Düşük Doğum Hakkında Bilgiler

27.01.2015
125
Düşük Doğum Hakkında Bilgiler

Tekrarlayan Düşüklere Karşı Alınabilecek Önlemler Nelerdir?

Son yıllarda düşükle sonuçlanan hamileliklerde çok fazla artış gözlemleniyor. Özellikle anne ve baba adaylarında psikolojik çaresizliklere neden olan gebelik kayıpları yani düşükler, tek seferde değil tekrarlayan şekilde görüldüğünde çok daha büyük tramvatik sonuçları beraberinde getiriyor. Toplum ortalaması incelendiğinde ise her 100 doğumdan 1’i düşük doğum ile sonuçlanıyor ve embriyonun hayatını kaybettiği görülüyor.

Düşük ile sonuçlanan doğumların bir diğer nedeni ise üst üste tekrarlanan doğumlar olarak bilinmekte. Bu şekilde üst üste ara vermeden gerçekleşen hamileliklerde her 100 doğumun 30’unda düşük görülebilmektedir.

Tekrarlayan düşüklerde psikolojinizi bozmak ve kendinizi olumsuz bir yapıya geçirmek fayda sağlamayacağı gibi süreci dahada zorlu bir hale getirecektir. Bu nedenle moralinizi yüksek tutmalı ve doktorunuzun önerdiği yolları denemelisiniz. Psikolojik olumlu etkiler ile hamileliğinizin başrılı şekilde doğumla sonuçlanma ihtimali % 60 oranına ulaşmaktadır.

Düşük Doğumun Sebepleri

Hamileliğin düşükle sonuçlanmasının nedenleri baba veya annenin kromozomlarında görülen bozulmalar veya anormallikler olarak açıklanabilmektedir. Bu anormalliklere bağlı olarak embriyolar hatalı şekilde oluşur ve gelişir. Toplum içerisinde yapılan araştırmalara göre en fazla görülen kromozom anormalliğinin translokasyon olduğu tespit edilmiştir. Bazı semptomlarda ise baba veya annede herhangi bir kromozom bozukluğu olmadığı halde embriyo üzerinde bozukluklar saptanabilmektedir.

Anne ve babada olmadığı halde embriyoda görülen kromozom bozukluklarının nedeni ise ailede yer alan diğer fertlerin soy ağacından gelen kromozom bozukluklarıdır. Bu durumda preimplantasyon taramaları uygulanır ve bu sayede tedavi yöntemleri belirlenebilir.

Tüp bebek yöntemiyle embriyonun içerisinden biyopsiyle alınan embriyolar normal bir anneye enjekte edilir ve babada kromozom bozuklukları saptanmış olursa başka bir donör baba kullanılır ve alınan embriyolar anne yumurtasında döllendirilir. Hem baba hem de annede yer alan problemlerde ise donör anne ve baba kullanılmaktadır.

Düşüğe neden olan sebepler incelendiğinde bir diğer etken sebep ise rahimde meydana gelen anormalliklerdir. Rahim anormallikleri nedeniyle görülen kayıpların genellikle 3 aydan sonra oluştuğu bilinmektedir. Genellikle 3 aydan sonra rahim ağzının açılması sonucu fetüsün rahimden düşmesiyle oluşmaktadır. Bu durumun erken teşhis ile tespit edilmesi durumunda rahim ağzının dikilmesi ile önlem alabilmek mümkündür.

Rahim anormalliklerini tespit edebilmek için tespit edilmesi gereken erken teşhis yöntemleri ise ışıklı kameralar ile yapılan incelemeler ile tespit edilebilmektedir. Ayrıca hormonel bozukluklara bağlı olarak gebelik kayıplarının görülebildiği tespit edilmektedir. Hormonlar arasında progesteron yetmezliğine bağlı şekilde fetüs için yeterli miktarda hormon salgılanamamasına bağlı olarak görülmektedir. Bu durum endometrium yatağı oluşumunu engeller ve gebeliğin sağlıklı şekilde gerçekleşmesini engeller.

Bu durum meydana geldiğinde anne adayına progesteron içeren ilaçlar verilmesi en iyi tedavi yöntemidir. Bunun dışında tiroir ve şeker hastalığı gibi rahatsızlıklar gebeliğin sağlıklı şekilde devam etmesine engel olan durumlardır. Diğer yandan kallojen rahatsızlıkların meydana gelmesi fetal kayıplara neden olabilmektedir. Bir diğer düşük sebebi ise kan pıhtılaşmasına bağlı olarak antikorlar üzerinde meydana gelen hasarların tedavi ile onarılamaması sonucunda düşük meydana gelebilmektedir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.