Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?

27.03.2022
246
Çocuklarda İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?

Çocukların yemek yememesi ebeveynlerin en çok yakındığı sorunlardan bir tanesidir. Çocuklarda iştahsızlık nedenleri için sorulan iştahı kesilen bir çocuğun sağlık problemi var mı veya çocuğum yemek yemiyor ısrar ettikçe kaçıyor gibi sorunları sizler için cevapladık.

Öncesinde bebeklerde iştahsızlık sorunları ile ilgili bilgi almak isterseniz buyurun;

Uzmanlar çocukların yemek yememe sorununu hem psikolojik hem de fiziksel olarak ele almaktadır. Çocuğunuzun yemek yememesi sağlık problemlerine yol açar. Bağışıklığı güçlü olmaz ve çabucak hastalanmasına sebep olur. Psikoloji durumlarda ise ebeveynlerin çocuğa yemek yemesi için baskı yapmaları çocuğu geri iter ve bu durum psikolojik sorunlara neden olur. Ebeveynlerin bir uzmana danışmaları çocukların sağlıksız gelişimini önlemektedir. Uzmanların yaptığı araştırma sonucunda %80 yanlış beslenme ve iştahsızlık bağırsak ve mide parazitlerine neden olmaktadır. İştahsızlık çocuğunuzun sağlıksız büyümesine ve sürekli hastalanmasına sebep olmaktadır.

çocuklar neden iştahsız olur

Çocuklar Neden İştahsız Olur?

  • Çocuğun az yemek yemesinden kaynaklı ebeveynlerin yaptığı psikolojik baskı çocuğu olumsuz duygulara itmektedir.
  • Sağlıksız beslenme çocuklarda hormon bozukluğuna neden olur.
  • Bebeklik döneminde yaşanan sindirim sorunları varsa çocukluk çağında sindirim rahatsızlıklarına ve iştahsızlığa sebep olur.
  • Sağlıklı besinleri çocukların sevmemesi durumunda ebeveynlerin çeşitli yollar deneyerek sevdirmemesi, çocuğun beslenme alışkanlığını yok eder.
çocuklardaki iştahsızlık hangi rahatsızlıklara sebep olur

Çocuklardaki İştahsızlık Hangi Rahatsızlıklara Sebep Olur?

  • Çocuğun gelişiminde sorunlar oluşturur. Hormon bozukluğuna yol açar.
  • Vitamin ve mineral almayan çocukların bağışıklık sistemi zayıf olur ve sürekli hastalanır.
  • Sağlıklı beslenmeyen çocuklar ileri yaşlarında uyku problemi, konsantre bozukluğu ve odaklanma sorunu yaşar.
  • Çocuğun yetersiz beslenmesi kemik ve kas sistemlerini zayıflatır. Çocuk kendini güçsüz hisseder.
  • Hormon bozukluğundan kaynaklı stres ve depresyona yatkınlığı artar. Fevri hareketler ve kural tanımama gibi sorunlar yaşar.
  • Altıncı hastalık gibi sorunların da habercisi olabilir.
çocuklarda iştahsızlığı gidermenin yolları nelerdir

Çocuklarda İştahsızlığı Gidermenin Yolları Nelerdir?

  • Pedagoglara göre çocuğun yaşına uygun olarak anlayacağı şekilde yemek yemezse nasıl sorunlar yaşayacağını hikâye veya masal yoluyla anlatılmalıdır. Çocuklar hikâye ve masal dinlemeyi severler.
  • Ebeveynlerin arada sırada çocuklarına ne yemek istediklerini sormalılar. Çocuk kendisini özel hisseder ve onun fikirlerine saygı duyulduğunu anlar.
  • Yemek hazırlığı yaparken çocuğunuzdan yardım isteyiniz. Onun neler yaptığını izleyerek neler istediğini anlayabilir ve ne yemek istediğini kavrarsınız.
  • Çocuğunuzla birlikte yemek yiyiniz. Tek başına yemek yemesi onu bunaltabilir ve olumsuz yönden etkilenerek iştahı kapanabilir. Sizin severek yediğinizi görmesi yemeğe karşı ılımlı davranmasına sebep olur.
  • Ebeveynlerin en çok yaptığı hatalardan birisi de yemek yerken video veya televizyon izletmek. Bu çocuğun yemeklere karşı ilgisini azaltır ve sürekli bunu sizden ister. Eğer televizyon veya video açmazsanız yemek yememe alışkanlığı ortaya çıkar. Bu yüzden ebeveynleriyle birlikte sohbet ederek yemek yemeli ve çocuğun olumsuz duygulara karşı etkisi azaltılmalıdır.
  • Yemek yaparken çocuğunuzdan yardım isteyerek onun nasıl bir ölçüde istediğini sorun. Bu durumlar hem ona eğlenceli bir zemin hazırlarken bundan sonraki süreçte birlikte yemek yapmak isteyebilir.

Çocuğunuzun yemek yememesi hakkında onunla sohbet edebilirsiniz. Neden yemeğini herhangi bir sorununun olup olmadığını sorarak çocuğunuzun kendisini rahat hissetmesini sağlarsınız. Güçsüz olacağını ve sürekli hastalanacağını korkutmadan dile getirerek onu ikna edebilirisiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.