Çocuklar Ders Çalışmayı Neden Sevmez?

19.04.2022
199
Çocuklar Ders Çalışmayı Neden Sevmez?

Tüm anne ve babalar çocuklarının okulda ve hayatta başarılı olmasını istemektedir. Günümüzde örgün eğitimin çok önemli olması halinde okulda yapılan her etkinlik ve derste çocukların başarılı olması anne ve babalar tarafından istenmektedir.

Bazı çocuklar ders çalışmaktan pek hoşlanmamakta. Ders çalışmayan öğrencinize ceza vermemeniz gerekir. Cezalandırmak yerine onlar için ders çalışmayı sevdirecek etkinlikleri bulmak hem yaşam becerilerini geliştirir hem de öğrenmeye hevesleri daha fazla olur. Çocuğunuzu ders çalışsın diye sıkıştırmak tamamen yanlış bir durumdur. Cezalandırmak veya arkadaşları ile görüşmesini engellemek, çocuğunuzun ruh sağlığını etkilemektedir.

Neden bu kadar çok öğrenci ders çalışmayı sevmiyor

Neden Bu Kadar Öğrenci Ders Çalışmayı Sevmiyor?

Ebeveyn olarak, çocuğunuzun neden ders çalışmayı sevmediğini anlamanız gerekir. Çocuğunuzun ders hakkındaki davranışlarını gözlemleyerek ona ders çalışmayı sevdirebilirsiniz. Neden bu kadar öğrenci ders çalışmayı sevmiyor nedenlerine bakalım:

Çalışmayı Sıkı Buluyorlar

Öğrenme sürecinin sürekli monoton olması öğrenciyi biraz sıkmaktadır. Özellikle bazı öğrenciler derslerin veya sözlülerin yeteri kadar zorlayıcı olmamasından kaynaklı sıkılabilir ve çalışmaktan vazgeçebilmektedir. Öğretilen ders konusunu hızlıca kavrayabilen öğrenci bu durumdan sıkılır ve tüm öğrenim sürecinde de aynı durumu tekrar edebilmektedir.

Çalışmanın Amacını Görmüyorlar

Pek çok öğrenci, bir şeyi yapmak isterken amacını sorgulamaktadır. Bu öğrencilere göre, sıkı ders çalışmak ve iyi notlar almak güçlü nedenler arasında bulunmamaktadır. Bu durum sizin çocuğunuz için geçerli ise, okul hayatı ile dışarıdaki hayatın arasındaki tüm boşlukları onun için doldurmanız gereklidir.

Çalışmaya Zorlandıklarını Hissediyorlar!

Bazı öğrencilerde özerklik duygusu oldukça önemli bir yere sahiptir. Öğrenci, yapmak zorunda olduğu pek çok şeyi yapmaktan hoşlanmaz ve bu durumdan kaçmak isteyebilir. Bu süreç onların zorlandıklarını hissetmelerine neden olmaktadır.

Geride Kalmış Gibi Hissediyorlar

Sınıf düzeyindeki en altta kalmış öğrencilerde genellikle bu sorun öne çıkmaktadır. Özellikle bu durum yüzünden sınıf arkadaşları onunla alay ediyorsa ve öğretmeninden yardım almaktan çekiniyorsa bu süreçte onun yanında olmanız gerekir.

Yukarıda belirtilen maddelerin dışında çocuğunuzun ders çalışmamak için başka sebepleri de olabilmektedir. Çocuğunuza kızmadan ve tehdit etmeden temel sebeplerini bulmak için iletişime geçmeniz gerekir.

Çocuğunuzun ders çalışmasını sağlayacak 9 etkili çözüm:

1.      Çalışmanın sinir bozucu olabileceğini kabul edin

Ders çalışmanın her zaman kolay olmayacağına karşılık çocuğunuza dürüst olmalısınız. Her zaman eğlenceli vakitlerin olmayacağını ve bazı durumların sinir bozucu ve öğrenmenin çok sıkıcı olduğunu kabullenmeniz gerekir. Çocuğunuza bu sıkı durumla nasıl baş edebileceğini öğretebilir ve bu becerinin hayatları boyunca kolaylık sağlayacağını bilmesini göstermeniz gerekir.

2.      Çocuklarınızla Birlikte Öğrenin

Çocuğunuzun yaşı ve öğrenme becerisine göre farklı şekiller deneyebilirsiniz. Tarihi yerler, müzeler veya galeri ziyareti yapmak çocukların okulda öğrendiklerini günlük hayatla birleştirmelerini sağlayacaktır.

Belirli durumlar içerisinde mümkün olan bu süreçte öğrenme sürecini geliştirmek için çocuklarınız ile birlikte belgesel veya filmler izleyebilirsiniz.

Karmaşık soruları birlikte çözebilirsiniz. Geometri,  matematik gibi çocuklarınızın yeni öğreneceği bilgileri siz de tekrar ederek hatırlayabilirsiniz. Her gün birlikte ders çalışmanız mümkün olmayabilir. Bunun yerine takıldığı ve çözemediği sorunlarda size gelebilecekleri bir süreç oluşturabilirsiniz.

3.      Çeşitli Araçlar Kullanın

Çocuklar genellikle okul ödevlerini sıkıcı veya alakasız bulmaktadır. Çocuklarınızın ilgisini çekebilecek farklı materyalleri kullanabilirsiniz. Örneğin bunlar sesli kitap veya diğer öğretici kitaplar da olabilir.

4.      Malzemeyi Gerçek Hayatla İlişkilendirin

Bazı öğrencilerde şu soru sıklıkla oluşmakta ‘’ben bunu neden öğrenmeliyim’’?  Ders notlarının yüksek olması gibi durumlar onlar için geçerli bir sebep değildir. Çocuğunuz bu şekilde ki düşüncelere kapılıyorsa öğrenmesi gereken kavramın arkasındaki bulunan amacı ona anlatmanız gerekir.

5.      Kötü Not Alırlarsa Çocuklarınızı Suçlamayın, Azarlamayın ve Cezalandırmayın!

Çocuğunuz okuldan beklediğinizin notun altında bir not aldıysa tepkiniz suçlamak veya azarlamak olmamalıdır. Cezalandırmak veya onu kısıtlamak yerine sakin bir şekilde sorunun ne olduğunu ve bu not hakkında ne düşündüğünü öğrenmelisiniz.

Çocuğunuzun nasıl daha etkili öğrenebildiğini ve daha iyi bir not almak için neler yapabileceği hakkında konuşmanız gerekir.  Daha iyi bir not alması için çocuğunuzu zorlamayın ve onu suçlamayın. Çocuğunuza yeni bir çizelge ile yeni kurallar koyabilirsiniz. Ancak cezalandırma gibi durumların yer almaması gerekir. Bu süreci çocuğunuz ile birlikte yapmanız da oldukça önemlidir.

6.      Onlara Nasıl Başarısız Olacaklarını Öğretin

Başarısız olduklarında bu durumla nasıl başa çıkabileceklerini öğretebilirsiniz. En önemli anlarda bile başarısız olduklarında neler yapabileceğini öğretmek onları geleceğe daha iyi hazırlamanıza yardımcı olacaktır.

Her seferinde bir sorun olduğunda onları kurtarmamanız gerekir. Onları sürekli kurtaracağınızı bilirse bu sorumlukları almaktan kaçınacak ve sürekli size güvenecektir.

7.      Pozitiflere Odaklanın

  • Çocuğunuz öğrenmekten zevk almıyor
  • Motive değil
  • Zamanı nasıl yöneteceğini bilmiyor
  • Okulda iyi performanslar göstermiyor
  • Olumlu tavır göstermiyor
  • Dayanıklılık yok
  • Konsantrasyon eksikliği var

Bu nedenler var ise tam tersine pozitif düşüncelere sahip olmanız gerekir. Eksikliklerinin üzerine gitmek yerine ilerleme kaydettiği durumları göz önünde bulundurarak güç mücadelesinin ortaya çıkmasını sağlayın.

8.      Çocuklarınızın Öğretmenleri ile Konuşun

Çocuğunuz için çaba gösterdiniz ancak bu durum yetersiz kaldıysa öğretmenleri ile görüşmeniz faydalı olacaktır. Çocuğunuzu ev ortamında tanıyor olsanız bile, sınıf ortamındaki durumunu bilemezsiniz. Öğretmenleri size bu konu hakkında detaylı bilgiler vererek çocuğunuzu gözlemlediğini fark edebilirsiniz. Özellikle öğretmenleri ile görüşürken olumsuz durumlar hakkındaki düşünceleri de duymaya hazır olmalısınız.

9.      Okula ve Notlara Çok Fazla Odaklanmayın!

Hiperebeveyn olmayı kimse istemez. Çocuklarınızın okul sürecine, ders çalışma durumuna ve öğrendiklerine takıntılı kalmamanız gerekir.

Okuldaki başarısı ne kadar önemli olsa da hayattaki sıraladığı başarılar çok daha önemlidir. Çocuğunuzun dersler dışında başka yeteneklerinin olup olmadığını incelemeniz gerekir. Belki başka yeteneklerinden dolayı üniversiteye gitmek istemeyecektir.

Çocuğunuzun hal ve tavırları, okuldaki süreci ve ders çalışma ritüeli ebeveyn olarak önemli olsa da onlara biraz zaman vermeniz gerekir. Özellikle bir yeteneğinin bulunması ve onun için çabalaması çok daha önemli bir süreçtir.

Çözüm

  • Çocuğunuz ders çalışmaktan hoşlanmıyor ve sıkılıyorsa yukarıdaki yazdığımız maddeleri uygulayabilirsiniz.
  • Çocuğunuzun herhangi bir sorununun olup olmadığına dikkat etmelisiniz.
  • Çocuğunuzu başarısız olsa bile destekleyin. Özellikle kötü notlarda ve başarısız derslerde ona ceza vermek ve hayatını sınırlandırmak yerine onunla arkadaş olun. Sorunları konuşarak birlikte çözebileceğinizi unutmayın.
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.