Adet Gecikmesi Nedir?

26.04.2022
20
Adet Gecikmesi Nedir?

Sağlıklı her kadın ergenlik döneminden menopoz dönemine kadar adet gecikmesi gibi sorunlar olmaması şartıyla her 28 günde bir adet görmektedir. Her ay düzenli olarak kadın üreme sisteminin hamileliğe karşı hazırlaması olarak tanımlansa da, farklı nedenlerden dolayı gerçekleşememektedir. Adet gecikmesinden bahsedilecekse bireyin adet başlangıcının en az 7 gün gecikmesi gereklidir.

Hamilelik dönemi haricinde her kadın bir yıl içinde 2 veya 3 defa adet gecikmesi yaşamaktadır. Ancak adet gecikmesi 2 veya 3 defadan daha fazla yaşanıyorsa farklı sağlık problemlerinin habercisi olarak görülmektedir. Adet gecikmesi, ilk menarş yani ilk adet süreci başladıktan sonra hemen düzene oturmamaktadır. İlk adet dönemi yaşayan kişi, ikinci adet döngüsünü 28 gün sonra yaşamayabilir.

Bu durum, kişinin hormonal düzeninin tam olarak oturmadığının bir göstergesidir. Adet gecikmesi, kişinin menopoz döneminde yaklaştığı zamanda görülebilmektedir. Bu gibi hormonal dengenin tam olarak düzene oturması için vücudun uyum sağlaması gerekir. Adet gecikmesi nedir? Sorusundan önce kişinin adet sürecini çok iyi bilmesi ve ne olduğunun anlaması yeterli olacaktır.

adet gecikmesi neden olur

Adet Gecikmesi Neden Olur?

Adet gecikmesine neden olan pek çok sebep bulunmaktadır. Adet gecikmesinin en yaygın sebepleri şu şekilde sıralanabilir:

Hamilelik: Adet gecikmesinin en yaygın sebeplerinden birisidir. Aktif cinsel hayat ve korunmasız yaşanan ilişkilerde hamileliğe bağlı olarak adet gecikmesi görülebilmektedir.

Egzersiz Programının Yoğun Olması: Egzersizlerin arttığı ve bu duruma rağmen günlük kalori miktarının azaldığı durumlarda adet gecikmesi sıklıkla yaşanmaktadır.

Kronik Hastalıklar: Adet düzensizliğinde etkisi fazla olan veya kronik hastalığın bir ömür boyu kalıcı olması adet gecikmesini oluşturmaktadır.

Polikistik Over Sendromu: Yumurtaların üzerinde olan kistlerin erkeklik hormonlarını fazla üretmesinden kaynaklı adet gecikmesi görülmektedir. Erkeklik hormonlarının fazla üretilmesi kistlerin çoğalmasına sebep olurken bu döngünün sürekli devam etmesine de sebep olmaktadır. Genellikle ilaç tedavisi ile bu sorun düzeltilebilmektedir.

Kilo kaybetmek- Kilo almak: Eğer kilonuz normal kilonun %10 altına indiyse vücudunuzun hormon düzeyleri değiştiği için adet gecikmesi yaşanabilir. Fazla kilo veya obezite yaşanıyorsa kadınlarda sık sık adet gecikmesi sorunu görülmektedir. Fazla kilo almak adet düzensizliğine yol açmaktadır.

Emzirme veya Lohusalık Dönemi: Emzirme veya lohusalık döneminde kadın adet görmeyebilir ya da adet gecikmektedir. Emzirme sürecinin bitmesi halinde kadın tekrar normal adet döngüsüne devam etmektedir.

Doğum Kontrol Hapları: Doğum kontrol haplarının kullanımı sık sık adet gecikmesine sebep olmaktadır. Belirli zamanlarda kullanılan doğum kontrol hapı bırakıldıktan yaklaşık 6 ay sonra adet sürecinin düzene oturması sağlanmaktadır.

Stres: Beyinde yer alan hipotalamus bölgesi adet döngüsünü düzenlemektedir. Stresli dönemlerde yaşanılan sıkıntılar adet gecikmesine sebep olmaktadır.

Tiroid (Guatr) Bozuklukları: Kişide hipertroidi veya hipotroidi olması adet gecikmesine yol açmaktadır.

Erken Menopoz: 45-55 yaşları arasında kadınlar menopoz dönemine girmektedir. 40 yaş veya daha altında görülen peri-menopoz süreci yumurtaların sayısını azaltmasıyla adet düzensizliğine sebebiyet vermektedir.

adet gecikmesi belirtileri

Adet Gecikmesi Belirtileri

Adet gecikmesi pek çok farklı sebeplerden meydana gelebilmektedir. İlk adet kanamasından ve menopoz dönemi haricinde adet kanamasının en az 7 gün gecikmesi normal kabul edilmemektedir. Adet gecikmesi yaşayan kişide yanında daha faklı bir belirti görülmemektedir. Sağlıklı bireylerde hamilelik haricinde adet sürecinin düzenli olması gerekir.

Dışarıya yansıyan adet gecikmesi belirtileri şu şekildedir:

  • Karın ve bel ağrısının yoğun yaşanması
  • Hamile kalma ihtimalinin yüksek olması
  • 16 yaşına kadar adet görülmemesi
  • Evde yapılan gebelik testinin pozitif çıkması
  • Art arda 2 defa adet gecikmesinin yaşanması ve sebebinin bilinmemesi
  • 14 yaşına kadar göğüs büyümemesi ve kasık tüylerinde gelişmelerinin olmaması.
adet gecikmesine ne iyi gelir

Adet Gecikmesine Ne İyi Gelir?

Adet gecikmesine iyi gelen doğal ve bitkisel besinler bulunmaktadır. Adet söktürücü olarak bilinen besinler şu şekildedir:

  • Adaçayı
  • Kekik Çayı
  • Rezene Tohumu
  • Zencefil Çayı
  • Kantaron Çayı

Bunları dışında adet gecikmesine iyi gelen diğer faktörler de şu şekildedir:

  • Doktora başvurulmalıdır. Özellikle 2-3 periyod da gecikme yaşandıysa mutlaka kadın doğum uzmanına başvurulması gerekir.
  • Adet söktürücü çayların tüketimi
  • Adet söktürücü kürlerin tüketimi
  • Masaj ve hafif egzersizler adet gecikmesine iyi gelmektedir.
adet gecikmesi ve beyaz akıntı

Adet Gecikmesi ve Beyaz Akıntı

Kadın yumurtlama dönemine girdiğinde vücutta oluşan farklılıklardan kaynaklı akıntı rengi ve şeklide değişmektedir. Bu yüzden adet döngüsüne girmeden önce beyaz akıntı görülmektedir. Beyaz akıntı adet döngüsünün yaklaştığının habercisidir. Eğer akıntının rengi farklı, koku, vajina bölgesinde kaşıntı, kasıklarda ağrı ve idrar da yanma var ise enfeksiyon düşünülebilmektedir.

Adet Gecikmesi Ateş Yapar mı?

Adet döngüsü hemen kesilebilen bir süreç değildir. Vücutta üretilen östrojen ve progesteron hormonlarının düzensizlikleri sebebiyle sık veya uzun aralıklarla adet kanamasının az veya çok olmasından dolayı belirtiler görülebilmektedir. Ateş basması, uykusuzluk gibi belirtilerin yer alması ve adet gecikmelerinin sıklıkla yaşanması menopoz dönemine geçiş süreci olarak isimlendirilmektedir.

Adet Gecikmesi Ağrı Yapar mı?

Adet gecikmesi yaşayan kadınlarda genellikle ağrı ve göğüslerde şişkinlik görülmektedir. Baş ağrısı, karın bölgesinde şiddetli ağrı ve kasık bölgesinde acı hissedilebilmektedir. Diğer ağrılar ise bel ve sırt ağrısıdır. Özellikle karın ve kasık ağrıları adet gecikmesinde bir arada meydana gelir ve çekilmez bir durum ortaya çıkar. Her kadın farklı olduğu gibi yaşanılan ağrı bölgesi ve şiddeti de farklıdır.

Âdetim Gecikti Ne Yapmalıyım?

Adet gecikmesi için evde uygulanabilecek yöntemleri sizler için sıralamıştık. Ancak adet gecikmesine sebep olacak faktörleri bulmanız ve ona göre kendinize bir plan uygulamanız gerekir. Eğer aktif cinsel hayatınız var ve korunmuyorsanız mutlaka gebelik testi yaptırmanız gerekir. Ancak adet söktürücü çay veya besin tüketimi yapmanız gerekiyorsa mutlaka dikkatli ve orantılı kullanmanız gerekir.

Adet söktürücü besinlerin ve çayların çok tüketilmesi vücutta alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir. Bu yüzden besinlerin içeriğine ve nasıl kullanacağınıza dikkat etmelisiniz.

Adet gecikmesindeki belirtilere dikkat etmelisiniz. Özellikle beyaz akıntı dışında farklı bir akıntı rengi var ve kasık ağrıları yaşanıyorsa mutlaka doktora başvurmalısınız.

Adet Gecikmesi Çözümleri Nelerdir?

Adet söktürücü besinlerin kullanılması hem sancılara hem de adet periyodunun düzenlenmesine iyi gelmektedir. Evinizde doğal yöntemleri uygulayarak adet sancılarını ve adet düzensizliğini onarabilirsiniz.

Zerdeçal: Östrojen hormonundaki düzensizliklere iyi gelerek östrojen hormonunun normal salınımını desteklemektedir. Özellikle adet sancılarının şiddetini azaltmaya yardımcı olur. Zerdeçal çayı içebilir veya yoğurdun içerisine bir miktar zerdeçal katarak tüketebilirsiniz.

Alıç: Rahim kaslarını uyararak daha rahat adet görmenize sebep olmaktadır. Kasları uyardığı için de adet sürecindeki sancılara iyi gelmektedir. Adet sürecindeki stresi azaltır ve ruhunuzu sakinleştirir.

Kaç Gün Adet Gecikmesi Normaldir?

Adet gecikmesinin sebebi eğer hamilelik ise adet süreci kesilmektedir. Ancak hamilelik dışındaki adet gecikmesi 7 gün veya daha fazla sürdüyse normal bir durum olarak kabul edilmez. Kişide 5 gün adet gecikmesi normal olarak görülmektedir. Ancak 7-10 aralığında adet gecikmesi yaşanıyorsa hamilelik belirtisi gibi diğer problemlerin ele alınması gerekir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.