Başarısız Tüp Bebek Tedavisi ve Sonrası

27.07.2016
141
Başarısız Tüp Bebek Tedavisi ve Sonrası

Başarısız Tüp Bebek Denemeleri

Tüp bebek tedavisi düzenli olarak bir yıl boyunca cinsel ilişkiye girilmesine rağmen çocuk sahibi olamayan çiftlere konulan kısırlık tanısının tedavisi için uygulanan çok yönlü tedaviler bütünü olarak değerlendirilebilmektedir.

Tedavi genel anlamda maddi ve manevi yükleri beraberinde getirdiğinden dolayı oldukça hassas bir dönemi kapsadığından çiftlerin bu dönemdeki her türlü olumsuzluk ve sonuca da hazır olmaları, psikolojik olarak başarıya olan inançlarını kaybetmemeleri gerekmektedir. Gelişen teknoloji ile birlikte her geçen gün sayısı artsa da tüp bebek tedavisinde üç denemeden sonraki başarı elde edememe durumlarına tüp bebekte başarısızlık adı verilmektedir. Başarısız tüp bebek denemelerinde nedenlerin belirlenmesi için uzun dönem tahlil ve tetkikler uygulanmaktadır.

Tüp bebek tedavilerinde başarılı sonuçlar elde edilebilmesinde en büyük etkenler; anne adayının yaşı ve baba adayının sperm kalitesidir. Genelde genç anne adaylarında başarı oranının artış gösterdiği tüp bebek tedavilerinde yaş ilerledikçe başarı şansı azaldığından tedaviye ne kadar erken karar verilirse başarı oranında o denli artış görülecektir.

 

Başarısız tüp bebek denemesinden sonra yeniden deneme yapılır mı?

Tüm tedavilerde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de başarıda süreklilik mümkün değildir. Tedavide başarı oranının belirlenmesi için yapılacak testler oldukça önemli olup öncelikle anne adayının yaşı, baba adayının sperm kalitesi, anne adayının yumurtlama düzeni ve yumurta kalitesi gibi birçok etken değerlendirilmekte, olası genetik bozuklukların laboratuvar ortamında yapılan sperm, yumurta ve DNA kontrollerinden sonra belirlenmesi ile tedavide başarı şansı ortaya konulmaktadır.

“Tüp bebek tedavilerinde ilk denemenin başarısız olması durumunda ikinci tedavide başarı şansı azaldığı gibi söylentilere çiftlerin kesinlikle inanmaması gerekmektedir.”

Tüp bebek tedavilerinde başarısız ilk denemenin ardından gerçekleştirilecek ikinci denemede başarısızlık sebepleri daha stabil olarak ortaya çıkarılarak ikinci denemenin başarı şansı artırılmaktadır. Bundan dolayı ilk başarısızlık sonucunda umutsuzluğa kapılmamalı, daha yüksek şans ile tedavide tekrarın denenmesi sağlanmalıdır.

 

Tüp bebek tedavisinde başarısızlık olasılığı

Tüp bebek tedavisinde başarısızlık olasılığı, yukarıda belirttiğimiz üzere anne adayının yaşı ile doğrudan etkilidir. Yaş faktörü, 35 yaşına kadar olan denemelerde başarının ` kısmını etkileyecek kadar önemli bir faktör olduğundan tüp bebek kararının erken verilmesi başarı oranını doğrudan etkilemektedir. Yine aynı şekilde erkeklerde yaş faktörü avantajlarından yararlanmak için tedaviye erkeğin 40 yaş öncesinde karar vermesi gerekmektedir. 40 yaşından sonra erkekte sperm hareketliliği ortalama @ azaldığından tedaviyi doğrudan etkileyen bu faktörün sürekli göz önünde bulundurularak girişimlerde bulunulması tedavide başarısızlığı engelleme noktasında oldukça önemlidir.

Tüp bebek denemesi kaç kez yapılabilir, deneme sayısında kısıtlama var mıdır?

Normal şartlarda ikinci ve sonraki tüp bebek denemelerinde başarı oranı yükselmektedir. Ancak bazı durumlarda aynı tedavinin tekrarlanması ile gebelik oluşma şansı yükselmek yerine azalacağından burada tüp bebek tedavisini gerçekleştirecek doktor ve gerçekleştirilecek merkezin önemi ortaya çıkmaktadır. Yaş vb. tüm faktörler göz önünde bulundurularak tedavinin kaç kez gerçekleştirileceği konusunda bir sınırlama yapılmamaktadır.

 

Başarısız tüp bebek denemeleri çiftleri psikolojik olarak etkilememelidir!

Başarısız her girişimin çiftleri psikolojik olarak olumsuz etkilemesi gayet normal olsa da anne ve baba adayının yakınlarına burada düşen görev başarısız denemelerden sonra çiftlerin üzerinden desteklerini esirgememeleri, sürekli yanlarında “olumlu çağrışım ve hayaller” barındıran cümlelerle olmaları gerekmektedir. Başarısızlığın maddi ve manevi sonuçlarından daha çok etkilenen anne adayının sürekli psikolojik olarak desteklenmesi ve moral bakımından yanında olunması gerekmektedir.

 

Başarısız tüp bebek denemelerinde her denemenin arasında ne kadar süre olmalıdır?

Doktorun tavsiyeleri ve tedavinin gidişatı gibi faktörler göz önünde bulundurularak iki deneme arasında birkaç ayın bulunması normal olarak karşılanan tüp bebek tedavilerinde bazı durumlarda bu süre, önceki başarısızlık sebebinin saptanması halinde daha kısa bir periyoda yayılabilmektedir.  

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.