Uykusuz Kalmanızın Nedeni Uyku Apnesi Olabilir Mi?

26.02.2022
58
Uykusuz Kalmanızın Nedeni Uyku Apnesi Olabilir Mi?

Uyku, insan sağlığının önemli bir bileşenidir. Yeterli uyku vücudun yenilenmesini ve yeni bir güne hazırlanmasını sağlar. Fakat bazı kişilerin uykusu, fiziksel ve zihinsel sağlıkları için ciddi sonuçlar doğurabilecek tıbbi durumlar nedeniyle bozulabilir.

Her gece bir sebepten ötürü önerilen 7 ila 9 saatlik uykuyu alamamak, zihinsel yeteneklerinizi tüketir ve fiziksel sağlığınızı riske sokar. Birçok araştırma, uykusuz kalmanın kilo alımından zayıflamış bir bağışıklık sistemine kadar bir dizi sağlık sorununa neden olabileceğini sık sık tekrarlamaktadır.

Uykusuzluk Nedenleri Nelerdir?

İnsanların uykusuzluk yaşamasının birkaç ana nedeni vardır. Bilinen nedenler arasında ilerleyen yaş, cinsiyet (kadınlarda risk daha yüksek), kişisel sebepler, ailede uykusuzluk yaşayan birinin olması ve uyku sırasında kolayca uyanma eğilimi yer alır.

Uykusuzlukla bağlantılı tıbbi durumlar ise aşağıdaki şekildedir:

  • Ruhsal hastalıklar (Depresyon, anksiyete, madde kullanım bozuklukları ve travma sonrası stres bozukluğu)
  • Şeker hastalığı
  • Hipertansiyon
  • Kanser
  • Kronik ağrı
  • Obstrüktif uyku apnesi

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, uyurken aralıklı olarak nefesinizin kesilmesine neden olan ciddi bir uyku bozukluğudur. Bozukluğun en yaygın şekli olan obstrüktif uyku apnesi (OUA), uyku sırasında boğaz kaslarının çökmesine ve hava yolunun tıkanmasına neden olur. Vücut daha sonra oksijen akışını yeniden sağlamak için genellikle nefes nefese kalır veya kişi boğulma hissi ile uyanır. Bu uyku bozukluğu, gece dinlenmenizi engelleyebilir ve bu nedenle sizi uykusuz bırakabilir.

Uyku apnesi, çeşitli ve ciddi sonuçlara yol açabilir. Çünkü gün boyunca işlev görme ve iyi hissetme yeteneğiniz, her gece aldığınız uyku miktarına ve kalitesine bağlıdır.

Sürekli olarak uykusuz kalanlar veya uyku apnesi tedavisini geciktirenler, kendilerini aşağıdaki sağlık sorunlarının içinde bulabilir:

  • Yüksek tansiyon
  • Kalp hastalıkları
  • Kalp krizi
  • Hafıza sorunları
  • Şeker hastalığı
  • Konsantrasyon sorunları
  • Artan odaklanma riski
  • Zayıf denge

Ayrıca uyku apnesi hastalarının yaklaşık %46’sı depresyon ve %54’e kadarı bir dereceye kadar kaygı yaşar. Uyku apnesi için uygun tedaviyi alan hastalar, sadece uykularını değil, aynı zamanda zihinsel sağlıklarını da iyileştirebilir.

Sağlıklı Bir Uyku İçin Uyku Apnesi Tedavisinin Önemi

Uyku apnesi tedavisi sadece sağlıklı uyku uyumanız için değil, birçok hastalıkla başa çıkmanız için de gereklidir. Uyku apnesi tedavi edilmezse; hipertansiyon, felç, ritim bozuklukları, kardiyomiyopati (kalbin kas dokusunun büyümesi), kalp yetmezliği, diyabet, obezite ve kalp krizi gibi bir dizi sağlık sorununa neden olabilir.

Uyku apnesi için bazıları diğerlerinden daha etkili olan birden fazla  cerrahi işlem gerektirmeyen tedavi seçeneği mevcuttur. Ameliyatsız seçeneklerin en popüler olanları iki kategoriye ayrılır: CPAP cihazları ve horlama protezi.

CPAP cihazları, uyku apnesi bozukluklarını tedavi etmek için en sık kullanılan ameliyatsız yöntemlerden biridir. CPAP makineleri, bir maske ve bir tüp aracılığıyla solunum yollarınıza oksijenli hava akımı vererek uyku apnesini tedavi eder. Basınçlı hava, solunum yollarınızın çökmesini önleyerek uyurken sürekli nefes almanızı sağlar.

Bu oksijen akışını engelleyen herhangi bir şey olmadan nefesiniz durmaz. Sonuç olarak, nefes almaya devam etmek için tekrar tekrar uyanmazsınız.

Birkaç tip CPAP makinesi vardır. Doktorunuzun sizin için hangisini reçete edeceği, sahip olduğunuz uyku apnesi tipine ve hangi nefes alma ve uyku alışkanlıklarına sahip olduğunuza bağlıdır.

Bir CPAP makinesi uyurken solunum kesintilerini önlemeye yardımcı olsa da, bu cihazın dezavantajları da vardır. Bazı insanlar yan etkiler nedeniyle CPAP makinelerini kullanmayı bırakır veya tercih etmez.

CPAP makinesi kullanmanın dezavantajları aşağıdaki şekildedir:

  • Özellikle başlangıçta rahatsızlık ve uykuya dalma güçlüğü
  • Klostrofobi veya endişe hissi
  • Burun tıkanıklığı
  • Ağız kuruluğu
  • Burun kanaması
  • Maskenin yüze değdiği alanlarda cilt tahrişi veya yaralar
  • Şişkinlik hissi

Birçok dezavantaja sahip olması nedeniyle CPAP cihazları uyku apnesi olan herkes için en uygun çözüm değildir.

Eğer CPAP cihazı kullanıyorsanız ve yukarıda listelediğimiz durumlardan muzdaripseniz veya CPAP cihazını kullanamayacağınızı düşünüyorsanız, cerrahi müdahale gerektirmeyen yöntemlerden biri de horlama protezidir. Oldukça uygun maliyetli bir tedavi seçeneğini olan horlama protezi, uyku apnesi ve şiddetli horlama sorunlarınıza kesin çözüm üretir.

17 Yıllık Tecrübe ile Uyku Apnesinden Kurtulun

Uyku apnesi uykusuzluk dışında; yüksek tansiyon, kalp hastalıkları, hafıza sorunları ve şeker hastalığı gibi daha birçok farklı sağlık sorununa yol açar.

Uyku apnesi nedeniyle ortaya çıkabilecek riskli sağlık sonuçlarından kurtulmak için başarı oranı neredeyse % 90-95’e ulaşan horlama protezini deneyebilirsiniz. Horlama ve uyku apnesi sorununuzu ortadan kaldırmaya yardımcı olan horlama protezleri, oldukça ekonomik ameliyatsız bir yöntem olarak sıklıkla kullanılır ve kullanıldığı andan itibaren horlamada ciddi bir azalma görülür.

Sizin de uyku apneniz ya da horlama probleminiz varsa, Dr. Tuğrul Saygı 17 yıllık deneyimi ve kişiye özel hazırlayacağı horlama protezi ile bu sorunlarınıza kesin çözüm üretir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.