Diş Hassasiyeti Neden Olur?

31.01.2022
35
Diş Hassasiyeti Neden Olur?

Diş hassasiyeti, genellikle dişlerin derinliklerinde hissedilen keskin ve yoğun bir ağrı şeklinde kendini gösterir. Bu, tedavi gerektirebilecek bir çürük veya çatlaklara işaret edebileceğinden, diş hassasiyetinin ihmal edilmemesi önemlidir. Diş hekimi Zeynep Yücetürk Bilgin diş hassasiyeti hakkında bilgi verdi…

Hassasiyet, genellikle sıcak, soğuk, tatlı veya asitli yiyecek veya içecekler tarafından tetiklenir. Ağrı, bazı kişilerde birkaç dakika, bazılarında saatler sürebilir, bazılarında da hızla geçebilir. Ağrının süresi uzadıkça, sorunun büyük olma riski de o kadar yüksektir. Birkaç saniye içinde geçmeyen ağrı varsa, en yakın zamanda bir uzman tarafından kontrol edilmelidir.

Dentin, onu kaplayan mineden biraz daha yumuşak bir malzemedir. Asitlerin, şekerlerin ve sıvıların dişin hassas sinirine ulaşabileceği küçük delikler içerir. Dişteki hassasiyet, dişin mine yüzeyinin altındaki tabaka olan dentinin bir yerde açığa çıktığını gösterir.

Diş Hassasiyeti Nedenleri

  • Diş çürükleri

Bir diş hassas hale gelirse, bir boşluk geliştirmiş olabilir. Bu, dişin hassas katmanlarına yiyecek, içecek ve soğuk havanın ulaşmasına neden olur.

  • Diş eti çekilmesi

Diş eti hastalıkları, sert fırçalama sonucunda diş etlerinde çekilmeye yol açabilir ve dişin kökü diş minesi tarafından korunmaz. Diş eti çekildiğinde ve dişin daha fazlasını ortaya çıkardığında, bu hassas kök yüzeyini ortaya çıkarır.

  • Diş plakları

Dişlerinizin kök yüzeyinde plak olması hassasiyet oluşturabilir. Bunun nedeni, açıkta kalan dentindeki deliklere giren ve dişin daha derinlerindeki sinir uçlarını uyaran plak bakterilerinin ürettiği toksinler ve asitlerdir.

  • Asitli yiyecek- içecekler ve gargaralar

Bazı gargaralarda, portakal ve domates gibi yiyeceklerde ve meyve suları, alkolsüz içecekler ve spor içecekleri gibi içeceklerde bulunan asitler, dentini açığa çıkarmak için diş minesini yavaş yavaş aşındırabilir.

  • Dişlerde çatlaklar

Diş minesindeki çatlaklar, yiyecek parçacıklarının ve sıvıların dişlerin daha derin katmanlarına erişmesine izin verir. Bu çatlaklar, ayrıca bakterilerle dolabilir ve iltihaplanmaya neden olabilir.

  • Diş minesinde aşınma ve yıpranma

Zamanla çiğneme, diş gıcırdatma ve çok sert fırçalama, diş minesini aşındırarak alttaki dentini açığa çıkarabilir.

  • Diş beyazlatma ürünleri

Dişleri beyazlatmak için kabartma tozu veya peroksit içeren ürünler diş minesinde mikroskobik hasara ve diş hassasiyetine neden olabilir.

Diş hassasiyeti için ne yapılabilir?

Sağlığınızın pek çok yönü gibi, hassas dişlerin önlenmesi tedaviden daha iyidir ve iyi diş hijyeni başlamak için en iyi yerdir. Diş hekiminizi düzenli olarak ziyaret etmek, uzun vadede daha büyük sorunların önüne geçecektir. Peki, diş hassasiyetini önlemek ve azaltmak için neler yapılabilir?

  • Dişlerinizi yumuşak kıllı bir fırça ile fırçalayın

Yumuşak bir diş fırçası kullanmak, diş minesini ve diş eti dokusunu aşındırabilecek aşırı fırçalamayı ve aşınmayı en aza indirir.

  • Hassas dişlere özel diş macunu kullanmak

Hassas dişler için geliştirilmiş diş macunu, dişlerdeki hassasiyeti azaltmaya yardımcı olabilir. Ancak, yalnızca kullanıldığı sürece bu etkiyi sağlar ve kullanmaya bıraktığınızda bu etki geçecektir. Bu nedenle, düzenli kullanmanız önemlidir.

  • Florür içeren diş macunu ve gargara kullanın

 Florür, dişlerin remineralizasyonuna yardımcı olur ve zamanla hassasiyeti azaltabilir. Hassas dişler için florürlü diş macunu faydalı olabilir.

  • Asitli gıda tüketimini azaltın

Alkolsüz içecekler, spor içecekleri ve portakal ve kivi gibi meyve ve meyve sularındaki asitlerin tümü diş minesini aşındırır. Ayrıca, mevcut herhangi bir hassasiyeti şiddetlendirebilirler.

  • Asitli yiyecek ve içeceklerden sonra 20-30 dakika diş fırçalamayın

Yemek yedikten sonra belirli bir süre beklemek, ağızdaki tükürüğün ağızda doğru PH dengesini yeniden sağlamak için gerekeni yapmasını ve bu yiyecek ve içeceklerin neden olduğu hasar onarmaya başlamasını sağlar.

  • Dişlerinizi gıcırdatmaktan kaçının

Diş gıcırdatma, diş minesini çatlatır. Bu sizin için bir sorunsa, diş hekiminizi bilgilendirin. Bazı kişiler, uykuda diş gıcırdatabilir ve bunu yaptığının farkında olmayabilir. Ağrıyan, gergin bir çeneniz varsa, sorunun kaynağı uykuda diş gıcırdatma probleminiz olabilir.

  • Hassas dişlerde sorun varsa diş hekiminize görünün

Diş hassasiyetinin sizi rahatsız ettiğini veya düzelmediğini fark ederseniz, başka tedaviler önerebilecek diş hekiminize görünün.

Önemli miktarda diş eti dokusu kaybettiyseniz, diş hekiminiz diş kökünü kaplamak için diş eti grefti önerebilir. Son çare olarak, eğer başka hiçbir şey işe yaramadıysa, dişin sinirlerinin çıkarıldığı, merkezin doldurulduğu ve dişin üzerine bir kuron yerleştirildiği kanal tedavisi önerilebilir.

Ne Zaman Doktora Görünmeli?

Bir dişiniz 3-4 günden daha uzun süre çok hassaslaşırsa ve hem sıcağa hem de soğuğa tepki veriyorsa, diş hekiminizi ziyaret etmek en iyisidir. Bazen, diş hassasiyeti bir çürük veya iltihaplı bir diş etinden kaynaklanabilir.

Ağrının ne zaman başladığını diş hekiminize mutlaka söyleyin. Doktorunuz, diş hassasiyeti teşhisi koyarsa, diş hekiminiz muayenehanede yapılan tedaviler ve kişisel kullanım için evde kullanılacak ürünler gibi çeşitli tedavi seçeneklerini önerebilir.

Diş hassasiyetiniz şiddetli ve kalıcı ise veya başka yöntemler ile tedavi edilemiyorsa, diş hekiminiz kanal tedavisi önerebilir. Muayene sırasında, diş hekiminiz sizinle belirtiler hakkında konuşacaktır. 

Kaynak

https://www.zeynepyuceturkbilgin.com/dis-hassasiyeti-neden-olur/
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.