Altıncı Hastalık Nedir?

21.03.2022
37
Altıncı Hastalık Nedir?

Virüsün bulaşıcı hastalık yolu ile bulaşması küçük çocuklarda büyük sorunlar yaratmaktadır. Küçük çocuklarda sıklıkla görülen altıncı hastalık, yükse ateş ve havaleye kadar birçok problem çıkarmaktadır. Altıncı hastalık nedir sorusuna çocuk sağlığı ve hastalıkları bölümünden uzman doktorlara sizler için sorduk.

Altıncı Hastalık;

Halk arasında ‘’gül hastalığı’’ olarak bilinen altıncı hastalık, daha çok 2 ve 6 yaşları arasındaki çocuklarda görülmektedir. Dudak ve genital bölgelerinde uçuk meydana getirirken, HHV-6 ve HHV-7 virüslerinin sebep olduğu bir hastalık türüdür. Çocuklarda ilk etapta birkaç gün yüksek ateş görülür. Ateş düşürüldükten sonra ise vücutlarında gül renginde döküntüler var olmaya başlar. Gül hastalığı olarak bilinmesinin sebebi gül renginde döküntülerin oluşmasından gelmektedir.

altıncı hastalık belirtileri nelerdir

Altıncı Hastalık Belirtileri Nelerdir?

 Altıncı hastalığın belirtileri nelerdir sorusunda ilk olarak solunum yolu enfeksiyonu diyebiliriz. Birçok çocukta görülen üst solunum yolu enfeksiyonunun ardından altıncı hastalık, kendisini yüksek ateş olarak belirtmektedir. Çocukta görülen yüksek ateş 4 ile 7 gün arasında sürmektedir. Çocukluk çağında ateşli havaleye neden olan altıncı hastalık, yüksek ateşten kaynaklı çocukta, iştahsızlık, halsizlik, boyun ve lenf nodlarında şişme göstermektedir.

Altıncı hastalığın devamında ise, yüksek ateş aniden biter ve deride pembe- kırmızı tonlarda kabarık olmayan döküntüler ortaya çıkmaktadır. Döküntülerin etrafında çoğu zaman renkli daireler oluşur ve döküntüler boyun, yüz, kol ve bacaklara yayılır. Döküntüler basarak solar ve bu durum 3 ile 7 gün sürebilmektedir.

altıncı hastalık tanısı nasıl konulur

Altıncı Hastalık Tanısı Nasıl Konulur?

Ailenin verdiği bilgiler ve çocuğun tıbbi geçmişi ile tanı konulmaktadır. Fiziki muayene, ateşin ve döküntülerin karakteristik özellikleri hastalığa tanı koyulması için önemli rol oynamaktadır. Eğer bu belirtiler hala belirginleşmemişse kan tahlilleri, virüse özel spesifik tetkikler yapılmaktadır.

altıncı hastalık tedavisi nasıldır

Altıncı Hastalık Tedavisi Nasıldır?

Birçok salgın hastalıklarda özel tedavi yöntemleri uygulanmamaktadır. Çocuğa ateşin düşürülmesi için parasetemol ve ibuprofen içerikli ilaçlar verilmelidir. Ateşi kontrol altına almak ve çocuğun havale geçirmesini önlemek için, ılık duş aldırmak ve bulunduğu yerin ısısını sabit tutmak gerekir. Eğer ılık duşta ateşi düşmediyse ılık su ile ıslatılmış bezleri koluna, ayak bileklerine ve alnına koyabilirsiniz.

Altıncı hastalığın belirtilen diğer bir özelliği ise iştahsızlıktır. İştahsızlıkta damar yolundan beslenme yapılabilir ancak dehidratasyona uğramaması için çocuğun sıvı tüketilmesine teşvik edilmesi sağlanmalıdır. Bütün hastalıklarda olduğu gibi düzenli beslenmek ve bol sıvı tüketimi altıncı hastalığın doğal tedavi yöntemlerinden birisidir.  Çocukların bu tür hastalıkları yaşaması gayet doğaldır. Viral enfeksiyonlar her çağda insanların bağışıklık sisteminin düşmanıdır. Tabii ki de bu çocukların daha hassas oluşundan kaynaklı biraz daha orta seviyede hastalıkları atlatmaktadır.

Altıncı Hastalık Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Altıncı Hastalık Bulaşıcı mıdır?

Koronavirüs veya kızamık gibi büyük salgın hastalıklara yol açmayan altıncı hastalık, hasta olan bir çocuğun hapşırmasında ve öksürmesinde etrafa damlacık saçılır. Yine aynı şekilde, aynı bardağı, çatalı ve tabağı kullandıysanız bulaşabilir. Bu durumların yanı sıra çocuğun hapşırdığı veya öksürdüğü bölgede damlacıklar yüzeye tutunur ve oraya dokunduğunuz zaman ellerinizi yıkamanız gerekir. Eğer yıkamaz ve ağzınıza veya burnunuza dokunduğunuzda size de bulaşma ihtimali yüksektir. Altın hastalık çocukta ateş varsa da yetişkinlere nadir de olsa bulaşmaktadır. Tıpkı kızamık gibi yetişkin eğer çocukluk döneminde yaşamadıysa çocuk ile beraber çıkarabilir. Hijyen kurallarına uyarak ve hem çocuğun hem de yetişkinin ellerini sık sık yıkaması çocuğu ve çevresindeki insanları koruyabilir.

Altıncı Hastalık Kaç Gün Sürer?

Altıncı hastalığın ilk belirtisi olan yüksek ateş 3 ile 7 gün arasında devam etmektedir. Ateşin birden düşmesi ile döküntülerin ortaya çıkması başlar. Çocuğun bağışıklık sisteminin güç durumuna göre, birkaç saat veya birkaç gün arasında farklılık göstermektedir.

Altıncı Hastalığa Ne İyi Gelir?

Çocukta ateşin düşürülmesi için, ateş düşürücü ilaçlar kullanılmalı ve ılık bir duş ile ilaçlar desteklenmelidir. Oda ısısını düşürmek ve ılık su ile ıslatılmış bezler de takviye olarak kullanılabilir.

Altıncı Hastalık Sırasında Çocuğa Banyo Yaptırılır mı?

Bahar aylarında daha sık görülen altıncı hastalıkta, çocuğun beslenmesine ve bol sıvı tüketmesine dikkat edilmelidir. Hastalığın süresi 3 ile 7 gün arasında değişeceğinden dolayı çocuğa banyo yaptırmak hem kendini iyi hissetmesine hem de ateşinin daha hızlı düşmesine yardımcı olur.

Altıncı Hastalık Nasıl Seyreder?

Çocukta ilk olarak yüksek ateş görülmektedir. Yüksek ateş 3 ile 7 gün arasında sürerek ardından aniden ateş biter. Yüksek ateşte halsizlik, iştahsızlık, boyun ve lenf nodlarında şişme görülmektedir. Ateşin bitiminden sonra çocuğun vücudunda pembe- kırmızı ve kabarık olmayan döküntüler başlamaktadır. Döküntüler basarak solar ve tamamen kaybolur.

Altıncı Hastalık Kaşıntı Yapar mı?

Altıncı hastalıkta ateş veya döküntü sırasında kaşıntı görülmemektedir.

Altıncı Hastalık Bulaşıcılığı Kaç Gün Sürer?

Koronavirüs ve kızamık gibi altıncı hastalıkta da bulaşma şekli, hapşırma ve öksürmede çıkan damlacıklar ile görülmektedir.  Altıncı hastalığın kuluçka süresi 14 gündür. Bu sürede hijyene önem verilmelidir. Altıncı hastalığı yaşayan bir çocuğun yanına gelen başka bir çocukta bu durumda altıncı hastalığı taşır ve hasta olabilir.

Bebeklerde görülen rahatsızlıkların büyük bir kısmında bebeklerde uyku düzeni bozuklukları haberci olabilir. Bundan Dolayı daha detaylı bilgi alabilmek için yazımızı inceleyiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.