Ektopik Gebelik Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

10.04.2022
73
Ektopik Gebelik Nedir, Nasıl Tedavi Edilir?

Ektopik gebelik nedir, nasıl tedavi edilir sorularına sıklıkla rastlamaktayız. Ektopik gebeliğin bir diğer adı ise dış gebeliktir. Dış gebelik döllenmiş yumurtanın fallop tüplerine veya rahim dışına sıkışma durumudur.

Ektopik gebelik, tedavisi ve belirtilerini sizler için gözden geçirdik. Bakalım gözden geçirdiğimiz bu bilgiler sizler için faydalı olacak mı?

Ektopik gebeliği her kadının yaşama ihtimali bulunmakta. Hasar vermeden tedavi edilse bile hamilelik sürecini kurtarabilmek ne yazık ki mümkün değildir. Dış gebeliği yaşayan insanlar normal bir hamilelik gibi ağrı ve fiziksel belirtilerini yaşarlar.

Ektopik Gebelik Tam Olarak Nedir?

Döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere yapışıp orada gelişmeye başlamasına verilen isimdir. Halk dilinde dış gebelik olarak bilinir. Fallop tüpleri yumurtaları rahim bölgesine bağlar ve fallop tüplerinin içerisine herhangi bir yumurta sıkışırsa bebeğe dönüşmez ve hayati riskler taşır.

Ektopik Gebeliğe Ne Sebep Olur?

Ektopik gebeliği kesin sebepler bulunmamaktadır. Ancak ektopik gebeliği artıran bazı durumlar yer alır. Pelvik inflamatuar hastalık, fallop tüpleri ameliyatı ve rahim içi cihaz kullanımı ektopik gebeliğe sebep olur. Diğer riskler ise, daha önceden yaşanan gebelik süreçleri, sigara kullanımı ve kadının yaşıdır. Net bağlantılar bulunmasa da karın bölgesinde yer alan rahatsızlıklarda bu durumu tetikleyebilir. Fallop tüplerinin hareketlerini etkileyen hormonal ilaçlarında etkisi yüksektir.

Olası Dış Gebelik Belirtikleri Nelerdir?

Ektopik gebeliğin belirtileri her zaman farklıdır. Özel belirtileri ve ektopik gebelik ağrısı her zaman görülmez. Yalnızca gebelik taramasında bu durum fark edilebilir. En yaygın görülen ektopik gebelik belirtileri şu şekildedir:

  • Tek tarafta mide ağrısının yaşanması
  • Vajinal kanamanın normal durumlardan dışarıda olması. Sulu kahverengi akıntı veya sürekli durup tekrar başlaması
  • Tuvalete giderken rahatsızlık hissetmek

Bu belirtiler yalnızca ektopik gebeliğin işareti değildir. Mide rahatsızlığında da görülebilmektedir.

Ektopik Gebelik Ağrısı Dâhil, Daha Ciddi Yırtılma Semptomları

Çok nadir görülen semptomlardan birisidir. Ektopik gebelik fallop tüplerini yırtacak ve ani şiddetle gelişen dış gebelik ağrsının oluşmasıdır. Yırtılan fallop tüplerinin anestezi altında ameliyat ile onarılması gerekir. Beraberinde görülen semptomlar ise şu şekildedir:

  • Ani ve keskin gelen şiddetli karın ağrısı
  • Çok hasta olduğunu hissetmek
  • Ani baş dönmesinin sıklıkla yaşanması
  • Bayılma
  • Çok soğuk ve soluk cilt rengi
dış gebelik nasıl teşhis edilir

Dış Gebelik Nasıl Teşhis Edilir?

Dış gebelik belirtilerine bakarak biraz teşhisi zor olan bir süreçtir. Ancak dış gebeliği teşhis etmek için 3 farklı yöntem bulunur. Bunlar vajinal ultrason, kan testi ve anahtar deliği ameliyatıdır.

Ektopik Gebelik Teşhisi için Vajinal Ultrason

Ektopik gebeliği teşhis etmek için en yaygın kullanılan yöntem vajinal ultrasondur. Lokal anestezi uygulanmadan yapılan vajinal ultrasonda vajinaya küçük boyutta sonda yerleştirilir. Üreme sisteminin görüntüsünü oluşturmak için prob tarafından ses dalgaları verilir. Çoğu zamanlarda döllenmiş yumurtanın fallop tüplerinin birinde sıkışıp sıkışmadığını görmek için kullanılır. Vajinal ultrason kesin bir teşhis koymak için yeterli değildir.

Dış Gebeliği Teşhis Etmek İçin Kan Testi

Dış gebeliği teşhis etmek için kan testi uygulanıyorsa, gebelik hormonu (hCG)  düzeyine bakılır. Ektopik gebelikte hCG hormonu normal gebeliğe oranla daha yavaş yükselme eğilimi gösterir. Tam olarak tanı konması için etkili bir yöntem olan kan testi 48 saat aralığı ile 2 kez yapılır.

Ektopik Gebelik İçin Anahtar Deliği Cerrahisi

Daha önceki iki yöntemde tam olarak teşhis konulmamış ve ektopik gebelik belirtileri devam ediyorsa en son çare anahtar deliği cerrahisidir. Laparoskopi adıyla bilinen ve anestezi altında gerçekleştirilen cerrahi yöntemdir. Karın bölgesine küçük bir kesi atılır ve laparoskop ile görüntüleme işlemi gerçekleştirilir. Eğer bu yöntemde dış gebelik kanıtlandıysa tekrar ameliyat gerektirmeden küçük aletler ile dış gebelik sonlandırılabilir.

dış gebelik için hangi tedaviler önerilir

Dış Gebelik İçin Hangi Tedaviler Önerilir?

Ektopik gebelik tanısı konulduktan sonra dış gebelik tedavisine başlanır. Tedavi yönteminin belirlenmesi kişinin birçok faktörüne bağlı olarak seçilir. Daha fazla tedavi sürecine bağlı olup olmadığınızı belirlemek için durumunuz izlenir.

Diğer bir yöntem ise gebeliğin sürdürülmesi için ilaç tedavisi uygulamasıdır. Gebeliğin tedavi edilmesi ve anne adayına olan riskler değerlendirilerek karar verilir. Alternatif diğer bir durum fallop tüpünün çıkarılması ve gebeliğin birlikte sonlandırılmasıdır. Tedavi yöntemlerinin hangisinin uygun olup olmadığına ektopik gebelik belirtileri, gebeliğin ilerleyişi ve kandaki hCG seviyesi karar verir.

Başka Bir Hamilelik Denemesi

Dış gebeliği yaşayan kişinin iyileşme sürecinin olması gerekir. Hamilelik planlaması yapmadan önce kendinize iyileşme ve hazırlama süresi vermelisiniz. Dış gebelik tedavisinde kullanılan ilaçların türüne göre en az 3 ay beklemeniz gerekir.

Dış gebelik Sonrası Tüp Bebek Tedavisine İhtiyacım Olacak mı?

Fallop tüpleri çıkarılmış olsa da doğal yöntem ile hamile kalma şansı oldukça yüksektir. 18 ayın içerisinde kadınların %65’i hamile kalabilmekte. Bu yüzden tüp bebek tedavisine gerek duyulmamakta.

Dış Gebeliği Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

Hastanın genel durumu uygun şartlar halindeyse enjeksiyon şeklinde olan ilaç tedavisi ile sonlandırılabilir. Cerrahi işlem gerektirmeden tedavi edilir.

Dış Gebelik Kürtajla Alınır mı?

Kürtaj rahim içini temizlemek için uygulanır. Dış gebelikte döllenmiş yumurta rahim içinde değil dışında yer alır. Bu yüzden dış gebelikte kürtaj operasyonu uygulanmaz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.