser öncesi) lezyonlar, rahim ağzı (serviks) kanseri, üst abdomen cerrahisi, bağırsak rezeksiyonudur.

Bu hastalıklar ve ameliyatlar hakkında sahip olmak bilinçlenmeyi artırmaktadır. Bu bilinçlenme de erken tanı açısından oldukça önemlidir. Bu sebeple periyodik zaman aralıklarıyla kontole gitmek faydalı olmaktadır.

Rahim ağzı (serviks) kanseri, sosyokültürel etkileşimlerle birlikte her geçen gün sayısı artan bir hastalık haline gelmiştir. Bu hastalık ilerleyen zamanlar için daha büyük tehlikeler oluşturmaktadır. Yapılan jinekolojik taramalarla bu hastalığın varlığını teşhis etmek zor değildir. Erken teşhis edilen hastalıklarda başarı oranı daha yüksektir. Bu sayede ciddi sağlık problemleri yaşamanın önüne geçilmiş olur.

Yumurtalık (over) kanseri de ülkemizde sık rastlanan kanserler arasına girmiş bulunmaktadır. Bu hastalığın büyük bir çoğunluğu çok ciddi sonuçlar doğurur. Yumurtalık kanserinin teşhis edilebilmesi için etkili bir jinekolojik tarama yöntemi bulunmamaktadır. Ancak gidilen rutin kontroller hastalığın var olup olmadığı hakkında ipuçları verecektir.

Rahim içi (endometrium) kanseri de diğer kanserler gibi her geçen gün artış gösteren ve ciddi sorunlara yol açan bir hastalıktır. Özellikle menopoz döneminden sonra meydana gelen vajinal kanamalar mutlaka dikkate alınmalıdır. Bu kanamaların nedeni rahim kanseri olma ihtimalini çağrıştırır. Bu sebeple vakit kaybetmeden bir jinekolog onkolog tarafından muayene edilmekte fayda vardır. Bu hastalığın belirtilerinden biri olan kanama, dikkate alınacak kadar önemlidir. Bu şekilde teşhisin konulması kolaylaşır ve tedavi süreci başlar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.