Bebeklerde Gaz Problemi

15.12.2014
106
Bebeklerde Gaz Problemi

Bebeğinizin Gaz Problemine Çözümler

Yenidoğan bebeklerin gaz problemi onların büyük sancılar çekmesine ve sizin uzun geceler uykusuz kalmanıza neden olmaktadır. Küçük bebeklerin gaz problemini çözmek için özellikle nedenlerini bulabilmek, sorunları kökünden çözebilmek için çok önemlidir.

Bebeklerde Gaz Problemi ve Nedenleri?

* Bebeklerin neredeyse 4/1’inde kolik denilen gaz problemi görülmektedir. Özellikle 4 aylık olana kadar bu problemin görülmesi normal ve çok korkulacak bir durum değildir. Yaşanan gaz sancıları nedeniyle bebeğiniz sürekli ağlar. Bebeklerde gaz oluşumunu önlemek için bebeklerin doğru pozisyonda beslenmesi çok önemlidir. Özellikle beslenirken hava yutan çocuklarda gaz oluşumu meydana gelir ve bebeği doğru şekilde beslemek gaz oluşumunu ortadan kaldıracaktır.

* Bebekler 4 aylık oluncaya kadar sindirim sistemleri yeterli oranda gelişmemiştir ve buna bağlı olarak besinleri tam anlamıyla sindiremezler. Bu durum vücut yapılarının zorlanmasına ve gaz oluşumuna neden olmaktadır. Bebeğinizin sindirim sistemi geliştikce gaz problemleri kendiliğinden ortadan kalkacaktır.

* Bebeklerde gaz problemi sadece anne sütü içen bebeklerde görülmez, ek gıdaya geçen ve mama tüketen bebeklerde de gaz problemleri görülebilmektedir.

Bebeklerin Gaz Problemini Önleme Yolları?

* Bilmeniz gereken en önemli nokta, bebeğinizde görülen gaz probleminin size özel bir durum olmadığını unutmayın. Bazı durumlarda ne yaparsanız yapın bebeğiniz 4 aylık olana kadar gaz sancıları geçmeyecektir.

* Bebeğiniz anne sütü yerine ek gıdalarla besleniyorsa ve gaz problemleri görülüyorsa, kesinlikle doktorunuza danışarak mama değişikliği yapmanız gerekmektedir.

* Ancak bebeğinizi emziriyorsunuz ve anne sütü ile beslenen bebeğinizde gaz sancıları görülüyorsa, bu durumda gaz yapan yiyecekleri tüketmemelisiniz. Özellikle sütünüzde bebeğe gaz yapabilecek besinler, karnabahar, portakal, brokoli, soğan, lahana ve kepekli besinler gaz oluşumlarına neden olabilmektedir.

Bunun dışında inek sütü ile üretilmiş olan besinler, sindirim sistemi tam anlamıyla gelişmemiş olan bebeğinizde gaz oluşumlarına neden olabilmektedir.

* Bebeğiniz biberonla beslenen duruma geldiyse biberonun emzik deliği çok önemlidir. Çok büyük delikli biberonlar veya çok küçük delikli biberonlar gaz oluşumuna neden olmaktadır. Nedeni ise bebeğiniz ayarsız bir deliğe sahip biberonla beslenirse daha fazla hava yutacağından daha çok gaz oluşumu meydana gelir. Bebeğinize beslendikten sonra emzik verecek olursanız problemin biraz olsun önüne geçebilirsiniz.

* Ayrıca bebeğinizin beslenmesi sona erdikten sonra kesinlikle sırtını sıvazlamalı ve gazını çıkarmalısınız. Midede uzun süre kalan gaz oluşumları daha zor çıkar.

Not: Bebekleriniz gaz sancılarıyla uğraşırken onlara kızmak bağırmak durumu travmatik bir hale sokabilir. Bu nedenle sakin olmalı ve bebeğinize onun rahatsızlığını göz önünde bulundurarak davranmalısınız. Bebeğinizin gazını sağlıklı bir şekilde çıkarabilmek için onu besledikten hemen sonra gazını çıkartarak rahat etmesini sağlayabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.