İdrar Kokmasının 10 Sebebi

29.07.2021
49
İdrar Kokmasının 10 Sebebi

İdrar, hayatımızın rutininde yer alan, üzerinde çok konuşulmayan bir durumdur. Ancak idrar, sağlığınız, gebeliğiniz, enfeksiyonlar, vücudun ihtiyaç duyduğu bazı gıdalardan eksiklik gibi birçok durumun habercisidir.

Bu yazımızda idrarda kokunun 10 sebebinden bahsedeceğiz.

Su İçmeyi mi Unuttunuz?

İdrar, en çok su içmenin unutulduğu, sıvı tüketiminin yeterli olmadığı durumlarda kokar. Su eksikliği durumunda idrarın daha koyu tenli ve keskin bir kokuya sahip olduğunu fark edebilirsiniz. Sağlıklı yaşamın sırlarından olan su tüketiminizin yeterli olmadığını idrardaki hardal rengi ve keskin kokudan hissedebilirsiniz.

“Yeterince sıvı tüketen bir bireyin idrarı sarı veya açık sarı olacaktır. İdrarınızın koyu rengi ve kokusundan rahatsızlanıp sıvı tükettikten sonra şeffaf olmasından da korkmayın! Çünkü bu da çok su içtiğinizin göstergesi 😊”

Akşam yemeğinde Soğan, Sarımsak, Balık veya Alkol Tüketmiş Olabilir misiniz?

Baharatlar, soğan, sarımsak, alkol, balık gibi yiyecek ve içecekleri tükettikten sonra su tüketiminiz yeterli olmadı ise idrarınızda garip kokular olduğunu görebilirsiniz.

“Yüksek tuzlu yiyeceklerin de ülseri tetiklemesinden dolayı idrarda koku yapabileceğini biliyor muydunuz?”

Kahve İçmiş Olabilirsiniz. Korkmayın!

İnsanların bazılarında kahve sonrasında kahvenin yapı taşlarından kaynaklı idrarda koku problemi görülmektedir. Genetik olarak kahvenin bazı insanlarda bu etkiyi yapmasının yanında kahvenin iyi bir idrar söktürücü olması ve tüketimden sonra vücudunuzu susuz bırakmasından dolayı da idrarınızda koku olma ihtimali vardır.

“Bu sorunu kahve öncesi veya sonrasında bir bardak su içerek çözebiliriz.”

İdrar Yolu Enfeksiyonu mu Dediniz?

Evet, idrar yolu enfeksiyonu, özellikle kadınlarda sıklıkla görülebilecek durumlardır. Kadınların fizyolojik olarak bakterilerin mesanelerine daha kolay girebileceği bir yapıda yaratılmış olmaları, üretranın kısa olması gibi etkenlerden dolayı idrar yolu enfeksiyonları kadınlarda daha sık görülmektedir.

Biraz tatlı, amonyak kokusuna benzer veya keskin kötü bir kokuya sahip idrar durumunda özellikle kadınların idrar yolu enfeksiyonu şüphesini tıbbi testler ile yok etmeleri faydalı olacaktır. Hemen telaşlanmayın! Sadece kötü koku değil, hafif bir yanma hissi de varsa doktorunuza başvurmanız gerekecek.

Vajina Temizliğini Temizlik Malzemeleri ile mi Yapıyorsunuz?

Vajinal temizlikte çoğu kadın temizlik ürünleri kullanmaktadır. Vajinal bölgenin daha temiz ve bakterilerden arınmış olması temeline sahip olduğunu düşündüğümüz bu uygulama aslında yanlışlar barındırmaktadır. Vajina temizliğinin temizlik malzemeleri ile yapılması, bu bölgede yeterli durulama olamayacağı için bakterilerin üremesine sebep olabilir.

“Vajinal temizliği temizlik malzemeleri ile yapmak, vajinal bölgede doku bozukluklarına yol açabilir”

Vajinal bölgenin ne kadar hassas bir bölge olduğunu unutmamak gerekir. Ilık su ve kokusuz sabun ile vajinal bölgeyi yıkamak, iyi bir şekilde durulamak, vajinanın bakterilere maruz kalmasına ve idrarınızın da kokmasına engel olacaktır.

Peki, vajinal bölgeyi nasıl temizlemek lazım? Vajinal bölge hijyeni nasıl sağlanır adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Nur topu Gibi Bir Böbrek Taşı mı? ☹

Vücudumuzdaki sıvıyı temizleyip süzen böbreklerimizde bulunan bazı kimyasallar kristalize olur ve böbrek taşlarına sebep olabilir. E tabi bu da idrarda koku yapabilir. Böbreklerde oluşan taşların vücuttan atılması ancak idrar yoluyla olacağından ve çıkış yolundan daha büyük olabilmesi gibi durumlarda oluşturduğu tıkanıklık sonucu kalan idrar kalıntıları kokuya sebep olabilir. İdrarda yine keskin bir koku hisseder, bulanık bir görüntü görürseniz böbrek taşından şüphe duyabilirsiniz.

”Umarım karşılaşmazsınız ancak böbrek taşı rahatsızlığı hissetmeniz durumunda doğal yollarla böbrek taşı düşürme yazımıza bi göz atın deriz.”

Allah muhafaza Diyabet Hastası Olabilirsiniz ☹

Daha çok sık tuvalet ihtiyacı ile şüphe duyabileceğiniz diyabet hastalığı, kendisini idrarda şekersi ve meyvemsi bir koku ile de belli edebilir. Üretilen insülini vücudun gerekli olduğu gibi kullanamamasından dolayı ortaya çıkan Tip 2 diyabet rahatsızlığı vücuttaki fazla şekerin idrar yoluyla atılması eylemini gerçekleşmeye çalıştığından şekerli bir koku ile idrarda kendini belli eder.

Bu durum süreklilik gösteriyor ise aç karnına hemen kan tahlili yaptırmanızı öneririz. Özellikle orta yaş üstü kişiler, ailesinde şeker hastalığı geçmişi olanlar ve gebeler bu durumla karşılaşmaları halinde hemen doktoruna başvurmalılar.

“Gebelikte yaşanabilecek diyabet sorunları ile ilgili daha detaylı bilgiyi gebelik ve diyabet adlı yazımızda bulabilirsiniz.”

Vajinal Mantar Enfeksiyonu

Vajinal mantar efeksiyonları genelde vajinanın içinde yer edinmiş olsalar da; üreta ile vajinanın yakın olmasından dolayı idrardaki koku ile de kendini belli edebilir. Maya kokusuna benzeyen bu kokunun hissedilmesi durumunda vajinal muayene için doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Vajinal mantar enfeksiyonları ile ilgili detaylı bilgiye https://www.anneleronline.com/vajinal-mantar-enfeksiyonu/ buradan ulaşabilirsiniz.

Ailenize Yeni Bir Üye Katılıyor Olabilir mi? 😊

Hamilelik durumunda vücutta daha fazla salgılanmaya başlayan progesteron ve östrojen hormonları bebeğin gelişimine katkı sağlamalarının yanında idrarda kokuya da sebep olabilirler. Vücudumuzdaki tüm hormonlarda olduğu gibi bu iki hormon da idrar yoluyla vücuttan atıldığı için fazlalık durumlarında özellikle ilk trimester durumda bir miktar koku ile kendini belli eder.

Vitamin Takviyeleri

Vitamin takviyesi almaya başlamış olabilir misiniz? Aldığınız vitaminlerin kullanım fazlaları da idrarda kokuya sebep olabilir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.