Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?

08.03.2022
50
Çocuklarda Sık Görülen Hastalıklar Nelerdir?

Çocuklar; tıpkı yetişkinler gibi çeşitli hastalıklar ile karşılaşırlar. Ancak, çocukların bağışıklık sistemlerinin daha zayıf olması; onları hastalıklara karşı çaresiz bırakır. Bu yüzden, çocuk hastalıkları ile karşılaşılır. Birçok kişinin aklında sık görülen çocuk hastalıkları hangileridir sorusu yer alıyor.

Nezle – Soğuk Algınlığı – Yüksek Ateş

Nezle – soğuk algınlığı – yüksek ateş; neredeyse her çocuğun karşılaştığı hastalık olarak dikkat çeker. Bir çocuğun bebeklik döneminin ardından yılda 6-8 kez nezle geçirmesine rastlanır. Yüksek ateş başta olmak üzere boğaz ağrısı, boğazda yanma, kuru öksürme, burun akıntısı, burun tıkanıklığı, gözlerde sulanma ve yanma, baş ağrısı, yorgunluk ve halsizlik; söz konusu hastalığın belirtileri arasında yer alır.

Nezle – soğuk algınlığı – yüksek ateş; farklı nedenlerden dolayı ortaya çıkan çocuk hastalıkları arasında bulunur. Çocuğun soğuk algınlığı geçiren kişilerle aynı ortamda bulunması başta olmak üzere hijyen yetersizliği, yetersiz uyku ve beslenme, toplu ortamlarda yaşama, sigara içmek veya sigara içilen ortamlarda bulunmak; bu hastalığın ortaya çıkmasının nedenleri arasında gösterilir.

Bu hastalığın özel bir tedavisinin olmadığını söylemek gerekir. Belirtileri en çok 10 gün süren bir hastalıktır. Ağrı kesiciler sayesinde hastanın ağrıları azaltılır. Bol sıvı alınması, hastanın kaldığı odanın havalandırılması, taze sebze ve meyve tüketilmesi, C vitamini ve boğaz pastilleri takviyesi alınması sayesinde hastalıktan kurtulmak mümkün hale gelir.

İç Kulak İltihaplanmaları

İşitme kaybına veya denge bozukluğuna neden olabilen ciddi bir durumdur. Kulak ağrısı, halsizlik, baş dönmesi, denge sorunları gibi belirtileri mevcuttur. Birtakım virüs, bakteri ve mantarların iç kulakta salyangozu tutması sonucu meydana gelir.

İlaç tedavisi veya gerekli olduğu takdirde cerrahi operasyon ile söz konusu hastalıktan kurtulmak mümkündür. Bunun yanı sıra, ılık soğan suyunun iki damla şeklinde iltihaplanmanın görüldüğü kulağa damlatılması etkili bir seçenek olarak tavsiye edilir.

Orta Kulak İltihabı

Yaygın çocuk hastalıkları arasında yer alan orta kulak iltihabı; kulak ağrısı, yüksek ateş, halsizlik, kendini hasta hissetme, denge sorunları, baş dönmesi ve işitmede hafif azalma gibi belirtilerle kendisini gösterir. Orta kulaktaki bir bakteri veya virüsten dolayı söz konusu hastalığın meydana geldiğini söylemek gerekir. Ayrıca, soğuk algınlığı, alerji veya grip gibi bir hastalığın da dolaylı yoldan orta kulak iltihabına neden olması söz konusudur.

Kendiliğinden geçebilen bir hastalıktır. Ancak, bazı durumlarda ciddi enfeksiyonların gelişmesine sebebiyet verebilir. 1-2 hafta içerisinde geçmediği takdirde doktora gidilmelidir. Bunun yanı sıra, doktorun vermiş olduğu hafif ağrı kesicilerle ortadan kaldırılabilecek bir hastalıktır. Kulağa sıcak pres uygulanması ve pamukla kulak akıntılarının silinmesi de orta kulak iltihabından kurtulmak adına yapılması gerekenler arasında bulunur.

Sinüzit

Çocukların hayat standartlarını olumsuz etkileyen çocuk hastalıkları arasında bulunan sinüzit; kulak ağrısı, burunda dolgunluk ve tıkanıklık, koyu kıvamlı burun akıntısı, boğaz ağrısı, bilhassa geceleri kötüleşen öksürük, geniz akıntısı, baş ağrısı gibi belirtilerle kendisini gösterir.

Sinüzit; farklı sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Sigara içmek, alerjik rinit, burun polipleri, bağışıklık sisteminin zayıflaması, astım gibi nedenleri vardır. Sık görülen çocuk hastalıkları arasında yer alan sinüzit; farklı yöntemlerle tedavi edilir. Her şeyden önce, antibiyotik tedavisine başvurulur. Ancak, bilhassa kronik sinüzit ilaçla tedavi edilemez. Bu yüzden, endoskopik sinüs cerrahisi veya balon sinoplasti cerrahi yöntemi devreye girer.

Bronşit

Bronşit; öksürük, halsizlik, ateş ve titreme, aşırı miktarda balgam üretimi, göğüs ağrısı, hırıltılı nefes alma gibi belirtilerle kendisini gösteren bir hastalıktır. Sigara içenler kronik bronşit hastalığına yakalanabilirler. Ancak, bilhassa çocuklarda gribe ve soğuk algınlığına sebep olan virüslerden dolayı meydana gelen bir hastalıktır.

Bakteriyel bronşit vakalarında antibiyotik kullanımı işe yarayabilir. Ancak, akut bronşitler; virüs kaynaklı olarak ortaya çıktıkları için herhangi bir antibiyotiğe ihtiyaç duymadan düzelmeleri söz konusudur. Bronşları rahatlatıcı türden ilaçlar işe yarayabilir. Ayrıca, bol bol su içilmelidir.

Çocuklarda Beslenme Bozukluğu

Çocuklarda görülen kaygı ve depresyon dolayısıyla ortaya çıkan bir sorundur. Ayrıca, anne sütünden katı yiyeceklere geçilmesinde geç kalınması, ebeveynlerin beslenme ile ilgili yanlış tutumlar sergilemeleri olmak üzere farklı sebepleri vardır. Bunun yanı sıra, anne ve babasından yeterli sevgi ve ilgi görmeyen çocukların az veya yavaş yemek yemelerine rastlanabilir.

Yemekler arasında abur cubur yenmesine izin verilmemelidir. Buna ek olarak, çocuklara birden çok sağlıklı yemek seçeneği sunulmalıdır. Anne ve babanın yeme hususunda çocuğuna iyi bir örnek olması gerekir.

İshaller

Virüs, bakteri, gıda zehirlenmesi, bağırsak enfeksiyonları, diş çıkarma, birtakım gıdalara karşı alerji oluşması, gereğinden fazla meyve veya meyve suyu tüketimi ishal sebepleri arasında bulunur. Kronik ishal; son derece tehlikelidir.

Yağlı ve şekerli besinlerden kesinlikle uzak durulmalıdır. Ev yoğurdu veya patates püresi tüketilebilir. Ayrıca, doktor önerisi olmadan kesinlikle antibiyotik tedavisi uygulanmamalıdır.

Zehirlenmeler

Kusma, karın ağrısı ve ishal gibi belirtilerle kendisini gösterir. Bilhassa gıda kaynaklı zehirlenme vakalarına sıklıkla rastlanır. Bu tür bir zehirlenme yaşayan çocuğa muz, yoğurt, bal, sarımsak, fesleğen, limon ve zencefil verilebilir. Ayrıca, çocuğun ivedilikle en yakın sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü Muayene Fiyatları

Çocuk hastalıkları muayene fiyatları; sağlık kuruluşunun özelliklerine göre değişir. 2022 yılında olduğumuz şu günlerde muayene ücretleri; 150 ila 500 TL arasında farklılık gösterir. Derindere Hastanesinden fiyat bilgisi ve randevu almak için tıklayabilirsiniz.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.