Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirlenir mi?

14.03.2022
34
Tüp Bebek Tedavisinde Cinsiyet Belirlenir mi?

Anne ve baba adayları tüp bebek tedavi süreçleri ile ilgili araştırmalarda bulunurken, tüp bebek tedavisi ile bebeğin cinsiyetini belirlemek hakkında yapılan araştırmaların da azımsanmayacak sayıda olduğunu bilmenizi isteriz. Bebeğin cinsiyetini belirlemek PGT (Preimplantasyon Genetik Tanı) olarak adlandırılmaktadır. Bu yöntemin uygulanabilmesi için belirli kuralların karşılanması gerekmektedir.  Ülkemizde tüp bebek tedavisinde bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi için genetik rahatsızlıkların tespit edilmiş olması gerekmektedir.

Bebeğin cinsiyetini belirleyen etkenler için;

bebeğin cinsiyet oluşumunu neler etkiler adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Cinsiyet için tüp bebek caiz midir?

Tüp bebek tedavilerinde bebeğin cinsiyetini belirlemek teknolojik imkanların artması ile mümkün hale gelmiştir. Ülkemizde ilgili makamlar tarafından yapılan açıklamalara göre; cinsiyet için tüp bebek tedavisi caiz değildir. Ancak yukarıda da belirttiğimiz gibi tıbbi zorunlulukların görülmesi durumunda tüp bebek ile cinsiyet belirleme işlemi dinen de uygun halde görülür.

Tüp Bebekte Cinsiyet Ne Zaman Belli Olur?

Bebeğin cinsiyeti anne ve baba adaylarını en çok heyecanlandıran durumlardan birisidir. Tüp bebek tedavisi gören anne ve babaların merakla öğrenmek istediği ‘’tüp bebekte ne zaman cinsiyet belli olur’ sorusudur.

tüp bebekte cinsiyet ne zaman belli olur

Tüp bebek tedavisi olumlar sonuçlar elde edildiğinde hamilelik sürecinin 16.haftası beklenmelidir. Kimi durumlarda bebeğin cinsiyeti 14.haftanın içerisinde belli olurken, 16.hafta kesin sonuç vermektedir.

PGT Yöntemi Nedir?

Preimplantasyon Genetik Tanı olarak adlandırılan bu yöntem genetik ayıklama tekniği olarak söylenmektedir. İlk 8 haftalık dönem (embriyonal dönem) içerisinde döllenen yumurtanın anne karnına konmadan önce bebeğin cinsiyetinin belirlenmesidir.

pgt yöntemi nedir

Bu teknik, anne babaların bebeğinin cinsiyetini belirmesini sağlamaktadır. PGT tekniği tüp bebek tedavisinde aslında genetikl bozukluğa yol açacak embriyoları belirlemek için kullanılmaktadır. Bebeğin cinsiyetini belirlemek için kullanılıyorsa %99 gibi büyük başarı sağlamaktadır.

Tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi yapmak yasal mıdır?

Anne ve baba adaylarını merakta bırakan bu soruyu sizler için araştırdık. Anne adayının 21. Adet gününde ilaç kullanılarak baskı yapılmasıdır. Embriyo anneye aktarılmadan önce uygulanan PGT yöntemi ile istenen cinsiyeti belirlemek mümkündür.

tüp bebek tedavisinde cinsiyet seçimi yapmak yasal mıdır

Doktor raporunun olması halinle bebeğin cinsiyetini seçmek mümkündür. Doktor raporu genetik aktarım ile yaşanan hastalıklardan kaynaklı oluşacak sıkıntıları engellemek içindir. Anne ve babada anomali ya da kromozomal aktarım var ise bebeklerinin cinsiyetini seçmelerine izin verilir. Ancak bu yöntem ülkemizde uygulanmamaktadır ve yasal değildir.

PGT Yöntemi Kimlere Uygulanır?

  • Anne adayının 40 yaşını aştığı durumlarda
  • Ailenin anomaliye sahip bir çocukları var ise
  • Anne ya da babanın genetik bir hastalığa sahip olma durumunda
  • Sürekli tekrar eden düşük problemlerinde
  • 35 yaş üzeri kadınlarda oluşabilen amnisentez korkusu var ise
  • Engelli bebek doğumun çok yüksek olması durumunda
  • Bebeğin cinsiyet oluşumu sürecinde genetik bozukluklar yer alacaksa

PGT yöntemi uygulanmaktadır. Ancak bu uygulama ülkemizde yer almamakla birlikte yasal da değildir. Bazı ülkelerde yasaldır ve serbestlik vardır.

PGT yöntemi uygulanması hamile kalma şansını düşürür mü?

PGT yani cinsiyet belirleme yöntemi hamile kalma olasılığını yükseltme veya azaltma gibi durumlarda etkili değildir. Yalnızca bebeğin cinsiyeti için bu yöntem kullanılmaktadır.

Cinsiyet seçimi yapmanın riskleri nelerdir?

PGT yöntemi anne rahmine yerleştirilmeden yapılan bir süreçtir. Embriyodan alınan örnekler bebeğin cinsiyetini etkilemektedir. Yalnızca cinsiyet için değil, bebeğin kalıtsal bir hastalığa sahip olup olmadığını da belirlemektedir.

Cinsiyeti babanın spermleri belirlemektedir. Erkek tüp bebek tedavisinde kromozom sayısını artırmak veya farklılaştırmak için ilaç kullanabilir. Gende yer alan hastalıklar veya babada bulunan kalıcı rahatsızlıklar var ise bu ilaçların kullanımı engellenmektedir. Cinsiyet belirleme işlemi yapılmadan önce uzman doktorlara danışılmadı ve prosedüre uygun olup olmadığının bilgisi verilmelidir.

gebelik oluştuktan sonra tanı yöntemleri nelerdir

Gebelik oluştuktan sonra tanı yöntemleri nelerdir?

Embriyo olarak anne rahmine yerleştirilen bebeğin cinsiyetini tanımlamak için farklı yöntemler uygulanmaktadır. En bilindik yöntem ultrason olduğu halde, embriyo rahmin içerisinde değilse uygulanan yöntem biyopsidir. Biyopsi bebeğin cinsiyetini ve kalıtsal hastalıklarını inceleyen bir durumdur.

Özel teknik alt yapıya sahip olan teknolojik aletler ile bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi sağlanabilir. Erkeklerde farklı genlere sahip spermlerin ayrıştırılması ve gerekirse ilaç kullanımı ile bebeğin cinsiyetine sahip olunmaktadır. Kurum seçiminiz ve doktorunuzu bu süreçte iyi araştırmanız son derece önemli bir yere sahiptir.

tüp bebek prosedürü ile cinsiyet belirleme

Tüp bebek prosedürü ile cinsiyet belirleme

Tüp bebek süreci vücutta oluşan yumurta ve spermlerin kalitelisini belirleyip uygulamaya sokmaktır. Bu süreçte bebeğin cinsiyetinin belirlenmesi de bu prosedüre eklenebilmektedir. Bebeğin kız ya da erkek olmasını belirlemek sonra yıllarda gelişen teknoloji ile popüler hale gelmiştir.

Baba adayından alınan spermler  ayrıştırılarak spermlerin kromozom dağılımı yapılmaktadır. Bu dağılım bebeğin hangi cinsiyette olacağını göstermektedir. Eğer baba adayı ilaç kullanımını gerektirirse bu tedbirlerin doktorun alması gerekir. Yumurta ve sperm laboratuvar ortamında birleştirilir ve embriyo oluşur. Embriyonun oluşumunda biyopsi yapılarak cinsiyet belirlenir ve embriyo anne rahmine yerleştirilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.