Yumurtlamayla İlgili 11 Soru  

11.05.2022
21
Yumurtlamayla İlgili 11 Soru  

Yumurtlama dönemi kadınlar açısından çok farklı bir zaman dilimidir. Hamile kalmak isteyen ya da hamile kalmak istemeyen kadınların bilmesi gereken bu dönem hakkında çok fazla merak edilenler vardır. Yumurtlamayla ilgili sorular ve cevaplar, hamile kalmak isteyen kadınların değerlendirebileceği zaman aralığı ve birçok konuya ışık tutmaktadır.

Yumurtlama (ovulasyon) dönemi nedir Ne zaman başlar

Yumurtlama (Ovulasyon) Dönemi Nedir? Ne Zaman Başlar?

Yumurtlama ve yumurta konusu her kadın açısından farklılık gösterir. Çünkü her kadının adet döngüsü farklıdır. Yumurtlama dönemi nedir diye merak edenler için; kadının yumurta rezervinden her ay olgunlaşarak fallop tüplerinden yumurta salınmasına denir.

Yumurtlama dönemi hesaplama için; https://www.anneleronline.com/yumurtlama-donemi-hesaplama/

Adet kanamasının 6. gününden başlayarak kadının regl döngüsüne göre yumurtlama görülebilir. 28 günde bir adet gören bir kadında yumurtlama, adetin başlangıcından itibaren 14. gün gerçekleşir. Polikistik over sendromu olan kadınlarda yumurtlama daha geç dönemde görülür. Bazı kadınlarda ise yumurtlama adetin başlangıcından itibaren 8. günde bile görülebilir.

Yumurtlamanın başlayıp başlamadığını evde ovulasyon testi ile de öğrenebilirsiniz.

yumurtlama dönemi kaç gün sürer

Yumurtlama Dönemi Kaç Gün Sürer?

Yumurtlama dönemi kaç gün sürer diye düşünenler hayal kırıklığına uğrayabilir. Yumurtlama gün değil saat sürer ancak yumurtanın tüplerden atılacak hale gelmesi 5 6 günü bulur. Hormonlar tarafından yumurta uyarılır ve tüplerden salınması 24 saati bulur. Genel olarak yumurtlama döneminde 1 tane yumurta salınır ancak bazen birkaç tane daha salınması mümkündür. Yumurta 12 ile 24 saat arasında canlı kalır sperm ile döllenmediğinde adet döneminde kanama ile atılır. Gebelik için bu süre iyi değerlendirilmelidir.

yumurta dönemi nasıl anlaşılır

Yumurtlama Dönemi Nasıl Anlaşılır?

Yumurtlama dönemi belirtileri nelerdir diye merak eden kadınlar vücudunu daha fazla dinlemelidir.

  • Genelde karnın alt bölgesinde ağrı hissedilir ancak ağrı eşiği yüksek olan kadınlar bunu hissetmeyebilir.
  • Ağrıdan farklı olarak rahimde yanma hissi de hissedilebilir.
  • Yumurtlama döneminde genelde bazal vücut sıcaklığı ile progesteron hormonu artar.
  • En çok fark edilen belirti ise vajinal akıntının şekli ve yoğunluğudur. Servikal mukus denilen bu belirti diğer akıntılardan farklı olup daha şeffaf, kaygan ve uzayan yapıdadır. Bu akıntı, spermin daha kolay yumurtaya ulaşmasına da yardımcı olur. 
Yumurta çatladıktan sonra kaç gün içinde hamile kalınır

Yumurta Çatladıktan Sonra Kaç Gün İçinde Hamile Kalınır?

Yumurta çatladıktan sonra kaç gün içinde hamile kalınır sorusunun cevabı çok merak edilir. Yumurtanın tüplerden salınmasından sonra canlılık süresi en fazla 24 saattir. Canlı kaldığı süre boyunca yani en fazla 1 gün içinde gebe kalma şansınız vardır.

yumurtlama döneminde hangi hormon yükselir

Yumurtlama Döneminde Hangi Hormon Yükselir?

Yumurtlama döneminde hangi hormon yükselir diye merak edebilirsiniz. Bu dönemde östrojen denilen hormon seviyesi yüksektir. Bu hormon adetin başlangıcından itibaren 8.günden 14.güne kadar gittikçe artar. Eğer embriyo döllenirse sonrasında da progesteron hormonu artmaya başlayacaktır. 

Yumurtlama döneminden kaç gün sonra adet görülür

Yumurtlama Döneminden Kaç Gün Sonra Adet Görülür?

Hamile kalmak isteyen kadınlar yumurtlama döneminden kaç gün sonra adet görülür diye merak edebilir. Bu süre adet gecikmesinde gebelik testi yapmak için önemlidir. 28 günlük adet döngüsüne sahip olan kadınlarda yumurtlama 14.gün olacağından adet kanaması da 14 gün sonra görülür. 

yumurtlama dönemi değişir mi

Yumurtlama Dönemi Değişir Mi?

Yumurtlamadığını düşünen bazı kadınlar yumurtlama dönemi değişir mi diye düşünebilir. Kadın bedeni iklim, çevre koşulları ve psikolojik sebeplerden etkilenir. Bu yüzden de bazen adet döngüsünde sarkma ya da adet kanamasının erken gelmesine rastlanabilir. Adet düzensizliği yaşayan kadınlarda doğal olarak yumurtlama dönemi değişikliği de yaşayacaktır.

Yumurtlama döneminde hangi sıklıkla ilişkiye girilmeli

Yumurtlama Döneminde Hangi Sıklıkla İlişkiye Girilmeli?

Yumurta vücutta 12 ile 24 saat canlı kalacağından ve bu süre tam kestirilemediğinden spermle karşılaşması için tüplerde önceden ya da bu süre içerisinde spermlerin olması gerekir. Spermler 3 ile 5 gün arasında vücutta canlı kalır. 28 günlük adet döngüsü olan kadının yumurtlama günü 14.gün diye kabul edilse de önceki günlerde de gebelik için ilişkiye girilmelidir. Çünkü farklı nedenlerden dolayı yumurtlama 14. günden farklı gün olabilir. Doktorlar tarafından tavsiye edilen adetin 12., 14. ve 16. gün ilişkiye girilmelidir. Bu günlerde gün içerisinde 1 kere girmek yeterlidir. Yumurtlama döneminde hangi sıklıkla ilişkiye girilmeli diye merak edenlerin bu günleri değerlendirilmesi gebelik şansı için yeterli olacaktır.  

ilişkiye girdikten kaç gün sonra hamile kalınır

İlişkiye Girdikten Kaç Gün Sonra Hamile Kalınır?

İlişkiye girdikten kaç gün sonra hamile kalınır konusu çok merak edilir. 3 ile 5 gün boyunca kadın vücudunda yaşayan spermler yumurta da canlı ise 1 ile 3 gün arasında hamile kalınabilir. Döllenme gerçekleşmişse gebelik elde edilebilir.

yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı

Yumurtlama Dönemi Dışında Hamile Kalınır Mı?

Yumurtlama dönemi dışında hamile kalınır mı konusunda çok farklı söylemler vardır. Ancak yumurtlama dönemi dışında hamile kalma olasılığı yoktur. Vücuttan atılması için gönderilen ve canlı olmayan yumurta hücresi döllenemediğinden gebelik oluşmaz.

yumurtlama dönemi belirtileri neler
YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.