Kasık Enfeksiyonu Nedir?

22.04.2022
107
Kasık Enfeksiyonu Nedir?

Kasık enfeksiyonu nedir? Kasık enfeksiyonu tıp adıyla Pelvik İnflamatuar Hastalık(PID) olarak adlandırılmaktadır. Bulaşıcı bir hastalık olan kasık enfeksiyonu ilerlediğinde fallop tüplerine, yumurtalıklara, pelvik peritona (karın zarı) ve endometriuma ciddi zararlar vermektedir.

Kadınlarda kasık ağrısı ile akıntı beraber görüldüğünde cinsel yolla bulaşan bir hastalığın habercisi olabilir!

Cinsel yolla bulaşan birçok enfeksiyon türü kasık ağrılarına neden olmaktadır. Vajinal enfeksiyonlar ile ilgili olan organizmalar da kasık enfeksiyonunun belirtilerindendir. Tedavi edilmeyen veya geç fark edilen kalmidya enfeksiyonlarının %15’i kasık bölgesine ilerleyerek enfeksiyon oluşturmaktadır. Bu durum gonokok enfeksiyonlarından (cinsel yolla bulaşan enfeksiyon türü) daha hızlı ilerleyebilmektedir.

Kasık enfeksiyonunda geciktirilmiş tanı ve tedavide kısırlık, ektopik gebelik(dış gebelik) ve kronik pelvik ağrı gibi bağışıklık sistemini tahriş eden sonuçlar yaratabilmektedir. Fallop tüplerinde enfeksiyon olan kadınlarda 6/1 oranında kısırlık gelişmektedir.

Kasık enfeksiyonu genellikle cinsel anlamda aktif olan kadınlarda üst genital sistemin yani üreme sisteminin enfeksiyon kapmasıdır.

kasık enfeksiyonu sebepleri nelerdir

Kasık Enfeksiyonu Sebepleri Nelerdir?

Kasık enfeksiyonu sebepleri arasında en yaygın sebebi cinsel yolla bulaşan hastalıklardır. Kasık enfeksiyonu sebepleri şu şekildedir:

  • Chlamydia trachomatis (cinsel yolla bulaşan bir bakteri türü)
  • Neisseria gonorrhoeae (gonokok yani bel soğukluğu hastalığına sebep olan bakteri)
  • Mycobacterium tuberculosis (verem gibi kanser türlerine sebep olan bakteri)
  • Servikal Enfeksiyon çeşitleri
  • Enterik Enfeksiyon çeşitleri
  • Bakteriyel Vajinoz

Kasık Enfeksiyonu Kimlerde Olur?

  • 25 yaş ve altındaki bireylerde
  • Yeni seks partneri veya birden fazla seks partneri olanlarda
  • Korunmasız cinsel ilişki yaşayanlarda
  • Enfeksiyon hastalıklar ile ilgili klinik bulguları olan bir eş ile cinsel ilişki yaşayanlarda
  • Cinsel aktiviteye erken başlayan kişilerde (16 yaş ve daha küçüklerde)
  • Cinsel yolla bulaşan hastalıkların tanısı konulan kişilere
  • Daha önceden kasık enfeksiyonu yaşamış kişilerde

Herhangi bir kadın cinsel olarak aktif ise, pelvik inflammatuar hastalık olasılığı incelenmelidir.

kasık enfeksiyonu belirtileri nelerdir

Kasık Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Kasık enfeksiyonunun en yaygın belirtisi alt karın ve kasık ağrılarının aniden gelişmesidir. Kadın cinsel olarak aktif ise, bazılarında belirti görülmemektedir. Kasık enfeksiyonu ciddi belirtiler gösterdiği halde eksik teşhis de edilmektedir. Tubal faktör ( fallop tüplerinin tıkanık ya da işlevini gerçekleştirememe durumu) kısırlığına sahip kadında, daha önceden tanı konulmadığı halde histolojik kanıtlar yer almaktadır. Kasık enfeksiyonunun en yaygın belirtileri şu şekilde sıralanabilir:

  • Cinsel ilişki sonrasında karın ve kasık ağrısının yaşanması
  • Anormal seyreden rahim kanaması (regl dışı kanama)
  • İdrarda artış görülmesi
  • Dizüri (ağrılı idrar yapma)
  • Anormal vajinal akıntı
  • Yüksek ateşin görülmesi (çok sık rastlanan bir belirti değildir.)
  • Hareketlerde ve nefes alma sırasında sağ üst karaciğerde ağrının gözükmesi (perihebatit) yani karaciğer çevresinin iltihaplanması kasık enfeksiyonu belirtileri arasındadır.
  • Kasık ağrıları kimi zaman bel bölgesinde de ağrı yağmaktadır. Ancak başka bir sorunun olup olmadığının incelenmesi gereklidir.
  • Ayrıca bu sorun, genital koku sebebi de olabilir.
Kasık enfeksiyonu (PID) tanısı nasıl konur

Kasık Enfeksiyonu (PID) Tanısı Nasıl Konulur?

Kasık enfeksiyonu (PID) tanısı klinik bir süreç içerisinde yer almaktadır. Tanı için tıbbi görüntüleme ve ileri çalışmalar belirsiz durumlarda veya ileri komplikasyonlarda tercih edilmektedir (tüp ve yumurtalık apsesi gibi). Belirtiler göz önünde bulundurularak PID için tanı konmalı ve başka bir tedavi yöntemi uygulanmamalıdır.

Kasık enfeksiyonu tanısında, alt karın ve pelvis ağrısı olan, rahim hareketliliğinde ve rahim ağzında ağrısı olan, yumurtalık bölgesi hassas olan, cinsel yolla bulaşan hastalıklara eğimli olan, aktif cinsel hayatı olan 25 yaş altındaki kadınlarda ve yaşlı kadınlarda belirtiler doğrultusunda daha sık rastlanmaktadır.

PID tanısı konulan kadınlarda mukopürülan akıntı (anormal akıntı veya kanama) veya salin mikroskobunda beyaz kan hücrelerinde( lökosit ) artışı gibi genital enfeksiyonlarına dair kanıtlar bulunmaktadır. Eğer alt karın ağrısı var ise ayrı şekilde incelenmesi ve tanı konması gereklidir.

Kasık enfeksiyonu tanısında hafif belirti gösteren durumlarda bile hastaya antibiyotik tedavisi başlatmak için ön tanının yapılması yeterli olacaktır.

kasık enfeksiyonu muayenesi nasıl yapılır

Kasık Enfeksiyonu Muayenesi Nasıl Yapılır?

Servikal hareketler, rahim veya adneksiyal (yumurtalık ve tüplerin bir arada adlandırılması) yani yumurtalık bölgesi hassasiyeti değerlendirmeleri için PID şüphesi taşıyan hastalarda bimanuel muayene (doktorun el ile vajina bölgesini muayene etme durumu) yapılarak adneksiyal kitleler ve yumutalık apsesi değerlendirilmektedir.

Mukopürülan servikal akıntı belirtileri gösteren hastalar için spekulum muayenesi yapılmaktadır. Vajinal akıntının belirlenmesi, bakteriyel vajinosis ve trikomoniyazın bir arada olduğunu gösteren beyaz kan hücreleri ortaya çıkabilmektedir.

Kasık enfeksiyonu şüphesi bulunan hastalarda idrar testi, kan testi ve dış gebelik testi yapılmamaktadır. Vajinal akıntı var ise klamidya ve gonore bakterilerinin incelemesinin yapılması gereklidir. Sonuçların temiz olması halinde üreme sistemi enfeksiyonları tam olarak araştırılması gerekir.

ksık enfeksiyonu tedavisi nasıl yapılır

Kasık Enfeksiyonu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kasık enfeksiyonu tedavisinde cinsel yolla geçen hastalık var ise test sonuçları çıkmadan antibiyotik tedavisine başlanmaktadır. Tedavinin 2-3 gün bekletilmesi durumunda kısırlık ve dış gebelik riski 3 kat artış göstermektedir.

Kasık enfeksiyonun hastanede yatarak tedavisini gerektiren durumlar şu şekildedir:

  • Hamilelik
  • Oral tedavide başarısızlık görüldüğünde (antibiyotik kullanımında iyileşme belirtisi görülmezse)
  • Hastalıkta yüksek ateş,  bulantı- kusma ve karın ağrısının yoğun olması halinde
  • Tüp- yumurtalık apsesi görüldüğünde
  • Acil cerrahi müdahale gerektiğinde hastanın hastanede yatarak tedavi edilmesi gerekir.

Hastalarda 24 saat içerisinde iyileşme görüldüğünde damar yolu tedavisinde oral (ağız) yoluyla alınan ilaçlara geçilmektedir. Ağızdan alınan ilaçların 14 günlük tedavi süresini tamamlaması gereklidir.

Yatarak tedavi süresince antibiyotik çeşitleri (sefoxitin, cefotetan, ampisilin/sulbaktam) ile veya diğer tedavi yöntemleri ile tedavi edilen hastalara 12 saatte bir 100 mg olan ağız yoluyla alınan doksisikline geçirilmesi gereklidir.  Klindamisin ve gentamisin ağırdan veya damar yoluyla alınan ve tedavide kullanılan diğer ilaçlardır.

Yatarak tedavi gerektirmeyen hastalara kas içi enjeksiyon veya ağız yoluyla tedavi uygulanmaktadır.

Kasık enfeksiyonu antibiyotik tedavisinde kullanılan ilaçlarda anaerobik bakterileri de kapsamalıdır. PID hastalığının ayakta olan tedavisinde  trichomoniazis, bakteriyel Vajinosis veya yakın zamanda rahim operasyonu geçiren hastalarda metronidazol (flagy) tedavisi uygulanmaktadır.

Kasık enfeksiyonunda bel soğukluğu etkeni var ise, tedavi sürecinde kinolon (bakteri öldürücü antibiyotik) kullanımı önerilmemektedir.

Tedaviye başlamadan önce ve tedavi sonrasında bel soğukluğu için kültür elde edilmektedir. Kasık enfeksiyonu tedavisinde ayakta devam ediliyorsa  levofloksasin (cravit); moksifloksasin (Avelox),ofloksasin ve metronidazol gibi ilaçlar kullanılmaktadır.

Kasık enfeksiyonu tedavisinde yapılan kültür kinolona dirençli olduğu veya hastanın sefalosporin antibiyotiklerine alerjisi olduğu görüldüğünde, enfeksiyon hastalıkları uzmanın görüşü alınarak birden çok uzmanın hastalığa bakması gerektiği hastaya bildirilir ve klindamisin veya gentamisin  antibiyotikleri ile yatarak tedavi gerektirilebilir.

kasık enfeksiyonu takibi nasıl yapılır

Kasık Enfeksiyonu Takibi Nasıl Yapılır?

Kasık enfeksiyonu takibindeki hastalarda yatarak tedavi edildikten sonra veya ayakta tedavisi başlandıysa 48 ile 72 saat içinde tekrar değerlendirmeler yapılmaktadır. HIV ve sifiliz gibi tüm cinsel yolla bulaşan hastalıklar test edilmektedir.

Hastalara tedavi olana ve iyileşene kadar tüm cinsel aktiviteler yasaklanmaktadır. Hamile olan hastalarda dahil, klamidya veya gonokok kaynaklı kasık enfeksiyonu teşhis edildiyse 3 ay içerisinde klamidya veya gonokok testlerini tekrar yaptırmaları gereklidir. Hastalara kasık enfeksiyonunun oluşturacağı ciddi komplikasyonlar anlatılmaktadır.

erkeklerde kasık enfeksiyonu

Erkeklerde Kasık Enfeksiyonu

Erkeklerde kasık enfeksiyonu nadir görülen bir durumdur. Erkek hastanın kültür sonucu pozitif çıkarsa ve cinsel bir temas olduysa  klamidya ve trichomonas için standart tedavi süreci uygulanmaktadır. Bel soğukluğu gibi bir hastalık var ise ağız yoluyla alınan ilaçlarla tedavi edilir sefiksim ve azitromisin (Zitromax)’ de kullanılabilmektedir. Erkeğin eşi ile birlikte tedavileri tamamlanana kadar cinsel ilikiye sınır koyulmalıdır.

kasık enefksiyonu için tarama testi yaptırmalı mıyım

Kasık Enfeksiyonu İçin Tarama Testi Yaptırmalı mıyım?

Kasık enfeksiyonu için belirlenen bir tarama testi bulunmamaktadır. Ancak yüksek riskli grupta yer alan kişiler klamidya veya bel soğukluğu testi yaptırmaları gereklidir.

ksık enfeksiyonundan korunmak mümkün mü

Kasık Enfeksiyonlarından Korunmak Mümkün müdür?

Kasık enfeksiyonunu oluşturan genel durum cinsel yolla bulaşma ihtimalidir. Buna göre bariyer doğum kontrol hapları ve prezervatif kullanımı kasık enfeksiyonunu engelleyebilmektedir. Doğum kontrol hapı veya prezervatif kullanılmıyorsa spiral uygulaması da kasık enfeksiyonunu önleyen bir duvar oluşturmaktadır.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.