Bebeklerde Aşı

01.06.2015
109
Bebeklerde Aşı

Bebeklerde Aşı ve Aşı Hakkında Merak Edilenler

Bebekler için ölümcül risk taşıyabilecek hastalıklara karşı bağışıklık sistemlerinin güçlenmesi açısından aşı takvimine uyulması ve gereken tüm aşıların eksiksiz olarak uygulanması gerekmektedir. Ancak ölümcül olan hastalıklardan koruma sağlayan aşıların bazıları bebekler üzerinde olumsuz etkilere yol açabilmekte ve bebeğe ağır gelebilmektedir. Bunu önleyebilmek adına pek çok yan etkiye karşı koruma sağlanmış ancak bebek bünyesinin yeteri kadar gelişmemiş olması bu gibi istenmeyen durumların tam olarak önlenmesine karşı yetersiz kalmıştır. Özellikle bazı aşıların içerisinde çeşitli virüsler ve bakteriler yer alır ve bu virüs ve bakteriler bebek sağlığı açısından olumlu etkiler yaratarak bağışıklık sistemini çok daha güçlü virüslere karşı korurlar.

İçerisinde Virüs ve Bakteri Bulunan Aşılar

Bebeklere uygulanan aşıların içerisinde bulunan virüs ve bakteriler artık hastalığa neden olma özelliklerini kaybetmiş olan ve çoğalma yetileri kalmamış olan virüs ve bakterilerdir. Bu nedenle içerisinde bakteri ve vürüs bulunan aşılarda yer alan bakteri ve virüsler sadece çocuğun bağışıklık sistemi üzerinde koruma sağlayarak bağışıklık sistemini güçlendirici nitelikte aşılardır. Bu özellikleri sayesinde bebeğin gelişiminde olumlu etkileri bulunmaktadır.

Canlı Aşılar Aynı Günde Üst Üste Uygulanabilir mi?

Doktorunuzun onaylamasına bağlı olarak aynı gün içerisinde iki canlı aşı yapılabilmektedir.

Karma Aşı Bebekleri Hangi Rahatsızlıklardan Korumaktadır?

Çocuk felci başta olmak üzere boğmaca, difteri, tetanoz, hemofilus influenza gibi çocuklar ve bebekler üzerinde çok ciddi rahatsızlıklara neden olmaktadır. Karma aşılar uygulanmadığı taktirde yakalanılabilecek bu rahatsızlıklar bebeklerde ve çocuklarda telafisi mümkün olmayan hasarlara ve ölümcül etkilere neden olabilmektedir.

Zatürre Aşısı ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Pnömococ mikrobu zatürreye neden olan en önemli mikroptur ve zatürre aşısı sayesinde vücudun bu mikroba karşı dayanıklılığı arttırılır. Özellikle bebekler üzerinde zatürre ölümcül etkilere neden olabilmektedir. Zatürre aşısı zorunlu olarak uygulanan bir aşıdır ve özellikle kronik böbrek rahatsızlığı bulunan bebeklerde, dalağı alınan bebeklerde, kronik şeker hastaları ve kalp rahatsızlığı bulunan bebeklerde ve son olarak kronik ve genetik karaciğer rahatsızlıkları bulunan bebeklerde kesinlikle uygulanması gereken bir aşıdır.

Bebeklerde Su Çiçeği Aşısı

Su çiçeği mikrobu çok bulaşıcı bir mikroptur ve özellikle okul çağına gelmiş olan çocuklarda birbirine çok kolay şekilde geçerek bulaşabilir. Özellikle bağışıklık sistemi güçlü olsa bile su çiçeği mikrobu bağışıklık sistemini baskılayabilen güçlü mikroplardan bir tanesidir. Ancak su çiçeği çok ender durumlar haricinde çok hafif şekilde geçirilir ve atlatılır.

Ancak ender durumlarla görülen ağır su çiçeği semptomlarında zatüreye çevirebilme ve doğacak olan bebeklerde görülmesi durumunda anormal doğumlara yol açabilmektedir.

Bebeklerde İshal Aşısı

Özellikle henüz 5 yaşının altında olan çocuklarda ishal aşısı çok büyük bir önem taşımaktadır. Bu yaşlarda bulunan çocuklarda görülebilecek ishal rahatsızlıkları vücutta aşırı su kaybına bağlı olarak çok daha ciddi rahatsızlıklara dönüşebilmekte ve buna bağlı olarak yaşamsal risklere kadar pek çok farklı riski beraberinde getirmektedir. Bu nedenle bebeklerde ve çocuklarda ishal aşısının zorunlu olarak uygulanması gerekmektedir.

Bebeklerde Aşıların Oluşturabileceği Olumsuz Durumlar ve Yan Etkiler

Bebeklikte Uygulanan Aşılar Kısırlığa Neden Olabilir mi?

Bebeklik döneminde düzenli olarak uygulanması gereken ve aşı takviminde yer alan aşılar bebekler üzerinde kısırlığa yol açmamaktadır.

Bebeklerde Aşıların Yan Etkileri Nelerdir?

Günümüz teknolojileri göz önünde bulundurulduğunda aşıların yan etkileri eskiye oranla çok daha az görülmektedir. Genellikle bebeklerde ve çocuklarda uygulanan aşıların ardından huzursuzluk, yüksek ateş, belirli bölgelerde kızarıklıklar ve sertlikler, ciltte döküntüler gibi bazı istenmeyen semptomlar meydana gelebilmektedir. Ayrıca çocuğun genel durumunda meydana gelen farklılıklar ve aşırı uykuya düşkünlük gibi durumlarda söz konusu olabilir. Bu gibi farklılık ve istenmeyen semptomlar ile karşı karşıya kalındığında kesinlikle acilen hekiminize başvurmalısınız.

Ayrıca çocuğunuzun rutin aşı programının haricinde çocuğunuza uygulanması gereken aşıların çok iyi bir şekilde araştırılması ve bir kaç farklı hekime danışarak uygulanması çok önemlidir.

Çocukluk Dönemine Ulaşan Bebeğinizin Aşıları Ne Zaman Biter?

Genellikle bebeğiniz çocukluk dönemine girdiğinde 4 – 6 yaş arasında yapılan aşılar kızamık – kızamıkçık – kabakulak ve su çiçeğinin 2. aşısı ile karma aşısının tekrarları tamamlandığında okul dönemi aşıları ve erişkin aşıları için dönemler beklenir. Çocucuğunuz büyüyene kadar pek çok farklı döneminde yeni çıkan aşıları ve uygulanması gereken aşı takvimlerini çok büyük bir özenle takip etmeli ve uygulamalısınız.

Bebek Aşı Takvimi Hesaplama İçin Tıklayınız

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.