Gebelik Zehirlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

12.05.2022
150
Gebelik Zehirlenmesi Nedir, Nasıl Tedavi Edilir

Gebelik zehirlenmesi yani diğer adı ile preeklampsi teşhisi önemli ve ciddi bir durumdur. Anne ve bebek ölümlerine kadar bile varan sonuçları olabilir. Gebelik zehirlenmesi yaşadığından şüphelenen ya da belirtileri kendinde gözlemleyen anne adayı, geciktirmeden doktora görünmelidir. Erken teşhis anne ve bebek sağlığı için son derece önemlidir. Hamile kadınların yaklaşık yüzde 5’inde görülen bir durumdur.

gebelik zehirlenmesi nedir

Gebelik Zehirlenmesi Nedir?

Gebelik zehirlenmesi hamilelikte gıda zehirlenmesi gibi bir durum değildir. Annenin rahim yatağında bulunan ince arter damarlar aşırı daralıp plasentayı besleyemez hale gelir.

Bu durum hem annenin hem de bebeğin hayatı için oldukça riskli bir durumdur. Erken teşhis, sağlıklı doğum için çok önemlidir.

Hipertansiyonu olan hamilelerde ya da hamilelikte birlikte hipertansiyon ortaya çıkan kadınlarda görülme olasılığı fazladır. Ayrıca 35 yaş üzeri gebeliklerde, ilk gebeliklerde, çoğul gebeliklerde, aşırı kilolu hamilelerde görülme olasılığı daha yüksektir. Şeker hastalığı ya da böbrek hastalığı olan hamileler de risk grubundadır. Hamileliğin son 6 haftası gebelik zehirlenmesinin sık görüldüğü dönemdir. O sebeple de kontrolleri mümkün olduğunca aksatmamak ve belirtilere karşı duyarlı olmak gerekir.    

gebelik zehirlenmesinin belirtileri nedir

Gebelik Zehirlenmesinin Belirtileri Nelerdir?

Gebelik zehirlenmesi, hamile kadınlar için büyük bir problemdir. Fark edilmediği takdirde ölümcül sonuçlar bile doğurabilir. Bundan dolayı da gebelik zehirlenmesinin belirtileri nelerdir kısmına özen gösterip bu belirtilerin varlığı halinde en yakın sağlık kuruluşuna gitmek gerekecektir.

  • Midenin üst kısmında ya da karnın sağ alt bölgesinde ağrı görülür.
  • Ciddi baş ağrısı ve nefes darlığı gözlemlenir.
  • Bulanık görme ya da bir süre görememek de mümkündür.
  • Vücutta görülen ödemler ve şişlikler
  • İstemsiz bir şekilde kasılmalar olabilir.
  • Yorgunluk ve güçsüzlük görülmesi de gebelik zehirlenmesinin habercisidir.
  • Bilinç durumunda gelgitler
  • Hipertansiyon ve hipertansiyona bağlı olarak görülen böbrek yetmezliği
  • İdrarda proteinin varlığı
  • Vücutta oksijenin azalması
  • Karaciğerin işlevinde meydana gelen bozukluklar
  • Fark edilmediğinde beyin fonksiyonlarını da etkileyeceğinden baş ağrısından sonra beyin kanaması görülmesi mümkündür.
  • İdrarda protein kaybı başlayarak damarlardaki sıvılar vücut boşluklarında birikir ve kilo alımına sebep olur.

Sayılan bu belirtilere birkaçını daha eklemek mümkündür. Gebelik zehirlenmesinden şüpheleniyorsanız ve risk grubunda iseniz en yakın sağlık kuruluşuna gitmekte fayda var.

gebelik zehirlenmesi nasıl teşhis edilir

Gebelik Zehirlenmesi Nasıl Teşhis Edilir?

Gebelik zehirlenmesi kendini net belirtiler ile belli eden bir problemdir. O sebeple de gebelik zehirlenmesi nasıl teşhis edilir diye zihninizi fazla yormanıza gerek yoktur. Anne adayının aylık rutin kontrolleri yapılırken idrar ve hipertansiyon için yapılan araştırmalarda görülmesi mümkündür. Belli bir seviyenin üzerinde görülen albümin gebelik zehirlenmesinin işaretidir. Eğer hamilelerde hipertansiyon gözlemlenir ancak idrarda protein kaçağı yoksa bu durum hamileliğe bağlı geçici hipertansiyondur. Lohusalık döneminde tansiyon değerleriniz normale dönecektir.

Gebelik Zehirlenmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir

Gebelik Zehirlenmesinin Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Gebelik zehirlenmesinin tedavi yöntemleri nelerdir kısmından ziyade erken teşhise önem verilmelidir. Hamilelikte düzenli olarak kontrollere giden ve kilo takibi yapılan gebelerde bu durumun rutin kontrollerde saptanması oldukça kolaydır. Eğer gebede gebelik zehirlenmesi şüphesi varsa evde mümkün olduğunca dinlenmelidir. Dinlenen ve böbrekleri daha iyi çalışan hamilelerde bu sorun ortadan kalkar. Dinlenme ile sorun ortadan kalkmıyorsa gebeye yatış verilir. Bebeğin akciğerlerinin gelişimi sağlanmaya çalışılır ve doğru zamanda doğum gerçekleştirilir.

Gebelik zehirlenmesi hafif seyrediyorsa ayakta tedavi de mümkündür. Gebelik zehirlenmesinden anne ve bebeği koruyan bir yol yoktur. Dolayısı ile riskli gruptaki gebelerde daha çok kalsiyum, aspirin, C ve E vitaminleri ile magnezyum takviyeleri kullanılır. Doktorunuz gerekli tetkikler doğrultusunda size uygun tedavi şeklini belirleyecektir. 

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.