Progesteron Nedir Nasıl Kullanıl?

06.05.2022
25
Progesteron Nedir Nasıl Kullanıl?

İnsan vücudunda bulunan bir çeşit hormon olan progesteron, kadınlarda her ay yumurtalıklar tarafından salgılanır. Progesterona kadınlık hormonu da denilse de erkeklerde de çok az miktarda bulunur. Kadınlarda yumurtlama döneminde üretilir ve yumurtanın rahim duvarına tutunmasını kolaylaştırır. Gebeliğin oluşması ve bebeğin tutunması için önemli bir hormondur.

progesteron hormonu görevleri

Progesteron Hormonu Görevleri

Progesteron hormonu üreme sağlığına yardımcı olup kadınlarda döllenmiş yumurtanın rahim duvarına tutunmasına yardımcı olur. Böylece progeston hormonu sayesinde rahim duvarı kalınlaşır ve embriyonun gelişmesi için uygun ortam hazırlanır. Yumurta döllenmediğinde ise adet gününe doğru salgılanması azalır ve rahim duvarı parçalanarak atılır yani adet kanaması başlar. 

progesteron testi nedir niçin yapılır

Progesteron Testi Nedir, Niçin Yapılır?

Hamile kalmak isteyen ya da hamile olan kadınlara durum tespiti için progesteron testi yapılır. Progesteron testi ile kadınlarda dönemsel olarak bu hormonun olması gerektiği aralık ölçülür. İnfertilite tedavilerinde ya da düşük risklerinde tedavi ve önlem amaçlı ölçüm yapılır. 

normal progesteron değerleri ne olmalı

Normal Progesteron Değerleri Ne Olmalı?

Progesteron değerlerinin normallik aralığı kadınlarda dönemsel olarak değişir.

Adet başlangıcında ve menopoz sonrası normal değer 1 ng/mL ve altı

Adet döngüsünün ortalarında ise 5 -20 ng/mL arasında

Hamileliğin ilk 3 ayında 11.2-90 ng/mL arasında

Hamileliğin ikinci 3 aylık döneminde 25.6- 89.4 ng/mL arasında

Hamileliğin üçüncü 3 aylık döneminde 48.4-42.5 ng/mL arasında olması normaldir.

progesteron yüksekliği neden olur

Progesteron Yüksekliği Neden Olur?

Progesteron seviyesi yüksekse yumurtlama ya da hamileliğin habercisidir. Hamileliğin kesin tanısı için Beta HCG yanında progesteron seviyesine de bakılır.

Düşük Progesteron Seviyesi Neden Olur

Düşük Progesteron Seviyesi Neden Olur?

Hamilelik dışında döllenmiş yumurta yoksa progesteron seviyesi düşmeye başlar. Sonrasında ise adet kanaması olur. Ancak hamilelikte progesteron seviyesi düşüklüğü önemlidir. Dolayısı ile de doktorunuz uygun tedavi yöntemini uygulayacaktır.

Progesteron Ne Zaman Kullanılır?

Progesteron kullanımı için gebelik gerekir ancak öncesinde de kullanımı mümkündür. Gebelik oluşmadan önce kullanımına başlanarak hamileliğin 12. haftasına kadar kullanılır.

Gebelik tedavilerinde ya da gebelik beklenme durumu varsa adetin 14. Günü progesteron kullanımı önerilir.  

progesteron nasıl lkullanılır

Progesteron Nasıl Kullanılır?

Progesteron kullanımı konusunda doktorunuz uygun dozu ve kullanım şeklini söyler. Sentetik olarak farklı formlara dönüştürüldüğünden vücudun alma şekilleri oldukça kolaydır. Ancak ağızdan, iğne yapılarak ya da vajinadan fitil ile kullanım çeşitleri vardır. Kişinin durumuna göre bunlardan biri tercih edilebilir.

progesteron yan etkileri

Progesteron Yan Etkileri

Her ilaçta olduğu gibi progesteron kullanımının da yan etkileri vardır. Ciddi ve hafif yan etkileri olarak ayrılan bu belirtiler şöyledir;

Hafif yan etkileri olarak; uykusuzluk, yorgunluk, ateş, kusma, bulantı, ishal, baş ağrısı, ağız kuruluğu, mide bulantısı, idrar yolu enfeksiyonu, göğüslerde hassasiyet, vajinal kuruluk ve kabızlık durumlar gözlemlenebilir.

Ciddi yan etkileri olarak ise; çarpıntı, nefes darlığı, tansiyon, şiddetli göğüs ağrısı, karın ağrısı, şiddetli baş ağrıları, bulanık görme gözlemlenebilir.

Yan etkiler oluştuğunda doktorunuza danışarak farklı bir kullanım şekli de isteyebilirsiniz. Doktorunuz tarafından tablet yerine iğne ya da fitil kullanımı önerilebilir.

Gebelikte Yükselmesi Veya Düşmesi Tehlikeli Midir?

Hamile kadınlarda progesteron seviyesi ayrıca önemlidir. Çünkü düşük progesteron sebebi ile gebeliği düşükle sonuçlanan kadınların gözlem altına alınması gerekir. Bazen hamilelik öncesinde düşük yapma riski olan kişilere progesteron takviyesi verilir. Çünkü progesteron bebeğin tutunması için uygun ortamın sağlanması açısından önemlidir. Hamile kalmak isteyen kadınlarda vücutta yeterince progesteron bulunmuyorsa gebelik oluşmayabilir.

Progesteronu Düşük Olup Da Hamile Kalınabilir Mi?

Düşük progesteron seviyesinde hamilelik zor olabilir. Yumurta döllense de rahim iç duvarına yerleşmediği sürece gebelik oluşmaz. Rahim iç duvarını kalınlaştırarak embriyonun tutunmasını sağlayan progesteron hormonu düşükse embriyo tutunamaz. Bu yüzden de takviye progesteron hormonu ile kısırlık tedavileri desteklenir.

YAZAR BİLGİSİ
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.