Hamilelikte Sarımsak Yemek Zararlı mı?

19.03.2022
32
Hamilelikte Sarımsak Yemek Zararlı mı?

Yemeklere tat katması için kullanılan sarımsak sağlık açısında önemli bir sebzedir. Sarımsağın birçok faydasını biliyoruz. Ancak hamilelikte sarımsak yemek zararlı mı bunu bilmiyoruz. Uzmanların görüşü ile yazdığımız bu makalede faydalarını ve zararlarını öğrenmiş olacaksınız.

Hamilelikte Sarımsağın Zararları

Hamilelik döneminde veya normal şartlarda faydası bulunsa da fazla tüketimi veya sık kullanımında birçok yan etkisi bulunmaktadır.

Sarımsak; mutfağımızda kullanımı oldukça yaygın olmasına rağmen, hamilelik döneminde fazla tüketilmesi mide yanmasına sebep olmaktadır.

Kaynak: https://www.anneleronline.com/hamilelikte-kacinilmasi-gereken-bitkiler-ve-besinler/

Kanama Riskini Artırabilir!

Sarımsak yemeklerin içerisinde kullanıldığında herhangi bir sorun ile karşılaşma ihtimali bulunmamaktadır. Ancak sarımsak tek başına tüketildiğinde ajoen isimli sülfür bileşiği kanama riskinizi artırarak sağlık sorunlarına yol açabilir. Bu bileşen yalnızca gebelik döneminde kadınlarda kanama riskini artımaz, diyabet hastalığı olan normal bir insan da görebilmektedir.

Sarımsağı doğuma yakın kullandığınızda doğum sırasında kanamanız olabilir. Özellikle sezaryen doğumda daha fazla risk bulunmaktadır.

Hamilelik sürecinde tüketilen meyve ve sebzelere dikkat etmeniz gerekir. Özellikle soğan ve sarımsak gibi içerisinde bol vitamin içeren sebzelerin tüketiminde doktorunuza başvurarak sağlığınızı tehdit eden unsurlardan kaçınmanız gerekir.

Mide Yanmasına Dikkat!

Özellikle reflü ve huzursuz bağırsak sendromu yaşayan kişilerde sıklıkla görülmektedir. Sarımsağın tüketiminde mide yanması ve hazımsızlığa yol açmaktadır.

Hamilelik sürecinde mide bulantısı ve mide yanması oldukça fazla görülmektedir. Hamilelikte bebeğin büyüme sürecinde baskı ve mide yanma riskini sarımsak artırmaktadır.

Hamilelikte Sarımsak Yenir mi?

Besin maddeleri yüksek olan sarımsakta tüketim sırasında oldukça dikkatli davranılmalıdır. Yemeklere tat vermek için kullanılan sarımsakta bir sorun görülmez. Ancak hamilelikte sarımsak tüketiminin miktarını doktorunuz ile görüşerek beslenme düzeninizde sorun olmadan nasıl tüketebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

sarımsağın faydaları

Sarımsağın Faydaları

Sarımsak yemeklerde tat olarak kullanımda oldukça destekleyici bir sebzedir. Vitamin bakımından zengin olan sarımsağı ister yemeklerin içerisinde ister normal kullanımda tüketimde oldukça yarar sağlamktadır.

Pandemi sürecinde herkes yediği yemekten ve içtiği suya kadar dikkat etmeye başladı. Sarımsağın mikrop kırıcı özelliği olduğu herkesin dilden dile söylediği bir durum haline geldi. Peki, hamilelik sürecinde olan bir anneye faydası nelerdir bakalım:

Bağışıklığı Destekler

Sarımsağın destekleyici bir vitamin deposu olduğunu hepimiz biliyoruz. Hamile kadınlarda özellikle bağışıklık sistemi biraz daha hassas hale gelir. Kolon kanseri riskini azaltan sarımsak, hamilelik sürecinde olan kadında da bağışıklık sistemini güçlendirerek daha dinç olmasını sağlamaktadır. İster yemeklerin içerisinde, isterseniz çiğ tüketiminde yeteri kadar kullanıldığında faydalarını göreceksiniz.

Anti-inflamatuar Etkileri Vardır!

Sarımsak yalnızca yemeklerin içerisinde yer almamakta. Sarımsak yağı ’da özellikle anti-inflamatuar etikleri ile kas ağrılarına, eklem iltihaplarında yarar sağlamaktadır. Hamilelik sürecinde bacak, bel ve kasıklarınızda bulunan ağrılar için bu ürünü kullanarak sancılarınızı azaltabilirsiniz. Masaj yaparak uygulamanız yeterli olacaktır.

Kalp ve Damar Sağlığını Destekler

Kan basıncı ve atar damar üzerinde sarımsağın etkisi oldukça fazladır. Kırmızı kan hücreleri sarımsak tüketiminde, sarımsağın içerisinde bulunan sülfür maddesini kullanarak kan basıncının düzenlenmesinde fayda sağlamaktadır.

Kolestrolü Düşürmeye Yardımcı Olur!

Kalp ve damar sağlığını destekleyen sarımsak kolestrol yüksekliğinde de yardımcı olmaktadır. Yalnızca düzenli tüketilmeli ve fazla tüketilmesinde dikkatli olunmalıdır.

Kemiklerin Güçlenmesine Yardımcı Olur

Özellikle kadınlarda menopoz sürecinden sonra kemik kayıpları görülmektedir. Kemik erimesini ve osteoartrit  (eklem hareketlerinin kısıtlanması) ‘nı engellemektedir. Sarımsak yeteri kadar tüketildiğinde kemikleri güçlendirir ve romatizma ağrılarına da iyi gelmektedir. Hamilelikte özellikle karın büyüdükçe bel ve ayak ağrıları artmaktadır. Bu süreçte sarımsak kullanımı size yeterli olacaktır.

Nezle ve Grip ile Savaşmaya Yardımcıdır!

Sarımsağın faydalarının içerisinde bağışıklık sistemini güçlendirdiğinden bahsetmiştik. Özellikle bahar alerjileri ve kış aylarında tüketiminde grip ve nezle hastalıklarından korunmanıza yardımcı olmaktadır. Eğer grip ya da nezle iseniz tüketildiğinde hastalığınızı daha kolay atlatmanıza yardımcı olur.

Hamilelikte Sarımsağın Faydaları

Normal yaşamda sıkça kullanılan sarımsak hamilelikte de özellikle birçok faydası bulunmaktadır. Ancak çok tüketimde veya alttan yatan hastalığınız var ise, mutlaka doktorunuz ile görüşerek nasıl tüketmeniz gerektiği hakkında fikir almanız gerekir.

Preeklampsiyi Önler!

Hamileliğin 20. Haftasından sonra görülen komplikasyondur. Yüksek tansiyonu etkilemektedir. Yüksek tansiyon hamilelerde görüldüğünde şu sorunlara yol açabilir:

  • Kan akışını azaltır.
  • Fetüsün gelişiminde yavaşlama veya durma görülebilir.
  • Erken doğum olabilir.

Sarımsak yüksek tansiyon hastalarında ve hamilelik sürecinde tansiyon sorunu yaşayan kadınlarda kan basıncını düzenleyerek hem bebeği hem de annesini zararlı durumlardan korumaktadır.

erken doğum riskini azaltır

Erken Doğum Riskini Azaltır

Erken doğumların çoğu beklenmedik şekilde gerçekleşmektedir. Hamile kadınları bu dönemde hassas olmalarından kaynaklı herhangi bir durumdan etkilenerek bebeğin erken doğumuna yol açılmaktadır.

Sarımsağın antimikrobiyel ve prebiyotik içeriklerinden kaynaklı beklenmeyen erken doğumları engellemektedir.

Enfeksiyon Riskini Azaltıyor!

Hamilelikte bağışıklık sistemi yeterince güçlü olmadığı için enfeksiyon hastalıkları geçirmesi daha olası hale gelmektedir. Sarımsak tüketimi kan basıncını düzenlemekten tutun kalp ve damar sağlığına kadar birçok faydası bulunurken, bağışıklığı düzenleyerek hamile bir kadının enfeksiyonlara karşı daha dirençli olmasını sağlar.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.