Hamilelikte Banyo Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

01.04.2022
38
Hamilelikte Banyo Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli

Hamilelikte banyo yaparken nelere dikkat edilmeli sorusundan önce anne adaylarına gebelik süreci hakkında küçük bir detay verelim. Hamilelik sürecinde hormonların fazla salınımından dolayı banyo ihtiyacı çok daha fazladır. Özellikle bahar ve yaz aylarında vücut ısısı ve terleme hamilelerde daha fazla görülür. Terlemeden arınmak ve vücut ısısını düzenlemek için sık sık duş almak istenilebilir.

Hamilelikte hastalıklardan korunma ve hijyen oldukça önemlidir. İçeriğimizden detaylı bilgi edinebilirsiniz.

hamile kadın nasıl banyo yapmalı

Hamile Kadın Nasıl Banyo Yapmalı?

Hamile kadın duş sırasında özellikle suyun buharından kaçınması gerekir. Suyun derecesi daha ılık olmalıdır. Suyun ılık olmasının sebebi ise anne adayının çok bunalması ve bu durumun bebeğe zarar vermesinden kaçılması gerekir.

Hamilelikte banyo yaparken nelere dikkat edilmeli adlı çalışmamızda anne adaylarına faydası olan bilgiler vermekteyiz. Gelin birlikte nelere dikkat edilmesi gereklidir onlara bakalım.

1.      Güvenlik

Hamilelikte banyo yaparken özellikle dikkat edilmesi gerekilen durum güvenliktir. Ani kasılmalar ve baş dönmeleri yaşanacağı için hamile kadın evde tek başına iken duş almamalıdır. Sıcak su ile alınan duş annenin nefes darlığı yaşamasına ve bebeğe zarar vermesinden dolayı ılık duş tercih edilmelidir.

2.      Suyun Sıcaklığı

Hamilelik sürecinde sıcak su ile yıkanmak ilk 3 ayda bebek için tehlikelidir. Banyo yapmak anne ve bebek sağlığı için tehlikeli değildir. Yıkanılacak su ne çok soğuk ne de çok sıcak olmamalıdır. 37-38 derece sıcaklığının olması yeterlidir. Hamilelikte sıcak su ile duş almak kan dolaşımını yavaşlatır ve dokuların yorulmasıyla bebeğe ciddi zararlar verir.

3.      Banyoda Kalma Süresi

Hamilelikte duş almak için en iyi saat dilimleri 15.00 ile 21.00 arasıdır. Vücudun daha iyi çalışan zamanları olduğu için bu saatlerde duş almak çok daha iyi hissedilmesine sebep olabilir. Banyoda kalma süresi ise 15 dakika çok daha iyidir. 15 dakikadan fazla durulursa ciltte kuruma ve buruşmalar görülebilir.

4.      Sabun ve Şampuan Seçimi

Akla ilk gelen soru olan şampuan kullanımı hamilelikte zararlı mıdır sorusudur. PH’sı düşük olan şampuanların tercih edilmesi daha iyidir. Çünkü hamilelikte kadında saç dökülmesi sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Normal sabun kullanmak yerine içerisinde nemlendirici sağlayan gliserinli ürünlerin kullanımı vücut için daha sağlıklı olur. Banyo sırasında vücut yağı kullanımı da cildi rahatlatır ve nemlendirir. Yani kısaca hamilelikte sabun ve şampuan kullanımı zararlı değildir. Ancak daha doğru bakım ürünleri kullanmanız gerekir.

5.      Ayakta mı, Oturarak mı?

Hamilelikte küvette yatmak veya oturmak yerine ayakta duş almak daha sağlıklıdır. Oturarak banyo yapmak enfeksiyon hastalıklarına yol açabilir.

Hamilelik sürecinde her anne adayı farklı özellikler göstermektedir. Bunun için terleme durumları da farklı olduğu için size en uygun günleri seçebilirsiniz. İsterseniz günde 1-2 defa duş alabilir veya 2 günde bir duş alarak rahatlayabilirsiniz.

Banyo Yapmak Düşüğe Neden Olur mu?

İlk 3 aylık süreçte kesinlikle sıcak su ile duş alınmaması gerekir. Sıcak duş almak kan basıncını düşürerek düşük yapmanıza sebep olur. Sıcak su hamilelikte baş dönmesine ve halsizliğe neden olmaktadır. Hamilelikte ılık su ile duş almak hem anne sağlığı hem de bebek sağlığı için daha iyi olur.

Hamilelikte Banyo Yaparken Bebek Hisseder mi?

Hamilelikte banyo yaparken bebeğin hissetmesi için belli bir büyüklüğe gelmesi gerekir. Bebek yeterli büyüklüğe geldiği zaman suyun sıcaklığını hissedebilir. Bu durumda bebek sıcak sudan rahatsız olabilir ve hareket etmeye çalışarak size rahatsızlık verebilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.