Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlığa İyi Gelen Doğal Tedaviler

16.05.2022
51
Kabızlık Nasıl Geçer? Kabızlığa İyi Gelen Doğal Tedaviler

Kabızlık, yetişkinler başta olmak üzere birçok hastayı etkileyen ve yaşam kalitesini düşüren bir rahatsızlıktır. Özellikle yetişkinlerde görülse de çocuklarda ve bebeklerde görülmesi mümkündür. Tıbbi olarak konstipasyon adı verilen kabızlık, bağırsak sistemi ile ilgili bir durumdur. Özellikle bağırsak sisteminin yavaş çalışması nedeniyle dışkının katılaşması ve sertleşmesi ile oluşan kabızlık sonucu boşaltım sistemi de beklendiği ölçüde çalışmaz. Karında şişkinlik başta olmak üzere çok farklı problemlere yol açar.

Besinler bağırsak sisteminde daha yavaş hareket ettiği için sıvı emilimi de daha fazla olur. Bu durumda vücut sıvı kaybederken aynı zamanda kabızlık da ortaya çıkar. Kabızlık ilaç tedavisi ile geçebilirken doğal yöntemlerle de tedavi edilebilir. Özellikle doğal tedaviler ve beslenme alışkanlıkları kabızlığın oluşmasını engellerken var olan kabızlığı da kısa süre içerisinde giderir. 

kabızlık neden olur

Kabızlık Neden Olur?

Kabızlık tamamen bağırsak sisteminde meydana gelse de asıl nedeni tam anlamıyla tespit edilemez. En sık görülen nedenlerin başında az sıvı tüketimi gelir. Az sıvı tüketimi, besinlerin sindirimi aşamasında ihtiyaç duyulan sıvının karşılanmamasına ve bağırsaklardaki besinlerin sıvısının çekilerek dışkının daha hızlı katılaşmasına neden olur.

Lifli besinlerin az tüketilmesi de kabızlığa neden olarak gösterilir. Lifli besinler, mide başta olmak üzere bağırsaklar dahil tüm sindirim sisteminin olağan şekilde çalışmasına yardımcı olur. Az miktarda lifli besin tüketimi sindirim sisteminde yavaşlamaya ve kabızlığa neden olur.

En sık görülen nedenlerden bir diğeri de hareketsizliktir. Günlük yapılması gereken yürüyüş ve aktiviteler, vücuda hareketlilik ve enerji kazandırırken aynı zamanda sindirim sisteminin de olağan şekilde çalışması için gerekli uyarı mekanizmasını oluşturur.

Kabızlık Nasıl Geçer?

Kabızlık, başta bir sindirim sistemi sorunu olarak çıksa da aslında bir boşaltım sistemi sorunu olarak da devam eder. Sindirim sistemi ile boşaltım sisteminin olağan bir şekilde çalışması halinde kabızlık ortaya çıkmaz. Bu nedenle kabızlık durumunda bol sıvı tüketimi gerçekleştirilmelidir. Sıvı tüketimi dışkının katılaşmasını önlerken ayrıca vücudun kaybettiği sıvının harici karşılanmasını da sağlar.

Bunun dışında lifli besinlerin tüketimi sindirim sisteminin düzgün çalışmasını sağlayacağı için kabızlık sorununun giderilmesine yardımcı olur. Kabızlık durumunda ayrıca yürüyüş yapılması bağırsakları hareketlendireceği için bağırsak sisteminin daha hızlı çalışmasını ve dışkının daha yumuşak bir şekilde vücuttan atılmasını sağlayacaktır.

Sizin için hamilelikte kabızlık için tüm detayların olduğu bir içerik hazırladık. https://www.anneleronline.com/hamilelikte-kabizlik/

Bunlar, kabızlığın geçmesi için yapılması gerekenlerin sadece birkaçıdır. Kronik kabızlık sorunu dışında bu yapılanlar kısa süre içerisinde kabızlığı ortadan kaldırır. Ayrıca kuru kayısı ve armut gibi meyveler de kabızlığı geçirir.

Kabızlıktan Kurtulmak İçin Ne Yapmalı?

Kabızlık sorunu günlük yaşam kalitesini oldukça düşürür. Şişkinliğin yanında rahatsız edici durumlara da neden olan kabızlıktan kurtulmak için yediklerinize dikkat etmelisiniz. Bazı besinler kabızlık oluşumunu hızlandırdığı için ilk olarak bu besinlerden uzak durulması ve tüketilmemesi gerekir. Daha sonra sindirim sisteminin hızlanması amacıyla yeterli düzeyde sıvı tüketilmelidir. Sıvı tüketimine ek olarak beyaz ekmek yerine tam tahıllı ekmek tüketilmelidir.

Özellikle armut, kayısı ve erik gibi meyvelerin tüketilmesi ile kabızlık sorunu hafifletilir.

Bunların dışında bitki çayına bal katılarak tüketilmelidir. Kuru erik ya da kuru kayısı bu şekilde tüketilebileceği gibi kaynatılarak suyu da içilebilir. 

Kabızlık Sorunu Olanlar Nelere Dikkat Etmeli?

Kabızlık sorunu olanlar günlük sıvı tüketimine dikkat etmelidir. Bunun dışında beyaz ekmek ve bazı gıdalar sindirim esnasında katılaştığı ve sertleştiği için daha çabuk kabızlığa neden olur. Bu nedenle kabızlığa neden olan besinlerin tüketimi minimum seviyede tutulurken, tam tahıllı ekmek ile lifli gıda tüketimi arttırılmalıdır.

Vücudun hareketsizliği bağırsakların da hareketsiz olmasına neden olur. Bu nedenle günlük spor aktiviteleri ile yürüyüşlerin yapılması kabızlığı engeller.

Bazı durumlarda kabızlığın oluşumu farklı nedenlerden kaynaklanır. Özellikle kronik ve sindirim sistemi rahatsızlıkları nedeni ile oluşan kabızlıkta doktora başvurmak gerekir. 

bebeklerde ve çocuklarda kabızlık

Bebekler Ve Çocuklarda Kabızlık

Kabızlık sorunu çoğu zaman bebeklerde ve çocuklarda da görülür. Burada bebeklerin ve çocukların bedenleri ve bünyeleri daha hassas ve narin olduğu için daha dikkatli olunmasında fayda var. Örneğin bebeklerin bağırsak sisteminin hareketlenmesi için bebek yağı ile karınlarına masaj yapılması kabızlık sorununa karşı atılması gereken ilk adımdır. Bu masaj yardımı ile bebeklerin bağırsaklarında hareketlenme başlar. Bunun dışında bebek ve çocuklara uygun egzersizler ile bağırsak hareketliliği arttırılarak sindirim sistemi çalıştırılır.

Belli bir gıda tüketim seviyesine gelen bebek ve çocuklara meyve posaları, zeytinyağı gibi gıdalar da verilerek bağırsakların rahatlaması sağlanır. Daha büyük çocuklarda meyve tüketimi arttırılırken ayrıca tam tahıllı ekmek tüketimi sağlanabilir.

kabızlığa ne iyi gelir

Kabızlığa Ne İyi Gelir?

Lifli gıdalar tüketilmesi kabızlığa iyi gelir. Bunların dışında bol sıvı tüketimi, spor ve günlük yürüyüş ile bazı meyve ve sebzelerin tüketilmesi de kabızlık için iyidir.

Yemek alışkanlıklarına dikkat edilmesi, belli bir saatten sonra ağır gıdaların tüketilmemesi de kabızlığa iyi gelir.

kabızlığa iyi gelen yiyecekler

Kabızlığa İyi Gelen Yiyecekler

Lifli tüm gıdalar ile meyveler kabızlığa iyi gelir. Armut ve kayısı başta olmak üzere bazı meyveler doğrudan bağırsak sisteminin rahatlamasını sağlar. Bunların dışında erik, kuru kayısı, incir, turunçgillerin tüketilmesi de kabızlık sorununun azalmasına ve minimum seviyede görülmesine neden olur.

kabızlığa iyi gelen şifalı bitkiler

Kabızlığa İyi Gelen Şifalı Bitkiler

  • Enginar, prebiyotik etkileri sayesinde bağırsak sağlığının korunmasına doğrudan yardımcı olur.
  • Fasulye, bezelye ve mercimek başta olmak üzere bazı baklagiller de hem lif açısından hem de besin değeri açısından zengin olduğu için kabızlığa iyi gelir.
  • Chia tohumu, en yüksek lif oranına sahip olanlardan biridir. 30 gram chia tohumunda yaklaşık olarak 10 gram lif vardır. Bu da günlük lif ihtiyacının yaklaşık olarak %40’ı karşılar.
  • Açlık otu ve sinameki bitkiler de tercih edilmektedir. 
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.