Bebeklerde Kalpte Üfürüm

03.02.2017
180
Bebeklerde Kalpte Üfürüm

Yenidoğan Bebeklerde Kalpte Üfürüm

Halk arasında bebeklerde kalpte üfürme olarak da isimlendirilir. Bebeklerde kalpte üfürüm bir hastalık değildir. Muayene sonucunda ortaya çıkan bir belirti yani bulgudur. Doğuştan da olabilir sonradan da ortaya çıkabilir. Üfürüm, bebeğin kalp atışları dinlenirken çıkan sese denir. Tam olarak kalbin çıkardığı iki ses tonu arasında duyulur. Kalbin güp güp diye ses çıkardığını varsayarsak iki güp güp arasında bir üfürüm sesi hissedilir. Her bebekte üfürüm olmaz ancak beklerin çoğunda üfürüme rastlanır. Bu üfürümlerin büyük bir kısmı masum üfürümlerdir ve böyle adlandırılırlar. Masum üfürümler tehlikesizdir. Çoğu geçicidir. Bu tür üfürümü olan bebekler ilerde spor yapabilir, sporcu olabilir yani herhangi bir endişeye gerek yoktur. Ancak masum olmayan üfürümler tehlikeli olabilir bu üfürümlerin nedeni teşhis edilip üfürüme neden olan etkenler ortadan kaldırılmalıdır.

Üfürüm neden olur – Üfürümün nedenleri nelerdir?

Üfürümün nedenlerini masum üfürümler ve anormal üfürümler olarak ikiye ayırmak gerekir. Çünkü sebepleri farklıdır.

Masum üfürümlerin nedenleri

  • Kan akışını artıran faaliyetler üfürüm sesi oluşmasına nende olabilir.
  • Fiziksel aktiviteler, egzersiz
  • Hamilelik
  • Ateşlenme (Özellikle bebeklerde yüksek ateş üfürüme neden olabilir)
  • Kalp yapısındaki değişiklikler
  • Anemi
  • Hipertroid hastalığı

Anormal Üfürümlerin Nedenleri

Masum olmayan üfürümlerin nedenleri genellikle bir hastalıktan kaynaklanır. Temel nedeni doğuştan kaynaklanan anomalilerdir. Yani doğum kaynaklı kalp kusurlarıdır.

Kalpte delik: Bebeklerde sık görülen nedenlerden biridir. Sptel defekt adı veirlen kalp odacıklarını ayıran duvarda delik olmasından kaynaklanır. Deliğin olması durumun çok kötü olduğu anlamnına gelmez bazen bu delikler bile zararsız olabilir. Bu tamamen deliğin büyüklüğü ve konumu ile alakalıdır.

Kalp Kapakçığı bozuklukları: bu bozukluklar da doğum kaynaklıdır ancak bir süre fark edilmeyebilirler. Kan bu kapakçıklardan sızıntı yapabilir.

Romatizmal Ateş: Romatizmal ateş çeşitli enfeksiyonların tedavi edilmemesi sonrasında ortaya çıkar. Romatizmal ateş kalbe zarar vererek üfürüm oluşmasına neden olur.

Endokardit: Endokardit bir kalp zarı ya da kalp kapağı iltihabıdır. Bu bir enfeksiyondan kaynaklanır. Ağız yolu ile ya da farklı yollarla kalbe yerleşen bakteri ya da virüsler kalp zarına veya kalp kapakçığına kalıcı zararlar verebilir.

Kalp kapağı kireçlenmesi: ileriki yaşlarda ortaya çıkan bir sorundur. Kalp kapakçıklarının sertleşmesinden kaynaklanır. Kapakların daralmasından dolayı kan akışı yeterince sağlanamaz bu da üfürüm oluşmasına nende olur.

Kapakçıların düzgün kapanmaması: kalp kapakçıkları düzgün kapanmadığı zaman kalpte üfürüm oluşabilir.

Kalp Üfürümü Belirtileri Nelerdir?

Kalp üfürümü belirtileri masum üfürümlerde sadece üfürüm sesidir. Başka bir belirti genellikle olmaz ancak masum olmayan üfürümlerde birçok belirti ile karşılaşmak mümkündür. Bu belirtiler ciddi bir hastalığın bilgisini veriyor olabilir.

Üfürüm Belirtileri

  • Parmak uçlarının ve dudak çevresinin mavimsi bir renk alması
  • Göğüs ağrıları
  • Baş dönmesi
  • Şişkinlik ani kilo artışı
  • Karaciğer büyümesi
  • Boyunda bulunan damarların genişlemesi
  • Geçmeyen öksürük
  • Efor sarf edilmediği halde aşırı terleme
  • İştahsızlık ortaya çıkması
  • Bebeklerde büyümenin yavaşlaması

Kalpte Üfürüm Teşhisi

Yenidoğan bebeklerde kalpte üfürüm muayene esnasında kalbin dinlenmesi ile ortaya çıkar. Üfürümlerin büyük kısmı masum olmasına rağmen üfürüm sesi duyulduğu zaman ek tespitlere ve testlere ihtiyaç duyulur. Üfürümün masum mu yoksa tehlikeli mi olduğunu anlamak için akciğer filmi, elektrokardiyografi (EKG), ekokardiyografi (EKO) ile tam olarak teşhis etmek mümkündür. Sesin şiddeti ölçülür 1 ila 6 arasında bir değer verilir. Sesin geldiği yerler (boyun, sırt, göğüs vb) kontrol edilir. Üfürümlerin konumu belirlenmeye çalışılır.

Kalpte Üfürüm Geçici midir?

Masum üfürümlerin çoğu geçicidir. Ancak anomali kaynaklı ya da doğum kaynaklı üfürümler, üfürüme neden olan etkenler ortadan kaldırılmadıkça geçmezler.

Üfürümün Tedavisi

Masum üfürümlerin tedavisi yoktur. Çünkü tedaviye ihtiyaçları yoktur. Bazı durumlarda üfürümün seyrini anlamak için hekiminiz sizi izlemek isteyebilir. Ancak masum olmayan üfürümlerde iki ana tedavi yöntemi vardır bunlardan birincisi ilaçla üfürüm tedavisi ikincisi ise ameliyatla üfürüm tedavisidir.

İlaçla Üfürüm Tedavisi:

  • Kalp kasının güçlenmesine yardımcı olan ilaçlar
  • Kan pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar
  • Diüretikler (idrar yaptıran ilaçlardır. Bu ilaçlar tansiyonu dengelemeye dolayısıyla üfürümün kötüye gitmesini engellemeye çalışırlar)
  • Kan basıncını düşüren ilaçlar
  • Kolesterol düşürücü ilaçlar
  • Beta Blokerler

Bu ilaçların hangisi ya da hangilerinin kullanılacağına hekiminiz karar verecektir. Doğru ilaç kullanımı ile üfürümler baskılanabilir.

Ameliyat veya kateter kullanımıyla üfürüm tedavisi

Bu tür tedaviler kalp şekil bozukluklarından kaynaklanan üfürümlerin tedavisi için kullanılır. Bazı üfürümler için açık kalp ameliyatı gerekirken bazıları için de kasıktan damar yoluna girilerek kalbe ulaşılır ve kalbin sıkıntılı olan kısmına kateter takılır. Kalp kapakçıkları ameliyat yöntemi ile değiştirilir ya da yama yapılabilir. Üfürüm ameliyatından önce eskiden antibiyotik kullanılması öneriliyordu ancak artık buna ihtiyaç duyulmuyor.

Ailelere Uyarı

Üfürüm bir hastalık değildir. Bu nedenle özellikle yenidoğanlarda karşılaşılan üfürüm sorunları konusunda anne babalar endişe etmesinler çünkü üfürümlerin büyük bir kısmı masum olmaktadır. Ancak üfürümün masum mu yoksa tehlikeli mi olduğunu belirlemek için testler yaptırmanız şarttır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.