Yenidoğan İşitme Testi

20.10.2021
42
Yenidoğan İşitme Testi

Bebeklerin sağlıklı gelişimi için büyük bir önem taşıyan yenidoğan işitme testi, bebeğin olası işitme sorunları için erken tanı koyarak mümkün tedavi olanaklarına başlanmasına yardımcı olur. Yenidoğan bebeklerde işitme kayıplarının erken teşhis edilememesi, bebeklerin duyma ve konuşma becerilerinden yoksun kalarak gelişimlerinin olumsuz etkilenmesine neden olabilir. Beyinsel gelişimi doğrudan etkileyen duyma ve konuşma becerisi, ilerleyen yaşlarda günlük hayatın yanı sıra sosyal ilişkileri ve eğitim hayatını da olumsuz yönde etkiler. Bu sebeple ebeveynlerin yenidoğan işitme testini uygun zamanda yaptırmaları ve gereken durumlarda bebeklerinin tedavilerine hızlı bir şekilde başlamaları önerilir. Olası işitme kayıplarında medikal ve cerrahi müdahalelerin yanı sıra işitme cihazı ve implant uygulamaları da gerçekleştirilebilir. Si-Ser işitme cihazları, bebek ve çocuklar için özel olarak üretilen cihazlarla duyma becerilerini destekler.

Yenidoğan İşitme Testi Ne Zaman Yapılır?

İşitme testi doğumun ardından 2 gününü tamamlamış bebeklerde güvenli bir şekilde yapılabilir. Sağlık kuruluşları ve doktorlar tarafından mümkün olan en kısa sürede yapılması önerilen yenidoğan işitme taraması, karşılaşılabilecek işitme kayıplarının mümkün olan en kısa sürede saptanarak bebeğin erken bir şekilde tedaviye başlamasına yardımcı olur. Ayrıca gerekli durumlarda ve isteğe bağlı olarak bebeklerde işitme testi rutin bir şekilde düzenli olarak da gerçekleştirilmeye devam edilebilir. Gerçekleştirilen ilk testten sonra bebeğin geçirebileceği rahatsızlıklar ve çevresel faktörler de işitme kayıplarına yol açabileceğinden, rutin işitme kontrolleri büyük bir önem taşır.

Yenidoğan İşitme Testi Hangi Bölümde Yapılır?

Ebeveynlerin sıkça sorduğu ‘’Yenidoğan işitme testi hangi bölümde yapılır?’’ sorusunun farklı cevapları vardır. Doğum işlemi gerçekleşen hastane ve sağlık kuruluşlarının ilgili bölümlerinde yapılabilen yenidoğan bebeklerde işitme testi, görevli uzman personel veya odyometristler tarafından gerçekleştirilir. Son derece hızlı ve acısız bir işlem olan bebek işitme testi, bebeğin doğal uykusu sırasında özel ekipmanlarla yönlendirilen sese karşı verdiği tepkileri ölçümler. Otoakustik emisyon OAE adı verilen bu test, en sık kullanılan yöntem olmakla birlikte dış kulağa yerleştirilen bir probe yardımıyla iç kulağa sesler iletir ve dış saç hücrelerinin tepkisini ölçer. Bebeğin hiçbir katılımının gerekmediği bu basit test yöntemi, etkili bir erken tanı yöntemi olarak öne çıkar.

Yenidoğan İşitme Testi Ne Zamana Kadar Yapılır?

Uzman doktorlar tarafından en kısa  sürede yapılması gerektiği belirtilen yenidoğan işitme testi doğumdan 48 saat sonra gerçekleştirilebilir. Mümkün olan durumlarda annenin sağlık kuruluşundan ayrılmadan yaptırılması önerilen testin, mümkün olmayan durumlarda bebek 2. ayını doldurmadan yaptırılması gerekmektedir. Geç uygulanan işitme testleri, ortaya çıkabilecek işitme sorunlarına karşı erken tanı avantajını ortadan kaldırarak olası tedavi şansını da büyük oranda zorlaştırır. Bebeğinizin işitme testini doğumun gerçekleştiği sağlık kuruluşunda veya Odyometri servislerinde kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz.

Bebeklerin olası işitme kayıplarına karşı korunmasına yardımcı olan yenidoğan işitme testi sağlıklı bir gelecek için oldukça önemlidir. Test sonucunda karşılaşılan rahatsızlıklar cerrahi ve medikal müdahalelerle tedavi edilmeye çalışılır. Tedavinin beklenen sonucu vermediği rahatsızlıklarda işitme cihazı ve implant gibi seçenekler tercih edilebilir. Si-Ser işitme cihazları, yetişkinlerin yanı sıra bebek ve çocuklar için uygun modelleri sayesinde işitme becerisini destekler.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.