Hazımsızlık (Dispepsi) Neden Olur? Ne İyi Gelir? Doğal Tedaviler

08.05.2022
19
Hazımsızlık (Dispepsi) Neden Olur? Ne İyi Gelir? Doğal Tedaviler

Üst karın bölgesinde yemek yedikten sonra görülen ağrı ve rahatsız olma hissine hazımsızlık denir. Söz konusu bu rahatsızlık hissinin diğer şişkinlik ve ağrılardan farkı yeme ya da içme ile ortaya çıkmasıdır. Problemin hazımsızlık kaynaklı olup olmadığını anladıktan sonra ilaç tedavisi ya da doğal tedavi şekilleri denenebilir.

Hazımsızlık (dispepsi) nedir

Hazımsızlık (Dispepsi) Nedir?

Dispepsi adı da verilen hazımsızlığın ortaya çıkmasında en yaygın olan yeme ve içme düzenidir. Ancak bazı durumlarda enfeksiyon ya da tedavi şekilleri de hazımsızlığa sebep olabilir. Bu problemler karnın üst bölgesinde uzun süreli ağrılara sebep olduğundan yaşam kalitesini de düşürür. Hazımsızlık problemi olan kişilerde geğirme, şişkinlik, ağrı, kusma hissi ya da mide bulantısı görülür.

Hazımsızlık (dispepsi) neden olur

Hazımsızlık (Dispepsi) Neden Olur?

Hazımsızlığın çeşitli nedenleri olmakla birlikte bazı durumlarda kullanılan ilaçlar ve enfeksiyonlar dispepsiye sebep olur. Sindirilmesi zor olan gıdaları ve yağlı yiyecekleri tüketmek hazımsızlık yapar.

Spor yapmamak, çok hızlı yemek yemek, öğünlerde aşırıya kaçmak, acı ve baharatlı yiyecekler tüketmek, psikolojik sebepler, gastrit, ülser, mide kanseri ve pankreatit, safra kesesi taşları ve aşırı sigara ile alkol tüketimi de hazımsızlığa neden olur.

hazımsızlık türleri

Hazımsızlık Türleri

Tespit edilmesi açısından iki hazımsızlık türü vardır. Bunlar; organik ve fonksiyonel dispepsidir.

Organik dispepsi, hazımsızlığın kaynağının bulunabildiği hazımsızlık türüdür. Hazımsızlığa sebep olan durum ya hastalıklar ya da ilaçlardır. Fonksiyonel dispepsinin nedeni ise tam olarak bilinmemekle birlikte yaşam kalitesini olumsuz olarak etkiler. Spor ya da egzersizler ile rahatlamak mümkündür. Bağırsak problemleri ya da mide asidi dengelendiği zaman ortadan kaldırılabilir.   

hazımsızlık belirtileri

Hazımsızlık (Dispepsi) Belirtileri

En çok bilinen belirtisi karnın üst tarafında rahatsızlık hissinin olmasıdır. Biraz yemek yenilse bile gaz ve şişkinlik yapar. Kısa sürede tokluk hissi hissedilir. Mide ve yemek borusunda yanma hissi olur. Bulantı da sık görülen belirtilerdendir.

Hazımsızlık Teşhisi

Hazımsızlığın teşhis edilmesi için ilk olarak hastanın şikayetleri ve öyküsü dinlenilmelidir. Daha sonra fiziki muayene ile ağrı ve şişkinlik tespit edilir. Ardından kan tahlili ve dışkı tahlili de yapılır. Böylece daha kesin sonuç elde edilir. Bunların dışında endoskopi ile mide içerisinde problemin olup olmadığı da saptanabilir. Tıbbi görüntüleme yöntemleri ve helicobacter testi ile de hazımsızlığın kökenine inilebilir.

Hazımsızlık (Dispepsi) Tedavisi

Hazımsızlığın sebebi bulunduktan sonra tedavisine başlanabilir. Eğer herhangi bir hastalık sebebi ile hazımsızlık ortaya çıkmışsa bu durumda o problemi tedavi etmek gerekir. Bilinmeyen bir sebepten ötürü hazımsızlık varsa bu durumda ilaç tedavisi ve yürüyüş yapma ile de şikayet ortadan kaldırılır. Tedavi sonrası hazımsızlık sonucu ortaya çıkan rahatsızlık hissi büyük oranda ortadan kalkacaktır.

Hazımsızlığa Ne İyi Gelir?

  • Hazımsızlık büyük sağlık problemlerinden değil de yeme içme ya da obeziteden kaynaklanıyorsa bir diyetisyene başvurulabilir. Sindirimi düzene koyacak beslenme düzeni hazımsızlığa iyi gelecektir.
  • Bunun dışında yürüyüş ve spor yapmak da hazımsızlığı ortadan kaldırır.
  • Psikolojik nedenlerin ortadan kaldırılmaya çalışılması da önemlidir.
Hazımsızlığa iyi gelen şifalı bitkiler

Hazımsızlığa İyi Gelen Şifalı Bitkiler

  • Mide asidini nötr hale getirmek için limonlu su tüketin. Bir bardak suya biraz limonu sıkarak yemeklerden önce tüketin.
  • Zencefil mide ve hazımsızlık şikayetlerine en iyi gelen bitkilerden biridir.
  • Rezene tohumu, açlık otu da mideyi rahatlatıcı etkiye sahiptir.
  • Kimyon gaz ve şişkinliği aldığından hazımsızlığa iyi gelecektir.

Hazımsızlık Ve Şişkinlik Sorunu Olanlara Öneriler

  • Stressiz ve daha rahat bir zihin yapısına sahip olmaya çalışın.
  • Sindirime iyi gelen gıdalar tüketin.
  • Yatarken başınız mümkün olduğu kadar yüksekte olsun.
  • Spor ve egzersizler yaparak şikayetlerinizi büyük oranda azaltın.
  • Aşırı yağlı, acı ve baharatlı yiyecekler tüketmeyin.
  • Çok fazla ve hızlı yemek yemeyin. Yemek yerken çok fazla çiğnemeye özen gösterin.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.