Fetal Eko Kimlere Yapılır?

20.04.2022
146
Fetal Eko Kimlere Yapılır?

Fetal eko diğer bilinen ismiyle bebeklerde görülen kalp anomalisidir. Yeni doğan 1000 bebekten yaklaşık 8’i kalp anomalisi ile doğmaktadır. Kalp anomalisi ile doğan bebekte, beslenme sırasında terleme, dudaklarda veya parmak uçlarında morarma, göğüslerde genişleme gibi en yaygın belirtiler görülmektedir.

bebeklerde kalp anomalisi

Bebeklerde Kalp Anomalisi

Anne karnındaki bebeklerin kalp hastalığının olup olmadığını belirlemek için fetal eko taraması yapılmaktadır. Fetal eko bir ultrason yöntemidir ve pek çok kalp hastalığının bebek anne rahmindeyken tespit edilmesini sağlamaktadır. Bazı durumlarda mevcut kalp hastalığının herhangi bir bulgusunu görmezse tespit edemeyebilir. Genellikle fetal eko ile yapılan testlerin %80’inde doğru teşhis edilen kalp anomalisi, erken tedavi gibi büyük şanslar da verebilmektedir.

Daha önce fetal eko ile ilgili yazmış olduğumuz içeriğe buradan ulaşabilirsiniz.

Fetal Eko Ne Zaman Yapılır?

Genellikle hamileliğin 16. Haftasında yapılan fetal eko yöntemi için önerilen zaman hamileliğin 21 ve 22. Haftalarıdır. Bu dönemlerde çok daha net bilgiler elde edilebilmektedir. Ancak herhangi bir acil durum var ise 16. Hafta bakılmalıdır. Beklenmesi önerile 21 ve 22. Haftanın sonunda yani 23. Hafta kesinlikle yapılmamalıdır. 23. Haftada bebeğin kemik gelişimi hızlanır ve kalbin görüntülenmesi oldukça zorlaşabilmektedir.

fetal eko kimlere yapılır

Fetal Eko Kimlere Yapılır?

  • Anne adayına yapılan genel muayenede ve ultrason görüntülemesinde, anna karnındaki bebeğin kalp görünümü normal değilse veya şüpheleniliyorsa fetal eko yöntemi yapılmaktadır.
  • Anne veya baba adayının ailesinden herhangi bir doğuştan gelen kalp hastalığı var ise bebekte herhangi bir sorun görülmediyse bile fetal eko uygulanmaktadır. Çünkü, ailede bulunan kalp hastalığının bebekte bulunma ihtimali 3 kat daha fazladır.
  • Hamilelikte veya hamilelikten önce gestasyonel diyabet tespit edildiyse veya tanı konulduysa fetal eko yöntemine başvurulmaktadır.
  • Anne adayında SLE veya sjögren sendromu tanısı konulduğuysa fetal eko ile bebeği kalp durumu gözlemlenmelidir. Sebebi ise, anti-SSB antikoru olan anne adayının bazılarında doğuştan oluşan AV tam blok hastalığı da bulunmaktadır.
  • Anne adayında hamileliğin ilk başlarında teratojen ismi verilen ilaçların ve maddelerin saptanması halinde fetal eko uygulanmaktadır. Teratojen ismi verilen ilaçlar bebeklerin iç organlarına zarar verme ihtimali oldukça yüksektir.
  • Hamileliğin ilk döneminde anne adayı enfeksiyon geçirmişse bebeğin kalp durumu kontrol edilmelidir. Bu yüzden fetal eko yöntemine ihtiyaç duyulmaktadır.
  • Yapılmış olan amniyosentez incelemesinde bebekte herhangi bir kromozom bozukluğu tespit edildi veya doktorun şüphelenmesi durumunda fetal eko uygulanmalıdır.
  • Bebeğin, beyin, böbrek, mide, bağırsak gibi iç organların gelişiminde herhangi bir bozukluk tespit edildiğinde fetal eko yapılmaktadır.
  • Bebeğin ultrason ile kalp atışı dinlendiğinde, kalp atışında düşüklük veya hız görüldüğünde fetal eko kullanılmaktadır.
  • Anne adayında fenilketonüri hastalığı (aileden geçen metabolik hastalık) var ise fetal ekoya başvurulmaktadır.
  • 35 yaş üzerinde olan anne adayında çoğul gebelik veya bebeğin kalp hastalığının olup olmadığına bakılmalıdır.
  • Anne ve babanın endişe duyması halinde de fetal eko yöntemi uygulanabilmektedir.

Fetal Eko Ne İşe Yarar?

Fetal eko, mevcut olan kalp hastalığı veya kalp anomalisinin tespiti için uygulanmaktadır. Böyle bir yöntemin anne karnında uygulanması çeşitli önemlerin alınmasına olanak sağlamaktadır. Doğum gerçekleşmeden fetal eko ile tanımı yapılan kalp anomalisinin tespit edilmesi, doğum sonrasındaki süreçte tedavinin hızlanmasını sağlayarak tedavinin başarılı bitmesinde avantaj göstermektedir.

Fetal eko, kromozoma bağlı anormalliklerin anlaşılabilmesi için çok önemli tarama testi uygulamasıdır. Erken dönemde tespit edilen kalp anomalisinde anne ve babanın bilinçlendirilmesi de daha kolaylaştırıcı olmaktadır. Bazı durumlarda hamileliğin sonlandırılması da düşünülmektedir.

Fetal Eko Bebeğe Zarar Verir mi?

Fetal eko bir ultrason yöntemidir. Ultrason yönteminde X ışınları kullanılmaz yalnızca ses dalgaları ile görüntüleme sağlanır. Fetal eko 20 dakika içerisinde tamamlanır ve durum ne anne adayına ne de bebeğe zarar verir. Herhangi bir yan etkisi bulunmadığı için güvenle uygulanır. Doktorun şüphesi var ise 20 dakika olan süre biraz daha uzayabilir.

 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.