Cilt Lekeleri Nasıl Giderilir?

20.03.2022
34
Cilt Lekeleri Nasıl Giderilir?

Deride oluşan koyu lekeler, sivilce izlerinden rahatsız olanlar için bu sorunlara birçok çözüm bulunmaktadır. Cilt lekeleri ağır bir hastalık olarak görülmez ve ağır ilaçlar kullanmaya gerek yoktur. Makyaj malzemelerinin kalitesi, makyaj temizleyici ürünler ve cildinizin temizliği için kullandığınız maskeler bir süre sonra cildinizi tahriş edebilir. Yüzünüzün deri yüzeyi oldukça hassastır ve soğuktan ve sıcaktan bile etkilenebilir. Cildinizin yapısını biliyorsanız lekelerle sorunlarla başa çıkabilmek mümkündür. Cildinize ilk olarak kullandığınız malzemelere dikkat etmeniz gerekir. Düzenli olarak makyaj temizleme suları ya da farklı yöntemler kullanıyorsanız cildinizi ardından nemlendirmeniz gerekir. Sağlıklı ve temiz bir ciltte lekelerin oluşması veya kalma ihtimali çok düşüktür.

Cilt Lekeleri Nedir?

Siyah noktalar, beyaz noktalar, genetik faktörler, yanlış cilt ürünü kullanımı farklı çeşitleri ile yer alan cilt lekeleri en çok yüzde ortaya çıkar. Melanin olarak adlandırılan cilde rengini veren pigment birçok faktörden etkilendiği için cilt lekeleri ortaya çıkmaktadır.

yüzdeki lekeler nasıl gider

Cilt Lekelerinin Belirtileri

Derinin doğal renginin koyu ya da açık olduğundan anlayabilirsiniz. Koyu renklerin rengi cildinizin rengine göre farklılık göstermektedir. Bu lekeler cildiniz ile aynı dokuya sahiptir ve herhangi bir sağlık sorununa neden olmamaktadır.

Cilt lekeleri yalnızca yüzünüzde değil vücudunuzun farklı bölgelerinde de oluşabilir:

  • Ellerin arkasında oluşan cilt lekeleri
  • Yüzde oluşan lekeler
ciltteki kahverengi lekeler nasıl gider
  • Sırt yüzeyinde oluşanlar (sivilce veya kahverengi lekeler)
  • Omuzdaki lekeler

Koyu ten rengine sahip olan insanlarda daha koyu renkte cilt lekeleri görülebilir. Koyu renkteki cilt lekeleri 6 ila 12 ay arasında kendiliğinden kaybolur. Derinin renk farklılığı genellikle mavi ya da gri olarak gözükür ancak bu durum koyu renk ten sahipleri için geçerli değildir.

cilt lekeleri neden oluşur

Cilt Lekelerinin Nedenleri

Cilt lekelerinin birçok farklı nedenleri vardır.

Güneş Hasarı

Güneşlenmek ve bronzlaşmak için güneşe doğru uzandığınızda cildinizde kahverengi lekeler oluşabilir. Vücudunuz eğer güneşe fazla maruz kaldıysa yüzünüzde, ellerinizde ve kollarınızda bu lekeler çıkabilir. Güneş koruyucu kremlerini mevsim fark etmeksizin kullanmalısınız.

Hormonsal Farklılıklar

Melazma bir cilt durumudur. Hamilelikte, yaşlılıkta, kilo kaybı ve kilo alma durumlarında hormonların yoğun etkisinden kaynaklı çıkmaktadır.

Kullanılan İlaçların Yan Etkileri

İltihap reaksiyonunu önleyen ilaçlar ve psikoloji üzerine kullanıla ilaçlar renk pigmentlerine zarar verir. Cildinizin renginizi artırabilir ya da koyulaştırabilir.

Yara İyileşmesi

Cildinizin herhangi bir durumdan zarar görmesi nedeniyle oluşan yaralar iyileşme sürecinde koyu renklere dönüşür. Yarayı kaşımanız veya yaranızı koparmanız bu iyileşme sürecini geciktirirken koyu rengin uzun süre cildinizde kalmasına sebep olur.

Tahriş

Kozmetik ürünlerin yanlış kullanımı ve kalitesi cildinizi tahriş eden en önemli unsurdur. Saçlarınıza kullandığınız ürünler de saç derinizi tahriş edebilir.

Diyabet (Şeker Hastalığı)

Diyabet rahatsızlığınız varsa cilt renginin koyulaşmasına sebep olur. Diyabet hastalarının kullandığı ilaçlar ve tedavi yöntemleri cilt lekelerine sebep olmaktadır.

geçmeyen cilt lekeleri için formül

Cilt Lekelerini Nasıl Yok Edebiliriz?

Bazı lekeler insanın görünüşte kendiniz beğenmemesine yol açar. Bazı kahverengi lekelerde bunlara dâhildir. Güneş lekeleri, kozmetik ürünlerin kalıntıları ve yaşınız bu durumları tetikleyebilir.  Lazer tedavisi ciltteki koyu renkleri giderebilir. Ancak koyu renklerin yoğunluğu hafif ise farklı tedavi yöntemleri uygulanabilir.

cilt lekelerinin kesin çözümü nedir

Uzman bir dermatolog, koyu cilt lekelerini hafifletmek için veya çıkarmak için kremler veya prosedürler uygulamaktadır.

En iyi tedavi yöntemi için, cilt lekelerinin neden ortaya çıktığı, lekelerin boyutu ve cildin yapısına bakılarak karar verilir. Uzman bir dermatolog bu tedavi yöntemlerini uygulamaktadır:

Lazer Tedavisi: Güneş, yaşlılık ve çil gibi lekelerde lazer ışığı kullanılmaktadır. Yalnızca lekenin bulunduğu bölgeye gönderilerek etraftaki deriye zarar vermeden uygulanmaktadır. Lazer tedavisinde nabız ışığı demeti kullanılır. Işın yalnızca lekeye odaklanır ve noktaları bularak yok eder.

Mikrodermabrazyon: Mikrodermabrazyon yani kısa süreli mikroderm olarak adlandırılan tedavi yöntemidir. Dinlendirici ve spa benzeri olduğu için en çok tercih edilen tedavi şeklidir.

Bu tedavi yönteminin seansı sırasında güneş lekelerini, renk bozukluğunu ve akne izlerini ortadan kaldıracak bir araç kullanılmaktadır. Cildin üst tabakasını kaldırarak deride oluşan lezyonu tamamıyla yok etmektedir.

Mikrodermabrazyon cildin kollajen üretimini destekler. Cildi neredeyse pürüzsüz ve parlak bir etki bırakmaktadır. Ağrısız ve acısız olan bu tedavi yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir.

Kimyasal Peeling: Yalnızca 10 dakika süren bu yöntemde kimyasal peeling lekeyi bölgeye uygulanır ve çıkarılır. Cilt tipiniz ve cilt sorununuz için önerilen bu yöntem 1 ile 3 hafta arasında ciltten soyulması beklenir. Cildin soyulması ile güneşe veya fazla ışığa maruz kalmamalıdır.

Fraxel Lazer: Tüm tedavi yöntemlerinin temelini oluşturan fraxel cildin tamamıyla kendini yenilemesini sağlar. Güneş lekeleri ve diğer tüm lekelenmelerde bu yöntem kullanılmaktadır. Kollajen büyümesini yeniden oluşturarak cildinizin yaşlanmasını engeller. Tedaviden hemen sonra cildinizde kırmızılık ve şişlik olur. Şişliğin ve kırmızılığın geçmesi için 2 gün dinlenmeniz gerekir. Daha sonra bronzlaşmış ve yenilenmiş taze bir cildiniz olacaktır.

cilt lekeleri için yedi güzellik sırrı

Cilt Lekeleri İçin 7 Güzellik Sırrı

Parlak, sıkı ve sağlıklı bir cilde nasıl sahip olabileceğinizi biliyor musunuz? Yalnızca parlak ve sağlık bir cilde sahip olmak yeterli değildir. Parlak ve sağlıklı görünen saçlar, dolgun dudaklar ve etkileyici bir fizik herkesi motive eder. Güzelliğinizi öne çıkarmak için ilk olarak teninize iyi bakmanız gerekir. Tenimiz bizim en hassas noktalarımızdan bir tanesidir. Yeteri kadar iyi bakılmadığında birçok sorunun kapısını açar. Cevapların basit olduğu yöntemlerde yalnızca söylemek kolaydır. Sağlık bir cilde sahip olmak için birçok farklı tedavi yöntemlerini uygulanıyor. Stres ve kaygı bozukluğunda ilk etkilenen şey cildimizdir. Yaş faktörü, yaşadığımız bölge, mevsim şartları gibi unsurlarda cildimizin sorunlar yaşamasına sebep olur.

Cilt Lekelerini Yok Etmek İçin Neler Yapılmalı?

Reçetesiz satın alabileceğiniz birçok krem bulunmaktadır.  Lekelerinizin koyuluğuna ve cildinizin hassaslığına bakarak almalısınız. Özellikle kremi ne sıklıkla kullanacağınız da bu durumu etkilemektedir. Sonuçlara hemen gidemezsiniz. Bu süreçte ürünü birkaç hafta düzenli kullanmalısınız. Eğer reçetesiz bir krem kullanmak istemiyorsanız aşağıdaki süreci takip edebilirsiniz:

1.      Bir Dermatolog İle Görüşün

Aşırı sıkıntılı ve hassas bir cildiniz varsa mutlaka bir dermatolog ile görüşüp onun tavsiyelerine uymalısınız. Siğil, akne, egzaman, mantar veya sedef hastalığı gibi sorunlarınız varsa reçetesiz kremleri asla kullanmamalısınız.

2.      Yediklerinize Dikkat Etmelisiniz

Canlı ve parlak bir cilde sahip olmak istiyorsanız canlı ve organik yiyecekleri tüketmelisiniz.  Diyet yapıyorsanız teniniz bu durumdan etkilenebilir. Yediğiniz yemekler ve yanında tükettiğiniz içeceklerin faydaları ve zararlarını ilk cildiniz belli eder. Sebze, meyve, süt, fındık, kepekli tahıllar gibi vitamin zengini olan gıdalar tüketmelisiniz. Aksi takdirde sigara veya alkol kullanımı cildinizdeki lekeleri çoğaltabilir hatta bu durum ciddi hastalıklara yol açabilir.

3.      Düzenli Olarak Eksfoliye Ediniz

Parlak bir cilde sahip olmanızın en büyük sırrı cildinizin pullanarak dökülmesidir. Ölü hücrelerden arınmak, cildinizi parlak ve daha sağlıklı gösterir. Ölü hücreler cildinizin üzerinde birikmeye başlar ve bu da cildinizin hastalıklı görünmesine sebep olur. Ekslofi cildinizi ölü hücrelerden arındırır ve taze, parlak bir görünüm sağlar. Cildinizin pul pul dökülmesi cilt sağlığı açısından da oldukça önemlidir.

4.      Egzersiz

Egzersiz ve parlak bir cildin alakası ne dediğinizi duyar gibiyi. Ancak cildinizin parlaklığı vücudunuzun sağlıklı olması ile bir ilişkisi bulunmaktadır. Egzersiz kan dolaşımını hızlandırır ve kas dokusuna fayda sağlamaktadır. Cildinizi sıkılaştırır ve daha genç gösterir.

5.      Su Tüketimi

Fazla su içmenin hem cildinize hem de kan dolaşımına önemli katkıları bulunmaktadır. Suyun az kullanımı cildinize kalıcı zararlar verir ve cildinizin daha hızlı yaşlanmasına sebep olabilir. Su vücudunuzda biriken büyün zararları maddeleri temizleyerek daha sağlıklı bir görünüme sahip olmanızı sağlar. Daha sağlıklı, parlak ve yumuşak bir cilde sahip olmak istiyorsanız bolca su tüketmelisiniz.

6.      Doğru Güzellik Ürünleri ve Günlük Cilt Bakımı

Güzellik salonlarına gitmek yerine cildinize en uygun güzellik ürünlerini kullanmak size daha büyük bir avantaj sağlar. Yanlış ürünler kullanmaktan kesinlikle kaçınmanız gerekir.  Dermatolog ile ilgili görüşmelerinizde size uygun ilaçları verdiyse mutlaka uymanız gerekir. Cilt tipinizi mutlaka öğrenmeniz gerekir. Örnek verecek olursak, yağlı bir cilde sahipseniz köpüklü temizleyiciler kullanmalısınız. C vitamini içeren temizleyiciler, yeşil çay, nemlendirici ürünleri mutlaka kullanmanız gerekir.

7.      Yağ Masajı

Sağlıklı beslenmeden tutunda bol su içmeye kadar günlük hayatınızın birçok evresi cildinizi etkilemektedir. Peki, yağ masajlarının cildinize iyi geldiğini biliyor muydunuz?

Lekesiz bir cilde sahip olmak için haftada en az bir kez doğal yağlar ile yaptırılan masajdır.  Bazı bölgelerde şifa ve güzelleştirme geleneği olarak bilinen yağ masajı cildiniz hem besler hem de korur. Cildinizdeki stresi azaltarak sizi rahatlatır. Bunu isterseniz tüm vücudunuza uygulayabilirsiniz.

Yüz masajı yaptırdıktan sonra cildinizde yağlı bir görünüm ve sivilce sorunu yaşamamak için mutlaka ılık bir yıkama bezi ile yağı çıkarmalısınız.

Sivilceli cilt bakımı temizliği nasıl yapılmalı adlı içeriğimizde daha fazla detay bulabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.