Menopoz Hakkında Tüm Detaylar

05.05.2022
44
Menopoz Hakkında Tüm Detaylar

Menopoz kadınlarda belli bir yaştan sonra adetin tamamen kesilmesidir. Doğurganlığın yavaş yavaş kaybolduğu menopoz bir geçiş evresidir. Kadınların menopoza girme süreci bir anda olan bir durum değil, süreçtir. Dolayısı ile de yumurtalıklarda folikül miktarı zamanla azalarak adet döngüsü kesilir. Menopoz hakkında toplum tarafından bilinen çok sayıda yanlışlar vardır. Hormonal ve yumurtalıklarla ilgili bir geçiş süreci olduğundan cinsel ilişkinin bittiği anlamına gelmez. Tam tersi bazı kadınlarda cinsel yaşam menopozdan sonra daha da hareketlenebilir. 

menopoz nedir

Menopoz Nedir?

Kadınlar yumurtalıklarında bulunan folikül yani yumurtalar ile doğar. Adet görmeye başlayan bir kadının her ay yumurta rezervinden yumurta salınır ve döllenmediğinde ay döngüsünde kanama ile dışarı atılır. Kadınlarda bu rezerv belli yaşlarda azalmaya başlar ve bir süre sonra yumurtalıklar küçülür. Çünkü östrojen hormonu gerektiği kadar salgılanmaz. Dünyada kadınlar 45 yaşından sonra menopoza girer ancak bazı kadınların daha erken yaşta girmesi de mümkündür.

Doğurganlıkla birlikte cinsel yaşamın biteceğine dair kanı çok yaygındır. Bunun en büyük sebebi östrojen hormonunun yaşla beraber azalmasıdır. Ancak bu kesin bir kanı değildir. 

Menopoza Girildiği Nasıl Anlaşılır?

Menopoza girildiğine dair çok sayıda belirti vardır. Kadınlarda özellikle 45 yaşından sonra sıcak basması, psikolojik rahatsızlıklar artmışsa ve adet döngüsü seyrelmişse menopoza girildiği düşünülebilir. Kesin bir teşhis için kadınlarda genelde adetin 3. Günü kanda FSH ve LH hormonları artmıştır. Bu durumda menopozun varlığı tespit edilir. Kesin menopoz tanılarında genelde FSH düzeyi 40 pg/ml’dir. Menopoza girme süreci devam ederken hamile kalan kadınlar da vardır.

Seyrekleşen adet döngüsünün hamilelik mi yoksa menopoz belirtisi mi olup olmadığını anlamak için kan testi ve ultrason muayenesi yapılmalıdır.

menopoz yaşı kaç olmalı

Menopoz Yaşı Kaç Olmalı?

Menopoz yaşı kişilerin bulunduğu kültürden ziyade yaşam koşullarını da etkileyen bir durumdur. Dünya genelinde Dünya Sağlık Örgütü araştırmalarına göre kadınlarda 45 ile 55 yaş arasındaki kadınlar menopoza girer. Ancak ülkemizde bu yaş aralığı 46 ile 48 arasındadır. Menopozun başlangıcında doğru tedavi ile menopoza girme süresi ve yaşı ötelenebilir.

Menopoz Neden Oluşuyor?

Menopoz kadın doğasının doğal bir sonucudur. Kadının doğuştan sahip olduğu doğurganlık bir süre sonra son bulur. Çünkü yaş ilerledikçe hamile kalan kadınlarda hamilelik ve doğum süreci zorlaşır. Aslında kadınların sağlığını ileriki yaşlarda bir bakıma korur. Bazı sebepler kadınların menopoza girdiği yaşı daha öne çekebilir. Genetik faktörler, çevresel ve fiziki faktörler, psikolojik sebepler, sigara kullanımı, genital faktörler menopozun daha erken yaşlarda görülmesine zemin hazırlar.

Erken menopoz ile ilgili tüm detaylar için size bir içerik hazırladık.

Menopoz İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?

Menopozla birlikte hormonal değişimler olduğundan ateş basması ve uyku düzensizliği görülür. Adet düzensizliği, aşırı terleme, psikolojik ruh değişkenlikleri, uzun süren sinirlilik halleri, baş ağrısı ve baş dönmesi, yorgunluk, sürekli halsizlik ve cinsel istekte azalma gibi belirtiler gözlemlenir. Her kadının bedeni, sağlığı ve rahatsızlıkları farklı olduğundan menopoz komplikasyonları da farklıdır.

menopoz nasıl teşhis edilir

Menopoz Nasıl Teşhis Edilir?

Adetin 3.günü verilecek kan testi ile kesin sonuca ulaşmak mümkündür. Çünkü bazen belirtiler şaşırtabilir. Kanda FSH düzeyi 25-40 pg/ml arasında ise premenopoz yani menopoz başlangıcıdır. Bu değerler 40 pg/ml üzerinde ise kadınlar kesin olarak menopoza girmiştir.

menopoz nasıl tedavi edilir

Menopoz Nasıl Tedavi Edilir?

Menopoz erken teşhis edildiği zaman çeşitli ilaçlar ve çeşitli tedavi yöntemleri ile süre ileri tarihlere atılabilir. Özellikle yumurta rezervini artıran sağlıklı gıdalar ilaç takviyesi ile kullanılabilir.

Bunlara ek olarak Hormon replasman tedavisi (HRT) denilen östrojen takviye tedavisi uygulanabilir.

Hastaya düzenli olarak östrojen ve progesteron içeren ilaçlar verilerek menopoz şikayetleri azaltılır.

Menopoz İçin Yaşam Tarzı Değişiklikleri Ve Evde Bakım

Menopoz döneminde yeme içme düzenine dikkat etmek gerekir. Özellikle tuz tüketimi kısıtlanmalıdır. E vitamini ile sıcak basması ve halsizlik önlenirken günlük kalsiyum alınmasına da dikkat edilmelidir. Spor ve egzersiz yapmaya özen gösterilmeli. Çünkü östrojen azaldıkça buna bağlı olarak metabolizma yavaşlar ve kilo almaya başlanır.

Sıcak basmalarını azaltmak için ince ve terletmeyen kıyafetler giyilmelidir. Düzenli cinsel ilişki atrofiden koruyacaktır. Sigara ve alkol tüketiminden kaçınmak gerekir. Sayılan bu hususlara dikkat edildiği sürece daha rahat bir menopoz süreci geçirilecektir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.